Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  01.01.2022 00:02:00

Mimořádná valorizace důchodů 2022: kvůli vysoké inflaci se očekává na začátku 2. poloviny roku 2022 a u průměrného důchodu by představovala zvýšení o 670 Kč

Už od 1. ledna 2022 budou všem důchodcům vypláceny valorizované důchody. Budou penze kvůli rychle rostoucím cenám mimořádně valorizovány znova i v průběhu roku 2022?

O valorizaci se hovoří jako o zvyšování. Při valorizaci důchodů skutečně ke zvýšení dochází, ale ne náhodnému. Účelem valorizace je umožnit důchodcům, aby si i přes zvýšení cen mohli pořídit stejné množství zboží či služeb; proto je základním ekonomickým ukazatelem, od kterého se valorizace důchodů odvíjí, růst cen.

V posledních letech dochází k valorizaci důchodů vždy od ledna na základě makroekonomických dat zveřejněných ČSÚ v září. Od ledna 2022 se budou důchody valorizovat na základě dat o růstu cen zboží a služeb, růstu mezd a vládou schváleného 300 bonusu v průměru o 805 . Více o tom píšeme TADY.

Ovšem zákon pamatuje i na případ, kdy ceny rostou opravdu výrazným tempem a kvůli rychlému zdražování může k valorizaci dojít i v mimořádném termínu. Podmínkou pro takový krok je, že dojde k růstu cen nejméně o 5 % oproti poslednímu měsíci, který byl zohledněn pro aktuálně schválenou lednovou valorizaci. Tedy konkrétně oproti červnu 2021. Od července 2021 se tedy počítá inflace pro případnou další valorizaci. Meziměsíční přírůstky dosáhly od července do listopadu 2021 v součtu hodnotu 3,1% a dá se proto očekávat, že se nad pětiprocentní hranici dostanou v průběhu prvního čtvrtletí roku 2022 - podle posledních odhadů nejspíš v únoru či březnu.

Pokud se tedy naplní podmínka překročení 5% inflace, proběhne mimořádná valorizace po pěti měsících od měsíce, kdy k překročení došlo. Konkrétně – pokud například meziměsíční součet přírůstků inflace dosáhne hodnoty 5,3% v únoru, dojde k mimořádné valorizaci od července 2022. Zvýšení důchodů pak proběhne tak, že zůstane zachována výše základní výměry důchodu (ve výši 3.900 v roce 2022) a o součet přírůstků přesahující 5%  (tedy v našem případě například o 5,3%) se zvýší zbytek důchodu, tedy procentní část.

Na naší kalkulačce si máte možnost spočítat jak hodnotu valorizovaného důchodu od ledna 2022, tak i případné mimořádné zvýšení při inflaci přesahující 5%. Stačí zadat výši vašeho současného důchodu a případně upřesnit výši inflace (pokud reálně nebude přednastavených 5,3 %).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud penzista pobírá v roce 2021 důchod ve výši 16.000 , pravidelná valorizace od ledna 2022 jej zvýší o 812 a případná mimořádná valorizace ještě o minimálně 646 (při 5% inflaci) v průběhu roku 2022.  

I mimořádná valorizace by se týkala všech důchodů – mimo starobních i invalidních a pozůstalostních a o stejné procento by se valorizovaly procentní výměry všech důchodů přiznaných ve zbytku roku 2022 (tedy i po měsíci, v němž k mimořádné valorizaci došlo).

Podívejte se také:

Důchody se v roce 2022 zvýší suverénně rekordně, o zhruba 1500 korun, a to kvůli mimořádné druhé valorizaci.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688