Redakce (Kurzy.cz)
Dovolená  |  27.12.2021 10:50:10

Téměř polovina Čechů plánuje vyrazit na dovolenou na hory. 15 % Čechů už v období mezi Vánoci a Novým rokem.


Podle aktuálního průzkumu ERV Evropské pojišťovny plánuje 43 % Čechů vyrazit v letošní zimní sezoně na dovolenou na hory. Meziročně jde o 13% nárůst. Většina z nich ji stráví na českých horách. Ti, kteří vyrazí do zahraničí, nejvíce preferují rakouská, italská a slovenská střediska. 15 % Čechů chce na hory vyrazit už v období mezi Vánoci a Novým rokem. Nejvíce lidí (41 %) pak vyrazí v únoru. Nejčastěji pojedou autem.

 

Během loňské sezony vyrazilo na hory 30 % Čechů, přičemž 8 % do zahraničí. V letošní sezoně plánuje trávit dovolenou na horách 43 % lidí. 68 % z nich zvolí tuzemské hory, 31 % vyrazí do Rakouska, 20 % do Itálie a 12 % na Slovensko. „Letošní průzkum potvrzuje rostoucí poptávku po dovolených na horách, která je mimo jiné zapříčiněna příznivější situací s pandemií COVID-19,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

 

Období jarních prázdnin táhne nejvíce

Mezi Vánoci a Novým rokem chce svahy brázdit 15 % z Čechů, kteří se chystají na zimní dovolenou. V lednu je to už 39 %, nejvíce lidí pak vyrazí v únoru (41 %). 17 % Čechů vyčká na březnové lyžovaní. „Obecně se dá říct, že nejvíce Češi jezdí na hory v období jarních prázdnin, které letos vychází v termínu od 7. 2. až 20. 3. 2022,“ říká Vlastimil Divoký. Co se týče způsobu dopravy, jednoznačně dominují cesty automobilem.

 

Lyžování je nejrizikovějším zimním sportem

Ačkoli se lyžuje jen pár měsíců v roce, z pohledu počtu škod i jejich závažnosti se jedná o nejrizikovější sport. U mužů je hned po fotbalu druhým nejrizikovějším. U žen jde o nejnebezpečnější sport vůbec. Podle statistik je z lyžování třetina úrazů vážná. U snowboardingu je to dokonce polovina všech případů. Nejčastěji dochází k úrazům hlavy, končetin a páteře. „Kvalitní helma a chránič páteře by proto měly být naprostým základem u všech lyžařů, nejen u dětí,“ říká Vlastimil Divoký. Nejvážnější úrazy pak vznikají srážkou s jiným lyžařem, jako tomu bylo v případě klienta pojišťovny, který v Alpách srazil 55letou lyžařku. Ta utrpěla zlomeninu holenní kosti a krčku, dále měla přetrhané kolenní vazy. Celkový účet se vyšplhal na téměř 2 miliony korun.

 

Na hory s pojištěním odpovědnosti za škodu

Zvláště v zahraničí je nutné počítat s tím, že je většina zdravotních zařízení soukromá a nelze v nich uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu. „Velmi důležité je, aby pojištění krylo škody, které člověk způsobí na svahu někomu jinému. Například v Itálii to bude od 1. ledna 2022 dokonce povinnost daná zákonem,“ říká Vlastimil Divoký. Pojištění odpovědnosti je proto ve všech variantách nového pojištění SingleTrip. Všechny varianty pak obsahují pojištění léčebných výloh s vyššími limity, bezlimitní asistenční služby či pojištění osobních věcí. Nově lze připojistit i cesty autem. To zahrnuje opravu vozidla v zahraničí, odtah zpět do ČR či náhradní ubytování po dobu opravy. Kryje i spoluúčast v případě nehody ve vypůjčeném voze.

Vlastimil Divoký, Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688