Research (Česká spořitelna)
Investice  |  27.12.2021 09:26:47

Indexy v Číně dnes na ústupu v obavách z dopadů omicronu. Rozdílné směry centrálních bank


Akciové trhy v USA v posledním obchodním dnu minulý týden ve čtvrtek pokračovaly na vlně nižších obav z pandemické situace v růstu do jednoho procenta, obdobně jako většina trhů v Evropě. V pátek byla výjimkou například otevřená londýnská burza, kde se obchodovalo ještě na Štědrý den a index FTSE 100 víceméně stagnoval.

Akciové futures dnes zatím obchodují smíšeně, v Asii klesají indexyČíně a Japonsku do půl procenta. Trh v Hongkongu či Austrálii je dnes zavřený. Ohledně Číny přicházejí informace o šíření varianty Omicron a lokálních uzávěrách. Tamější centrální banka začala v posledním měsíci uvolňovat měnovou politiku, což je protiklad k utahování v USA či Evropě. Tamější měnová a fiskální podpora byla tento rok již utlumena dříve, jelikož tamější ekonomice se dařilo dobře a byla cyklicky napřed oproti západu. Podle některých názorů to může předjímat i vývoj v USA či v Evropě, kde sice nyní dojde k utažení měnové politiky, to ale nevydrží moc dlouho a centrální banky budou zase uvolňovat. Čínská centrální banka přes víkend vydala informaci, že je připravena pomoci tlumit negativní dopady na spotřebitele z problémů v realitním sektoru. Odtud přišla lehce pozitivní zpráva, že Evergrande pomalu obnovuje výstavbu a v prosinci by měla dodat 40tis. bytů.

Ropa WTI dnes koriguje růst přes 4% z minulého týdne a zatím 
ztrácí přes 1% po zprávách, že americké aerolinky musely přes svátky rušit tisíce letů kvůli nedostatku personálu, způsobeného růstem nakažení koronavirem. Ruský ministr energetiky Novak uvedl, že v roce 2022 očekává podobnou úroveň cen ropy jako nyní, s růstem poptávky na předpandemické úrovně nejdříve koncem příštího roku.Trhy budou opět sledovat zasedání OPEC+ v příštím týdnu, kde budou země jednat o pokračování měsíčního navyšování těžby o 400tis. barelů denně od února. Na minulém zasedání v prosinci země i přes negativní dopady Omicronu potvrdily lednové zvýšení produkce o 400tis. barelů.

Tento 
týden nejsou na programu ekonomická data s výrazným cenotvorným dopadem na trhy, zmínit lze středeční data o zásobách ropy v USAobdobně jako tamější data z realitního trhu a páteční PMI data z ČínyPoslední týden v roce jinak většinou bývá na akciových trzích pozitivní při sváteční náladě, tomu by mohl i tentokrát nasvědčovat pozitivní sentiment z minulého týdne, pokud se neobjeví nečekané negativní zprávy.

Jan Šafránek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688