Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.12.2021 11:28:36

Pražská burza vstupuje do posledního týdne roku s rekordní hodnotou indexu PX-TR. ČEZ stále nejlikvidnější emisí (26.12.2021)

  • dividendový index PX-TR se poprvé v historii dostal nad hranici 2 900 bodů
  • skupina Petrus Advisers reportovala v bance MONETA podíl 9,57 %
  • COO společnosti PILULKA realizoval na nakoupených firemních akciích část zisku
  • akcie ČEZ si s náskokem udržují pozici nejobchodovanější emise - v týdnu s 1,2 mld. , resp. 45 % podílem

Pražská burza se po předchozím oddychu vydala ve zkráceném obchodním týdnu před Vánoci solidně na sever. Ocitla se tak dokonce na nových letošních maximech, když index PX přidal 2,5 % nad 1 425 bodů. Tedy zároveň navýšila svá 13letá maxima. Index PX-TR, zohledňující navíc výplatu firemních dividend, se posunul na nová historická maxima. Do posledního týdne roku zkrátka pražská burza vstupuje s rekordním více než 45% celkovým letošním zhodnocením.

Nejvíce si v týdnu nakonec polepšily akcie ERSTE, které oproti domovské Vídni u nás vlastně v přepočtu brzdila posilující koruna. Ta se k EUR ocitla již v blízkosti hranice 25 , když své sehrálo rozhodnutí ČNB o dalším razantním navýšení úrokových sazeb. Základní sazba se tak dostala již na 3,75 % a u investorů mohlo ve vztahu nejen k České spořitelně vyvolávat optimistická očekávání ohledně růstu bankovních marží. To však může být diskutabilní, navíc otázkou zůstává možné celkové ochlazení úvěrového trhu. Každopádně růst sazeb podpořil kurzově také akcie KB.

Zisk si připsal i třetí bankovní titul MONETA, který si navíc prošel ex-date z hlediska schválené 3 dividendy. Pondělní valná hromada však především schválila transakci s PPF, která tak bude výrazným faktorem ovlivňujícím v budoucnu kurz akcií banky. Ať už z krátkodobého hlediska ve vztahu k očekávanému jarnímu úpisu akcií či možné nabídce odkupu akcií MONETA ze strany PPF, tak v budoucnu na hospodaření vznikající třetí největší banky u nás. K titulu možno zmínit regulatorní informaci „opozičního“ akcionáře Petrus Advisers. Klaus Umek coby rakouský investor, ale také ze Slovenska Marek Hamsik a Vladimír Weiss stojí za aktuálním celkovým podílem 9,57 %. Naposledy na jaře firma reportovala podíl 5,07 %, nicméně po červnové valné hromadě prezentovala ve vyjádřeních podíl těsně pod další zákonnou 10% hranicí (9,99 %). Tedy úrovní, u které by pro překročení byl třeba souhlas ČNB.

 

Hlavním motorem pražské burzy však poslední dobou zůstávají akcie ČEZ, které si polepšily již čtvrtý týden v řadě. Jejich váha v indexu se dle očekávání i po aktualizaci báze indexů drží na nadlimitních 20 %. Titul vzrostl na nová 10letá maxima, když ceny elektřiny dále raketově rostly. Ve čtvrtek sice v návaznosti i na uklidnění na trhu s plynem část zisků odevzdaly, nicméně i tak například domácí kontrakt pro příští rok stojí téměř 274 EUR/MWh. A to vystřelil až na téměř 327 EUR/MWh (8,20 /kWh). Vůbec poprvé se nad stoeurovou hranicí obchodoval již i vzdálený kontrakt pro rok 2024. Pro porovnání dle posledních údajů měl ČEZ ke konci letošního září pro daný rok předprodanou zhruba pětinu očekávané produkce za průměrnou cenu „jen“ 56,10 EUR/MWh (1,40 /kWh).

Akcie O2 se v týdnu začaly již obchodovat bez nároku na účast na distanční valné hromadě, nicméně dále kurzově rostly a tak již jen zhruba na procento snížily diskont vůči avizované ceně vytěsnění 270 .

akciím KOFOLA možno zmínit pokračující nákupy managementu, nejspíše v souvislosti s motivačním firemním programem, který v návaznosti umožňuje později získat další akcie přímo od firmy. Na 668 akcií KOFOLA za kurz 310 tentokrát nakoupil šéf dceřiné UGO Marek Farník.

Tzv. insider transakce byla v úvodu týdne poodhalena také na akciích PILULKA, kde provozní ředitel Michal Hanáček již 13. prosince prodal 80 akcií za kurz 1 600 . Letos přitom podobný počet (70 ks) v březnu nakoupil za kurz 1 410 , resp. pak především o měsíc dříve 480 akcií při ceně 820 .

akciím Avast možno zmínit jejich růst v domovském Londýně na nová historická maxima nad 616 GBp., nicméně zisky neudržely. V Praze se zkrátka udržely zatím s prémií.

Proti trhu se vydaly zejména akcie PHOTON ENERGY, které tím dále navýšily své letošní ztráty. Pozitivně zřejmě nezapůsobila předchozí zpráva o zbavení se výrazné části dosud kompletně vlastněného australského podílu v Maryvale (prodáno 65 % za 0,5 mil. EUR).

 

Pražskou burzu čekají letos poslední čtyři seance, když na Silvestra se u nás poslední roky již tradičně neobchoduje. Pokud nedojde na zásah „z hůry“, resp. eskalaci geopolitického napětí v souvislosti s Ukrajinou, domácí trh by měl úspěšně zakončit rekordní rok překonávající svou výkonností dosud vedoucí rovněž po krizový rok 2009.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688