Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  23.12.2021 10:12:32

Ranní okénko - Sazby ČNB ještě porostou

ČNB včera navýšila hlavní úrokovou sazbu o 100bps na 3,75 %. Jelikož ECB drží sazby nadále na nule, vzrostl úrokový diferenciál oproti eurozóně stejným, tudíž nad výrazným, tempem. To svědčí koruně. Včera odpoledne oproti společné evropské měně posílila z 25,22 na 25,07. Tím se na dosah přiblížila naší prognóze, která ke konci roku počítá s EUR/CZK u 25,00. Včerejší rozhodnutí bankovní rady ČNB vyneslo hlavní úrokovou sazbu nad její neutrální úroveň, nicméně v aktuálně velmi inflačním prostředí se i tak reálné sazby nadále nachází v záporu. Podrobněji k výhledu sazeb ČNB v posledním odstavci.
Německý statistický úřad dnes ráno zveřejnil listopadový index cen dovozů. V meziměsíčním srovnání došlo k navýšení o 3 % po předchozích 3,8 %. Výraznější zvolnění dynamiky, na 1 %, se nedostavilo. V meziročním srovnání se jedná o zdražení o 24,7 % z říjnových 21,7 %. Nepříznivý vývoj na velkoobchodním trhu s energiemi představuje riziko, že trend zvýšených cen bude i nadále pokračovat. Jejich vliv ostatně ukazuje i rozbor listopadových cen dovozů. Pokud bychom je očistili právě o energie, činil by meziměsíční přírůstek 1 % namísto 3 %. Oproti tomu přidaly ceny vývozů meziměsíčně jen 0,8 %. Pokud by ceny dovozů vytrvale převyšovaly ceny vývozů, zhoršovala by se směnná relace ekonomiky, tedy kolik množství importovaného zboží si je možné obstarat za jednotku vývozu.
V USA je dnes na řadě pravidelná týdenní statistika o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Její značná rozkolísanost způsobená pandemií se pomalu stává minulostí a počet registrovaných žádostí se usídlil na předpandemické úrovni okolo 200 tisíc. 

Pohled zpět:

Včerejší zasedání ČNB se neslo v jestřábím tónu. Nejprve rozhodnutím zvýšit sazbu o jeden procentní bod, namísto o třičtvrtě, jak očekával trh. Následovala tisková konference, během které guvernér Rusnok kladl vícekrát důraz na proinflační rizika, jež označil za výrazné. Starosti centrálním bankéřům pak dělá akcelerující jádrová inflace, jež dle slov guvernéra vysvětluje velkou část odchylky odhadu inflace od skutečnosti. ČNB je tímto z hlediska struktury inflace v rozdílné situace než ECB, která naopak vysvětluje odchylku odhadu překvapivě silným nárůstem cen v oddíle energií. Zatímco s inflací popoháněnou aktuálním výrazným zdražením energií obecně centrální banka nic moc nezmůže, akcelerující jádrové ceny naopak ovlivnit může – i když se zpožděním. Na tiskové konferenci bylo řečeno, že s ohledem na vysokou inflaci, která se začátkem roku ještě zvýší, je potřeba dostat úrokové sazby vysoko nad jejich neutrální úroveň, aby byla měnová politika proti inflaci efektivní. Rusnok konstatoval potřebu navýšit repo sazbu „výrazně nad 4 %“. Na příštím zasedání (v únoru) se bankovní rada ČNB bude opírat o novou prognózu, která bude indikovat mnohem vyšší očekávanou inflaci a vyšší úrokové sazby. S takovým aktualizovaným výhledem by centrální banka měla přistoupit k dalšímu nadstandardnímu kroku a posunout repo sazbu nad 4 % již na únorovém zasedání. Na první pohled se jedná o razantní navýšení, nicméně inflace bude tou dobou patrně poblíž 8 %. Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002%5Bkey%5D=3964

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.12.2023Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, šance na snížení sazeb rostou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.11.2023Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.09.2023Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB, sazby nejspíše nezmění Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
10.07.2023Úrokové sazby ještě porostou – Fed, ECB a ČNB Mgr. Timur Barotov (BHS)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688