Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  22.12.2021 15:51:37

Vláda rozhodla o změnách ve složení Bezpečnostní rady státu a schválila i úpravy v protiepidemických opatřeních

O silvestrovském večeru budou moci u jednoho stolu v restauraci usednout nanejvýš čtyři osoby, pokud nepůjde o členy společné domácnosti, na Štědrý den odpoledne a na první svátek vánoční si lidé nenakoupí ve velkých obchodech. Tyto a další změny v protiepidemických opatřeních schválila vláda Petra Fialy na jednání ve středu 22. prosince 2021. Rozhodla také o změnách ve složení Bezpečnostní rady státu a v činnosti Ústředního krizového štábu a o úpravách v systemizaci služebních a pracovních míst od 1. ledna 2022.

Bezpečnostní rada státu bude mít na základě dnešního rozhodnutí vlády deset členů. Předsedou bude předseda vlády, místopředsedou 1. místopředseda vlády a ministr vnitra a dalšími členy jsou místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj, ministryně obrany, ministr zahraničních věcí, ministr financí, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy. Právo zúčastnit se jednání bude mít v souladu s upraveným statutem BRS i prezident republiky.

Vláda rozhodla rovněž o zrušení Rady vlády pro zdravotní rizika a změnila statut Ústředního krizového štábu. Rada vlády pro zdravotní rizika byla zrušena pro nadbytečnost. Podle názoru vlády rozhodování této rady působilo problémy v krizovém řízení státu, protože do značné míry dublovalo činnost Ústředního krizového štábu, který je pro koordinaci krizových situací zřízen ze zákona. Zároveň ale vláda v reakci na aktuální pandemickou krizi rozhodla změnit dosavadní statut Ústředního krizového štábu tak, že rozšířila jeho činnosti o ty vyplývající ze zákona o integrovaném záchranném systému a z pandemického zákona a pod ÚKŠ začlenila jako odbornou skupinu i experty z centrálního řídicího týmu.

Kabinet Petra Fialy také změnil rozhodnutí předchozí vlády o systemizaci služebních a pracovních míst od 1. ledna 2022. Největší změny se týkají Úřadu vlády, kde v souvislosti s nástupem nových ministrů vzniknou jim podřízené útvary – útvar ministryně pro vědu, výzkum a inovace, útvar ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády, útvar ministra pro evropské záležitosti a útvar místopředsedy vlády pro digitalizaci. Celkem budou změny na Úřadu vlády znamenat vznik 74 nových systemizovaných míst a dojde k navýšení objemu prostředků na platy o částku 42,96 milionu korun korun.

Vláda upravila krizové opatření, kterým během nouzového stavu reguluje činnost provozoven v maloobchodu a službách. Od 12.00 hodin 24. prosince do 24.00 hodin 25. prosince bude zakázán maloobchodní prodej v prodejnách s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích a vlakových a autobusových nádražích a prodejen ve zdravotnických zařízeních. Jedná se o stejná pravidla, která by v tyto dny platila na základě zákona o prodejní době v maloobchodě.

Po skončení nouzového stavu, tedy od 25. prosince, začnou platit pro maloobchod a služby upravená protiepidemická opatření Ministerstva zdravotnictví. Skončí zákazy pro noční provoz restaurací, barů, diskoték, kasin a obdobných zařízení, pro provozování adventních trhů a pro konzumaci alkoholu na veřejnosti, které byly navázány právě na nouzový stav. Zrušeno bude i omezení shromažďovacího práva a omezení pro volby a činnost orgánů právnických osob. V období od 29. prosince do 2. ledna bude platit o něco přísnější verze tohoto opatření, která omezuje počet osob u jednoho stolu v restauraci na čtyři a maximální počet osob na veřejných a soukromých akcích, kde se schází na jednom místě větší počty lidí a nemají výhradně místa k sezení, na padesát.

„Chci jasně říci, že vláda nemění svou strategii, kterou jsme představili v minulém týdnu. To znamená, že důvěřujeme občanům, budeme na ně opakovaně apelovat, aby se chovali zodpovědně. Vyzýváme všechny naše spoluobčany, aby se nechali naočkovat, a ty, kteří mají nárok na třetí dávku, aby se nechali naočkovat třetí dávkou. Prosím znovu všechny, aby o vánočních svátcích se chovali maximálně odpovědně a rozumně. Všichni se chceme setkat s příbuznými, všichni se chceme setkat s přáteli, ale tam, kde je to možné, nechte se otestovat, vyvarujte se rizika šíření nákazy. Prostě chovejme se odpovědně,“ vyzval občany premiér Petr Fiala.

Vláda souhlasila také s dalším pokračováním screeningového testování ve školách po 1. lednu. Zásadní změnou je úprava frekvence testování na dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, až do 17. ledna. Po tomto datu bude testování probíhat opět jen jednou týdně, první den docházky. Testování se bude nově týkat i zaměstnanců škol a přestane platit výjimka pro očkované či osoby po prodělání nemoci covid-19. Vláda si od tohoto opatření slibuje včasný záchyt případného nástupu varianty omikron.

Ministerstvo zdravotnictví také otevře od pondělí 27. prosince možnost pro očkování posilující třetí dávkou i pro osoby starší 30 let, kteří mají pět měsíců od dokončeného schématu očkování. Dosud pro ně platilo šestiměsíční období.

Další podrobnosti o změnách v protiepidemických opatřeních naleznete v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví.

Výsledky jednání vlády naleznete na https://www.vlada.cz/cz/vysledky-jednani-vlady-22-prosince-2021-193325/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688