Roman Havlíček (Meteobox)
22.12.2021 12:18:28

Po mrazivém počasí přijde vánoční obleva, postupně by se mělo opět ochladit




 

Počasí u nás ovlivňuje oblast vyššího tlaku nad střední a severozápadní Evropou. V dalších dnech bude ustupovat dále k jihovýchodu a počasí ve střední Evropě začne ovlivňovat tlaková níže, s ní spojená teplá fronta začne přecházet naše území během čtvrtka, za ní k nám pak bude proudit teplejší a vlhčí vzduch od západu. V závěru týdne se nad severovýchodní Evropou přesune tlaková níže, k nám bude zasahovat její brázda, ve které bude ležet frontální rozhraní, které bude oddělovat teplejší vzduch na jihu od studeného na severu a postupně se bude přesouvat dále k jihovýchodu.

 

Dnes bude jasno až polojasno, ojediněle zvětšená oblačnost.

Nejvyšší denní teploty -3 až 1°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem -7°C.

Vítr převážně slabý proměnlivý do 4 m/s.

Počasí 22.12.2021

 

V noci bude zpočátku polojasno až skoro jasno, postupně od západu přibývání oblačnosti až na zataženo, ojediněle slabé sněžení.

Nejnižší noční teploty -4 až -8°C, při vyjasnění a utišení větru až kolem -10°C.

Vítr slabý proměnlivý nebo jihovýchodní do 4 m/s.

 

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, postupně místy občasné se sněžení nebo i déšť, který může být i mrznoucí s tvorbou ledovky. Na východě zpočátku i polojasno.

Nejvyšší denní teploty -3 až 1°C, na jihozápadě tepleji, večer další oteplování.

V 1000 m n.m. na horách kolem 0°C, na severovýchodě chladněji.

Vítr slabý jihozápadní nebo jižní, během dne bude místy na severu Čech, na horách a severovýchodě Moravy a ve Slezsku zesilovat na mírný až čerstvý jihozápadní 4-9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20-25 m/s, k večeru začne postupně zesilovat i v jihozápadní polovině Čech a stáčet se až na západní.

 

pátek bude převážně zataženo až oblačno, jen přechodně i polojasno. Místy občasný déšť, především na východě zpočátku i sněžení nebo mrznoucí déšť s tvorbou ledovky.

Nejnižší noční teploty 1 až -3°C, na jihozápadě tepleji, naopak na východě ojediněle chladněji, od jihozápadu se bude postupně oteplovat.

Nejvyšší denní teploty 5 až 10°C, při slabém větru ojediněle chladněji.

Vítr mírný západní nebo jihozápadní 3-7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách až kolem 20 m/s, k večeru bude částečně slábnout.

 

Výhled od soboty do úterý: by mělo být převážně zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, na severu na horách i srážky sněhové, v závislosti na poloze frontálního rozhraní by se pak hranice sněžení mohla měnit. V závěru období by měly srážky přecházet ve sněhové ve všech polohách

Nejnižší noční teploty 5 až 1°C, především v závěru období až -2°C.

Nejvyšší denní teploty zpočátku 4 až 9°C, postupně ochlazování.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty