Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.12.2021 17:01:54

Proč se bitcoinu stále nedaří získat statut protiinflačního aktiva?

lustrační obrázek | zdroj 123rf.com

O bitcoinu se již dlouhodobě mluví jako o aktivu, které by mohlo sloužit jako pojistka proti růstu inflace. Proč tedy bitcoin jako potencionální uchovatel hodnoty v době, kdy je míra inflace v celosvětovém měřítku na nejvyšších hodnotách za posledních několik desítek let, tento statut nezíská a nenaplňuje tak slova o protiinflační pojistce?

V týdnu Český statistický úřad zveřejnil údaje o míře inflace v České republice. Ta dosáhla v meziročním srovnání růstu o 6 procentních bodů. Oproti říjnu tak růst zrychlil o další 0,2 procentního bodu. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen byl v ČR naposledy v říjnu 2008 v době celosvětové krize. Česká republika je však malý stát nato, aby mohla potencionálně ovlivnit kurz bitcoinu. Co se však stalo s kurzem bitcoinu, když v pátek ráno zveřejnil údaje o indexu spotřebitelských cen Americký úřad pro statistiku práce? Odpovědí je, že takřka nic. Přesto, že inflace v meziročním srovnání v USA dosáhla hodnoty 6,8 %, což je nejvyšší míra inflace za posledních 40 let, do kurzu bitcoinu se tento fakt takřka nepromítnul. Na chvilku se sice dostal k růstu, když si připsal k dobru zisk téměř 4,5 % a posílil nad úroveň 50.000 USD, přes víkend však už své pozice neudržel a opětovně klesnul pod tuto hranici, když se aktuálně prodává kolem hodnoty 48.500 USD/BTC.

Dění v největší ekonomice světa má dopady i do kurzů kryptoměn. Vzpomeňme nedávný propad bitcoinu k úrovni 42.000 USD, když USA oznámily chystané regulace kryptoměnových trhů. Je pravdou, že v současné chvíli také Čína oznámila další kroky k definitivnímu vymýcení celého kryptosegmentu ze svého území. Odborníci se posléze nemohli shodnout, co bylo větším a výraznějším negativním hybatelem s kurzem bitcoinu.

Proč tedy nyní, když se inflace v USA dotýká 40letých maxim a takřka všude ve světě atakuje nejhorší údaje za několik desítek let, se investoři neobracejí k bitcoinu jako k udržitelnosti hodnoty v čase? Bitcoin má na rozdíl od centrálních bank a fiat měn výhodu v tom, že jeho celková emise je předem dána a je také známo, že žádné další bitcoiny nebudou nikdy více uvolněny. To zavdává potenciál k jeho výjimečnosti, ojedinělosti a snad někdy v budoucnu i k možnosti, aby se opravdu stal uchovatelem hodnoty a protiinflačním nástrojem v měnové politice firem.

Momentálně myšlenka, že bitcoin je pojistkou proti inflaci, je čistě spekulativní. Je sice přesvědčivá, v základu i opodstatněná a v budoucnu se může stát klidně pravdivou. Ale v současnosti v této pozici bitcoin rozhodně zatím není. Může však být racionálním důvodem, proč spekulovat na bitcoin právě teď. Pokud dostatečný počet společností, ekonomik a jednotlivců převede velkou část svého bohatství do bitcoinu, jeho cena se stane stabilnější, čímž se jeho stabilní a přísná emisní politika stane mnohem atraktivnější. Tím se v důsledku zároveň sníží riziko jeho vysoké volatility. Pokud se bude přijetí bitcoinu odvíjet současným směrem a tempem, zdá se být velmi pravděpodobné, že opravdu dosáhne statutu protiinflačního aktiva a možná, že začne být právem označován jako "digitální zlato". Právě zlato nyní tuto funkci již plní. Investor a sloupkař serveru CoinDesk Nic Carter nedávno upozornil, že pokud by bitcoin získal podobné přijetí jako zlato, znamenalo by to desetinásobný růst oproti současnému stavu.

Nyní jsme však v době, kdy jsou ceny bitcoinu stále velmi nestabilní, a to z celé řady důvodů, které nemají přímou souvislost s inflací. A i když krátkodobé reakce v kurzu bitcoinu něco naznačují, stále převládají síly, které tezi o "digitálním zlatě" zatím moc prostoru nedávají. Nejjasnější způsob, jak skutečně potvrdit roli bitcoinu jako zajištění proti inflaci, by byl, kdyby se nedělo téměř nic jiného než inflace, a to je prostě situace, kterou v reálném světě nikdy neuvidíme. V případě bitcoinu a nejen jeho, je při řešení této otázky vždy velké množství pohyblivých částí (spekulativní aktivum, býčí a medvědí trh, sentiment trhu, influencer Elon Musk atd.) – včetně mnoha nevědomých prvků. V případě bitcoinu se alespoň prozatím nezdá, že by inflace byla příběhem, na který trhy slyší.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

22.12. 19:18  xx (Jaroslav Brabec)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688