Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.12.2021 16:25:07

Summers: Pozitivní posun v americké centrální bance, vysoký růst vyvolá sám o sobě inflační tlaky

Fed chce nyní po tři roky dosahovat nezaměstnanosti ve výši 3,5 % a držet sazby pod jejich neutrální úrovní. Zároveň očekává, že inflace se sníží. Je skutečně možné, že k tomu dojde, ale já bych to neočekával. Tak hodnotí poslední vývoj na poli americké monetární politiky známý ekonom a bývalý ministr financí Larry Summers. Dodává ovšem, že Fed by měl svou politiku měnit pouze postupně a posun ve smýšlení zástupců Fedu, ke kterému v poslední době dochází, je podle ekonoma prvním krokem tímto směrem.

Summers poukázal i na to, že trhy nyní čekají pomalejší zvyšování sazeb, než o kterém hovoří Fed. Celkově tak jde o komplikovanou situaci a Summers je podle svých slov rád, že se Fed ve svém smýšlení posunul směrem k rychlejšímu stahování stimulace. I když je stále patrné, že o inflaci dále uvažuje zejména jako o přechodném jevu. Jak podotkl redaktor Bloombergu, příčinou může být to, že za jádro vyšších inflačních tlaků jsou považovány tenze ve výrobních vertikálách a ty by skutečně měly polevovat. Summers ovšem zase poukázal na vysoké cenové tlaky spojené s bydlením a nájmy, které se navíc projevují na oficiálních číslech až se zpožděním.

Ekonom také zmínil „doběla rozžhavený trh práce“, na kterém zrychluje tempo růstu mezd. Práce je přitom nejdůležitějším nákladem a jelikož firmy mají dostatek tržní síly, promítnou jej do prodejních cen. Celkově tedy americká ekonomika poroste o nějaká 4 %, a to jen s minimálním zvyšováním produktivity a napjatým trhem práce. To podle ekonoma samo o sobě vyvolá tenze na nabídkové straně ekonomiky, přestože tlaky způsobené pandemií budou slábnout.

Je možné, že pravdu budou mít nakonec ti, kteří hovoří o přechodných problémech v dodavatelských řetězcích, ale nemůžeme na to sázet, míní Summers. Je tak rád, že šéf Fedu Jay Powell již upustil od výrazu „přechodná inflace“. „Nikdo ale neví a může se to nakonec nějak rozumně vyřešit,“ dodal s tím, že nejistý je jak vývoj na nabídkové, tak na poptávkové straně ekonomiky, tudíž není jasné, jak se vyvine jejich vzájemný poměr a tedy inflační tlaky.

Na závěr rozhovoru se Summers vyjádřil k probíhající diskusi o konfliktu zájmů při investování. Podle svých slov je velkým zastáncem kapitalismu, ale zákonodárci, kteří mají informace o nové legislativě týkající se akciového trhu a korporátního sektoru, by neměli mít možnost obchodovat s akciemi. Bez výjimky. Řešením by mohly být investice do akciových fondů s nemožností investic do konkrétních firem.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688