mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  20.12.2021 11:45:00

Podmínky cestování do Severní Makedonie

Podmínky cestování

16.07.2020 / 14:45 | Aktualizováno: 20.12.2021 / 11:45

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Tranzit a vstup do Severní Makedonie je umožněn bez jakýchkoliv omezení.

Možnost tranzitu přes Severní Makedonii do Řecka je bez omezení.

Vzhledem k stále měnicí se epidemiologické situaci, doporučujeme si ověřit opatření v dalších zemích přes které budete přejíždět při cestě z a do České republiky.

2. DOPRAVA:

Mezinárodní letiště ve Skopji i letiště Sv. Apoštola Pavla v Ochridu jsou otevřená.

Veřejná doprava a taxi v Severní Makedonii funguje neomezeně.

3. OPATŘENÍ:

Zákaz organizace svateb a oslav v uzavřených prostorách zařízení, ostatní veřejné akce se mohou organizovat s maximálním využití 30% kapacity prostoru a s omezeným počtem účastníků - max. 1000 osob, které se budou muset prokázat potvrzením o bezinfekčnosti (potvrzením/certifikátem o očkování - minimálně první dávka nebo potvrzením/certifikátem o prodělané nemoci COVID-19. do 45 dnů ode dne uzdravení).

Vstup do vnitřních prostor pohostinských zařízení (kavárny, bary apod.) je povolen jen do 30% kapacity, ve vnějších prostorách (jen do 50% kapacity) je povinné předložit: potvrzení o bezinfekčnosti . Povinnost předložit potvrzení o bezinfekčnosti platí při vstupu do uzavřených častí obchodních center.

Dne 1. 9. 2021 bude zavedena povinnost pro makedonské a cizí občany starší 18 let při vstupu a výjezdu do/ze Severní Makedonie předložit: potvrzení o očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci COVID-19 (potvrzení/certifikát o očkování - minimálně první dávky nebo potvrzení/certifikát o prodělané nemoci COVID-19. do 45 dnů ode dne uzdravení nebo PCR testu do 72 hodin nebo antigenní test do 48 hodin). Makedonci, kteří nebudou moct předložit uvedené potvrzení, musí se podrobit 7 denní samoizolaci. Cizí občany, kteří budou tranzitovat přes zemi, bude umožněn tranzit maximálně do 5 hodin, pokud podepíší prohlášení při vstupu do země, které pak předají hraniční kontrole při výstupu ze Severní Makedonie.

Od 1. 6. 2021 byla zrušena povinnost nosit ochranné roušky na otevřených prostorech a v případě větší skupiny lidí. Zůstává povinnost nosit roušky v zavřených prostorech, ve veřejné dopravě, v taxi vozidlech, atd.

Je zavedená povinnost pro všechny občany nosit ochranné roušky přes nos a ústa ve veřejných budovách a v dopravních prostředcích a dodržovat 2 m rozestupy.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Sledujte karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Severní Makedonie na webových stránkách vláda.mk.

V případě nouze či karantény kontaktujte Velvyslanectví ČR ve Skopji: Jak nás najdete | Velvyslanectví České republiky ve Skopji (mzv.cz)

5. NÁVRAT DO ČR

Dle stupnice doporučení nebo varování MZV ČR pro cesty do zahraničí podle míry rizika nákazy COVID-19, Severní Makedonie spadá do kategorie země s velmi vysokým rizikem nákazy. Prolink: Pravidla návratu do ČR | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)

Čeští občané starší 12 let vracející se ze zahraničí do ČR mají povinnost vyplnit příjezdový formulář. Nemusí jej vyplňovat osoby, které cestují po celou dobu cesty individuální dopravou.
Osoby s ukončeným očkováním, osoby s prodělaným onemocněním COVID-19 a děti do dovršení věku 12 let nemusí absolvovat testy ani samoizolaci, netýká se návratů ze zemí s extrémním rizikem.
Všechny ostatní osoby mají povinnost absolvovat testy na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2 a případně dodržovat další povinnosti dle specifikace upřesněné níže.

Cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole. Příjezdový formulář nemusí vyplňovat osoby, které cestují po celou dobu cesty individuální dopravou, tj. cesta takovým dopravním prostředkem, ve kterém se přepravují pouze členové jedné domácnosti.

Před vstupem na území ČR veřejnou dopravou (zejm. letadlem, vlakem, autobusem) cestující musí disponovat písemným potvrzením poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru). Pokud se jedná o občany České republiky a jejich spolucestující rodinné příslušníky s vydaným povolením k přechodnému pobytu na území České republiky, o občany Evropské unie s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území České republiky, nebo o cizince s povolením k trvalému pobytu na území České republiky vydaném Českou republikou mohou před vstupem na území České republiky hromadnou veřejnou dopravou disponovat i negativním výsledkem antigenního testu (max. 48 hodin od odběru). Dopravci neumožní přepravu cestujícím, kteří nepředloží test na přítomnost SARS-CoV-2 a příjezdový formulář.

Občané ČR, občané EU s vydaným povolením k přechodnému pobytu v ČR a cizinci s povolením k trvalému pobytu v ČR vydaným ČR cestující individuální dopravou nemusí podstoupit test před cestou.

Po vstupu na území ČR platí povinnost podstoupit v rozmezí 5. až 7. dne RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2. Do doby negativního výsledku RT-PCR testu musí přicestující všude mimo domov nosit respirátor nebo obdobný prostředek ochrany dýchacích cest (bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % podle příslušných norem (např. FFP2, KN 95).

 

VÝJIMKY PRO:

Očkované osoby:

1) osoby, které se prokáží národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 vydaným podle nařízení EU o digitálním certifikátu EU COVID s tím, že u očkování uplynulo nejméně 14 dní od dokončení očkovacího schématu a která zároveň nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19;

2) s národním certifikátem o dokončeném očkování , tj. písemné potvrzení vydané alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v třetí zemi, nebo certifikát o dokončeném očkování vydaným oprávněným subjektem působícím v třetí zemi, pro kterou byl přijat prováděcí akt dle nařízení EU o digitálním certifikátu; seznam uznávaných vakcín včetně uznávaných certifikátů je zveřejněn na webu Ministerstva zdravotnictví.

Očkované osoby dle výše uvedené definice mají výjimku z testů, zůstává povinnost příjezdového formuláře v případě návratu jinak než individuální dopravou!

II) Osoby s prodělaným onemocněním Covid-19, tj. osoba, u které uplynulo od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARSCoV-2 alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní, která se prokáže:

a) certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19, a to vydaným podle nařízení EU o digitálním COVID certifikátu zůstává povinnost vyplnit příjezdový formulář v případě návratu jinak než individuální dopravou,

nebo

b) diplomatickou nótou osvědčující absolvovanou izolaci v důsledku onemocnění Covid -19 v zemi odjezdu, s povinností vyplnit příjezdový formulář v případě návratu jinak než individuální dopravou!

III) Děti do dovršení věku 12 let nemusí vyplňovat příjezdový formulář, ani podstoupit RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

DALŠÍ VÝJIMKY Z TESTŮ A PŘÍJEZDOVÉHO FORMULÁŘE PRO:

a) pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem,

b) osoby, které jsou oprávněny vstoupit na území České republiky, které

i) tranzitují do 12 hodin přes Českou republiku pozemní cestou,

ii) cestují pozemní cestou do nebo z České republiky na dobu nepřesahující 12 hodin; v případě cest ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy je možno do České republiky podle tohoto bodu, kromě tranzitu, cestovat pouze z důvodů uvedených v bodě III.10

iii) cestují pozemní cestou přímo do nebo přímo ze sousedních zemí na dobu nepřesahující 24 hodin; v případě cesty hromadným dopravním prostředkem přímo do nebo přímo ze sousedních zemí na dobu nepřesahující 24 hodin platí pouze povinnost disponovat před cestou výsledkem testu, kterým může být i výsledek RAT testu

c) akreditované členy diplomatických misí v České republice včetně soukromých služebních osob, držitele služebních pasů vydaných Českou republikou a držitele diplomatických pasů cestující do nebo z České republiky za služebním účelem a úředníky mezinárodních organizací registrovaných u Ministerstva zahraničních věcí České republiky cestující do nebo z České republiky za služebním účelem, pokud jejich pobyt na nebo mimo území nepřekročí 72 hodin,

d) nezletilé osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto ochranného opatření a mají za tímto účelem vystaveno písemné lékařské potvrzení v anglickém jazyce, a to lékařem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie; potvrzení musí obsahovat razítko, identifikační údaje lékaře a jeho telefonické spojení

e) přeshraniční pracovníky, žáky a studenty, kteří za účelem výkonu práce nebo vzdělávání pravidelně alespoň jednou týdně oprávněně překračují státní hranici s Českou republikou do nebo ze sousedního státu a pro cesty do nebo ze sousedního státu za účelem výkonu práva péče o nezletilé dítě nebo styku s ním anebo za účelem návštěvy manžela nebo registrovaného partnera, který je v sousedním státě zaměstnán nebo tam studuje,

f) příslušníky Vězeňské služby nebo policisty vykonávající eskortní činnost nebo bezpečnostní doprovod letadel,

g) přeshraniční spolupráci v rámci zásahu složek integrovaného záchranného systému.

 

Pokud pociťujete symptomy charakteristické pro Covid-19, nedoporučuje se osobní návštěva lékařského zařízení, ale zavolat na uvedená telefonní čísla obvodních center Institutu veřejného zdravotnictví:

  • Bitola: 071261330, Veles: 071219278, Gevgelie: 078545444, Kočani: 071373913, Kumanovo: 070215851, Ochrid: 070723029, Prilep: 076475747, Skopje: 071289614 nebo 078387194, Strumica: 072235543, Tetovo: 075240464, Gostivar: 076365161, Štip: 078365613, Služba Haló doktoři: 02/15123.

Možnost podstoupit PCR test Sars-Cov-2 na území Severní Makedonie:

  • Biotek laboratory: 02 5300 898, 02 5300 766, 078 394 829; Avicena laboratory: 02 3179 001, 075 211 406; Žan Mitrev Clinic: 02 3091 500; Acibadem Sistina Hospital: 02 3099 500, a dále: Veřejný zdravotní institut - Virologické oddělení, Veřejné zdravotní centrum ve Skopji, Makedonská akademie věd a umění, Institut soudního lékařství, Centrum veřejného zdravotnictví v Bitoli, Univerzitní klinika infekčních nemocí a febrilních stavů, Klinika gynekologie a porodnictví, Soukromá zdravotní instituce laboratoř molekulární diagnostiky LAOR Tetovo, SYNLAB, Soukromá zdravotní instituce NIKOB LAB Skopje, Soukromá zdravotní instituce GENEA laboratoř Skopje, Centrum veřejného zdravotnictví v Prilepu, Centrum veřejného zdravotnictví v Tetovu, Centrum veřejného zdravotnictví v Kumanovu, Institut respiračních nemocí děti KOZLE, Veřejný zdravotní institut Univerzitní klinika pneumologie a alergologie, Městská veřejná nemocnice "8 září", Institut mikrobiologie, Zvláštní nemocnice Plodnost v Bitoli, VFV Laboratoř, Remedica Laboratoř ve Skopji,

MZV důrazně doporučuje před každou cestou registraci v databázi DROZD.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688