mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  20.12.2021 14:20:00, aktualizováno 24.12.2021 12:23:00

Od 20.12. 2021 se reakci na šíření varianty omikron v Evropě zpřísňují pravidla vstupu do Rakouska

Od 20.12. 2021 se zpřísňují pravidla vstupu do Rakouska

17.12.2021 / 23:15 | Aktualizováno: 24.12.2021 / 12:23

Podívejte se také: 

Nadcházející lyžařská sezóna 2021/2022 ve Švýcarsku.
Informace k cestování Česká republika - Itálie.
Zájezdy do Rakouska (1687) 

Lyžařské zájezdy - Rakousko (1311)Itálie (1801)Slovensko (125)Bulharsko (36). 

 

Od 20.12. 2021 se zpřísňují pravidla vstupu (překročení hranice) do Rakouska.


PRAVIDLA VSTUPU (PŘEKROČENÍ HRANICE) DO RAKOUSKA OD 20.12.2021

V reakci na šíření varianty omikron v Evropě dochází od pondělí 20. prosince ke zpřísnění podmínek pro vstup do Rakouska.

Ke vstupu do Rakouska (při překročení hranice), a to i pro krátkodobé cesty v řádu hodin, je od 20. prosince 2021 třeba předložit:
- doklad o očkování (platnost 270 dní) či prodělání Covid-19 v posledních 180 dnech - tzv. 2G (geimpft/očkovaný či genesen/uzdravený) a zároveň negativní výsledek PCR testu (ne starší 72 hodin od odběru). Tato povinnost se nevztahuje

a) na osoby, které doloží, že obdržely posilovací očkovací dávku

b) od 25.12. nově na osoby, které předloží platný doklad o základním očkování (tj. 2 dávky v případě dvoudávkových vakcín, resp. 1 dávka v případě Janssenu) v kombinaci s dokladem o uzdravení v posledních 180 dnech. Tyto osoby, disponující oběma uvedenými doklady, budou moci přijet do Rakouska bez PCR testu/registrace/karantény stejně jako osoby, které obdržely posilovací dávku.

c) na osoby, které se uzdravily v posledních 90 dnech - ty nemusí předkládat negativní PCR při vstupu do země, pokud předloží lékařské osvědčení, že od pozitivního testu, resp. od prvních příznaků uplynulo min. 14 dní, min. 48 hod. nevykazují žádné příznaky nákazy a i přes pozitivní výsledek testu lze předpokládat, že již nehrozí přenos infekce.

Osobám, které se neprokáží negativním PCR testem nebo dokladem o podání posilovací očkovací dávky, bude vstup umožněn, musí ale podstoupit PCR test v Rakousku a nastoupit do domácí karantény do doby, než obdrží negativní výsledekV tomto případě se cestující musejí rovněž před cestou registrovat.

Pro pendlery zůstává v platnosti dosavadní pravidlo 3G. To opravňuje ke vstupu na základě dokladu o očkování nebo prodělání nemoci v posledních 180 dnech, nebo po předložení PCR testu ne staršího 72 hod. či antigenního testu ne staršího 24 hod.

Výjimky ze zavedeného režimu se vztahují na těhotné ženy či osoby, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů (je třeba doložit lékařským potvrzením v němčině nebo angličtině). Tyto osoby jsou osvobozeny od povinnosti předložit očkovací certifikát, nikoli však od povinnosti předložit při vstupu do Rakouska negativní výsledek PCR testu.

Výjimka se vztahuje i na děti:
Děti do dne dovršení 12 let nepředkládají žádný doklad o bezinfekčnosti. Pokud jde o karanténu a registraci, uplatní se na ně stejný režim jako na jejich dospělý doprovod.

- Děti školního věku 12 -15 let narozené ne dříve než 1.9. 2006 (bez ohledu na státní příslušnost) opravňují ke vstupu kromě splnění pravidel platných pro dospělé (tedy očkování/uzdravení + PCR test) také platné negativní výsledky testů v testovací knížce (školní tzv. Ninja pass) nebo v jejím zahraničním ekvivalentu. V praxi to znamená, že se děti během pobytu v Rakousku musí testovat nejméně 3x týdně, z toho alespoň 2x PCR testem (PCR platí 72 hod., antigenní 48 hod. od odběru) tak, aby se nepřetržitě mohly prokazovat negativním testem.

Pro případ, že občané Rakouska, EU a EHP a osoby s pobytem v Rakousku nepředloží při vstupu do země platný doklad o naočkování či o prodělání Covid-19, budou muset nastoupit povinnou 10denní karanténu, kterou bude možné ukončit nejdříve po 5. dni negativním výsledkem PCR-testu. I v tomto případě platí povinnost registrace před cestou.

Náležitosti shora uvedených dokladů o bezinfekčnosti:
a) Shora zmíněný doklad o prodělaném očkování proti covid-19 je uznáván za těchto podmínek:
- po absolvování druhé dávky vakcíny u dvoudávkového očkování (doba platnosti vakcinace: 270 dnů od kompletního očkování),
- od 22. dne od provedení vakcinace očkovací látkou, která je jednodávková (doba platnosti: 270 dnů od podání jednodávkové vakcíny, nejpozději však do 3.1.2022 u očkovací látky Johnson & Johnson). Osoby, vakcinované jednou dávkou očkovací látky Johnson & Johnson se musí nejpozději do 3.1.2022 dát očkovat další dávkou.
- kdykoliv po očkování (i po 1. dávce) za předpokladu, že alespoň 21 dní před očkováním byl proveden pozitivní PCR test na SARS-CoV-2 nebo před očkováním byla prokázána přítomnosti neutralizačních protilátek (doba platnosti očkování: 270 dnů od vakcinace),
- očkování třetí dávkou se uznává po dobu následujících 270 dnů v případě, že následuje nejméně 120 dní po dokončení předchozí vakcinace. V případě jednodávkové vakcíny se posilovací dávka vakcíny podává nejdříve po 14 dnech od vakcinace.

Rakousko vyžaduje očkování vakcínou s registrací EMA nebo s absolvovaným evaluačním procesem WHO, aktuálně od producentů Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Serum Institute of India nebo Sinopharm a Sinovac-CoronaVac. Za účelem vstupu do země je od 25.12. nově akceptována dvoudávková vakcína: COVAXIN/BBV152 – Bharat Biotech International Ltd,COVOVAX/NVX-CoV2373 – Serum Institute of India Pvt. Ltd, NUVAXOVID/NVX-CoV2373 – Novavax CZ a.s.

b) Doklad o prodělání nemoci: Certifikát o prodělaném onemocnění covid-19 a uzdravení (platí 180 dnů od uzdravení) v anglickém či německém jazyce vydaný lékařem či příslušným úřadem.

Osoby tranzitující přes Rakousko do/z jiného státu nebo na/z letiště nebo osoby vyzvedávající své příbuzné na letišti mohou formou tranzitu (připouští se pouze zastávka na WC nebo v jiné naléhavé situaci) cestovat bez omezení tak jako dosud, t.j. nepředkládají na území Rakouska doklad o bezinfekčnosti ani se neregistrují. Důrazně však doporučujeme zjistit si před cestou pravidla přepravy u konkrétního dopravce nebo letiště, neboť ta se mohou od rakouských pravidel lišit.

Hraniční přechody jsou otevřeny pro běžný provoz. Namátkové kontroly mohou probíhat, a to jak přímo na hranicích, tak v rakouském vnitrozemí. Na území Rakouska je nutno dodržovat opatření částečného lockdownu. Přijatá lockdownová opatření neznamenají zákaz vstupu na území Rakouska.

Podrobnou informaci o podmínkách vstupu (překročení hranic) z ČR do Rakouska včetně výjimek naleznete v našem článku Přechod hranic z ČR do AT - pod odkazem zde.

Informaci o částečném lockdownu v Rakousku naleznete zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688