mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  20.12.2021 08:51:00

Aktuální informace k cestování do/z Francie v souvislosti s koronavirem COVID 19 - Od 15.12.2021 bude platit přeočkovací povinnost osob od 65 let

Aktuální informace k cestování do/z Francie v souvislosti s koronavirem COVID 19

20.12.2021 / 08:45 | Aktualizováno: 20.12.2021 / 08:51

Pro vstup do Francie je třeba se prokázat platným covid pasem.
Začíná platit přeočkovací povinnost.

  • VSTUP NA ÚZEMÍ FRANCIE A TRANZIT

V praxi je uveden evropský Covid pas, ve kterém je zaznamenáno provedení testů či ukončené očkování či prodělání nemoci Covid-19 v posledních 6 měsících.

Všichni cestující musí zároveň vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti.

Cestující ze států EU (i tranzitující) musí pro vstup do Francie předložit negativní PCR test/antigenní test ne starší než 24h nebo potvrzení o provedeném očkování (7 dní po druhé vakcíně Pfizer, Moderna, AstraZeneca či 4 týdny po vakcíně Johnson & Johnson nebo 7 dní po první dávce vakcíny pokud osoba prodělala nemoc Covid-19), certifikát o prodělání nemoci covid-19 s platností max 180 dnů od prvního pozitivního testu na covid-19. Platí pro všechny osoby od 12 let.

Všichni cestující ze zemí mimo EU se musí řídit dle seznamu zemí podle míry rizika nákazy pro účely cestování, vyplnit speciální atestaci k cestě, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra a vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Francie zvolna otevírá hranice pro cestování do států mimo EU, ale velmi často je třeba prokázat neodkladný důležitý důvod cesty. Platí i pro tranzitující osoby, pokud je test vyžadován cílovou destinací.

Aktuální opatření dle regionů je nutné pravidelně sledovat na oficiálních internetových stránkách.

Seznam testovacích míst ve Francii najdete zde. Cena provedení PCR testu je 49 euro a cena provedení antigenního testu je 29 euro.

Pro cestování mezi kontinentální Francií a zámořskými územími je třeba vyplnit speciální prohlášení, předložit platný "covid pas". Podmínky vstupu se liší dle destinace, často je vstup na ostrovy povolen jen z neodkladného důležitého důvodu a je nařízena izolace po příjezdu.

Přesné informace o aktuálním vývoji situace ve Francii jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách.

Veškeré informace pro tranzit přes letiště v Paříži najdete na internetových stránkách letiště. Všichni cestující ze zemí mimo EU musí pro vstup do Francie předložit evropský covid pas/negativní PCR test na COVID-19 a vyplnit speciální atestaci, kterou najdete na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra. Na letišti je možno provést testy na COVID-19.

 

Stále platí povinnost nosit roušku a dodržovat minimální bezpečnou vzdálenost 1m mezi cestujícími.

Platí povinnost předložení evropského covid pasu (certifikát o provedeném testu či ukončeném očkování či prodělání nemoci Covid-19 v posledních 6 měsících) pro cestování vlakem či dálkovým autobusem.

 

Platí povinnost předkládat evropský covid pas v kulturních a zábavních provozech přijímajících veřejnost (zábavní parky, památky, muzea, kina, divadla..). Dále platí povinnost předkládat evropský covid pas pro vstup do kaváren, restaurací, obchodních center, nemocnic či domovů důchodců. Tato povinnost se týká i dětí od 12 let.

Evropský covid pas pro účely volnočasových aktivit a pohybu ve Francii je certifikát ve kterém je zaznamenáno provedení negativního PCR testu/antigenního testu ne staršího než 24h nebo potvrzení o provedeném očkování (7 dní po druhé vakcíně Pfizer, Moderna, AstraZeneca či 4 týdny po vakcíně Johnson & Johnson nebo 7 dní po první dávce vakcíny pokud osoba prodělala nemoc Covid-19) nebo prodělání nemoci covid-19 v posledních 6 měsících.

Od 15.12.2021 bude platit přeočkovací povinnost osob od 65 let, k přeočkování musí dojít nejpozději 7 měsíců od poslední dávky vakcíny nebo prodělané nemoci Covid-19.

Od 15.01.2022 bude tato povinnost přeočkování se platit pro všechny osoby starší 18 let.

Povinnost nošení roušky v dopravě, v uzavřených prostorech a na trzích. Toto opatření se týká chodců, motocyklistů i uživatelů koloběžek, nikoli však automobilistů.

Na celém území platí pokyn k dodržování základních hygienických pravidel (rozestupy, mytí rukou, roušky, pravidelné větrání vnitřních prostor).

Pokud se osoba setká s jinou osobou infikovanou Covid-19 nebo onemocní Covid-19, tak je třeba striktně dodržovat základní hygienická bariérová gesta a navštívit nejbližšího všeobecného lékaře či pohotovost. Informace o nutnosti izolace nemocného (domácí izolace, hotel či hospitalizace) najdete zde . Jedná se o neodkladnou zdravotní péči v rámci EHIC.

Před odjezdem z ČR je třeba zkontrolovat platnost Evropské karty zdravotního pojištění (EHIC) a sjednat cestovní pojištění. Podrobné informace k pojištění najdete zde.

Další informace k cestování najdete zde.

 

  • ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Testovací místa ve Francii

Podmínky izolace nemocných Covid-19

Francouzské ministerstvo vnitra

Oficiální webové stránky ke koronaviru

Podmínky vstupu na území Francouzské Polynésie

Podmínky vstupu na ostrov Réunion

Podmínky vstupu na ostrov Guadeloupe

Podmínky vstupu na ostrov Martinique

Podmínky vstupu na ostrov Mayotte

Podmínky vstupu do Monaka

 

  • NÁVRAT DO ČR

Země jsou děleny do čtyř kategorií: zelené, oranžové, červené a tmavě červené. Seznam států dle barev.

Podmínky návratu či vstupu do ČR najdete zde.

Seznam testovacích míst ve Francii najdete zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688