Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.12.2021 08:16:50

Solana – je označována za zabijáka etherea právem? (2. díl)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Zabiják etherea?

Díky protokolu Proof-of-History (PoH), trvá ověřování transakcí mnohem kratší dobu, než je tomu v případě Etherea, či jiných blockchainů. Uzly totiž nemusí využívat výpočetní výkon k ověřování časových razítek. Solana díky tomu šetří čas a dokáže zpracovat 50 až 70 tis. transakcí za sekundu. Pro představu, jedná se o větší objem transakcí, než dokáže ověřit společnost Visa u svých platebních karet. 

To, že síť Solany dokáže ověřit tolik transakcí za sekundu, vede zákonitě ke zlevnění transakčním nákladů, což výrazně snižuje celkové náklady. Je to další bonus oproti přímému konkurentovi Ethereum. Uživatelé Etherea dlouhodobě pociťují nestabilitu poplatků za plyn, kdy velcí hráči předhánějí drobné uživatele tím, že je přeplácí, aby jejich transakce byly zpracovány přednostněji. Nelze se tomu však divit, když etherová síť dokáže ověřit za sekundu zhruba jen tisícinu toho Solana. Důsledkem toho je, že poplatky za plyn vykazují vysokou míru volatility. Nezřídka se tak stává, že uživatelé jsou ochotni zaplatit za přednostní odbavení neúměrně, až absurdně vysoký poplatek. Ten může leckdy přesahovat hodnotu 50 dolarů. Absurdním příkladem pak je případ jednoho uživatele, který v honbě za předností vyřízení transakce neváhal zaplatit poplatek za plyn ve výši 9.500 USD. Nejabsurdnější na tom však je, že takto vysoký poplatek zaplatil za to, aby se přednostně ověřila jeho transakce ve výši 120 USD. Tento případ se odehrál loni na platformě Uniswap. Oproti tomu jsou poplatky za plyn na Solaně opravdu zanedbatelné. Pohybují se kolem 0,00025 USD za transakci.

Trend NFT a vliv na Solanu

V letošním roce se do popředí zájmů dostalo obchodování s tzv. non-fungible tokeny (NFT). Největší objem těchto obchodů probíhá v síti Ethereum. Nicméně se objevují další blockchainové sítě, které hlásí připravenost k tomuto druhu transakcí. Solana se pak řadí do následovatelů Etherea a snaží se získat co největší podíl na tomto nově vznikajícím trhu. Projekt NFT s názvem Degenerate Ape Academy se stal toho důkazem. Nejen, že nabídnul zájemcům možnost pořídit si ojedinělý token, ale zároveň ukázal, že škálovatelnost v blockchainech je možná. Celá kolekce 10.000 lidoopů se prodala během pouhých 8 minut. Díky tomu ze dne na den vzrostl kurz Solany téměř o deset procent. 

Tento projekt Solany se navíc stal nejhodnotnějším dílem na celém tržišti Solana NFT SolanArt. Aktuálně je ve sbírce investovaných více jak 1 mil. SOL tokenů, což při současném kurzu zhruba 163 USD/SOL znamená objem investic ve výši 167,9 milionů dolarů.

Na takový vývoj nedávno reagoval svým tweetem Nathan Ross (bývalý ředitel seznamovací aplikace Hinge), že Solana je vhodnější pro NFT díky své rychlosti, nižším nákladům, škálovatelnosti a intuitivnímu ovládání na rozdíl od sítě Ethereum. NFT projekt Degenerate Ape Academy svým úspěchem mohl zlákat uživatele sítě Ethereum, aby Solaně dali šanci. Nehledě na další plus, že Solana spolupracuje s populární platformou kryptoderivátů FTX.

grafické zobrazení objemu investic v projektu Degenerate Ape Academy | zdroj solanart.io

Bude Solana dlouhodobým konkurentem Etherea?

To, jestli se podaří Solaně konkurovat Ethereu, či dokonce způsobit výraznější odliv uživatelů dlouhodobě nejpoužívanější platformy k tzv. chytrým obchodům, se dá jen stěží predikovat. Navíc v takové oblasti, jako je svět kryptofinancí, ve kterém záleží mnohem více na společenské náladě, než v jakékoliv jiné oblasti. Navíc blockchain Etherea nespí a pravidelně vydává upgrady. Velký upgrade, Ethereum 2.0, se připravuje na jaro 2022. Po tomto upgradu by se mohlo mnohonásobně zrychlit ověřování transakcí, což by vedlo zároveň k výraznému snížení transakčních poplatků. Dokonce se zmiňuje ověřování až 100.000 transakcí za sekundu, což by bylo mnohem více, než kolik transakcí je nyní schopna ověřit síť Solany.

Ta i přes výše zmíněné zřejmě dokáže se sítí Etherea držet krok díky tzv. Moorovu zákonu. Ten totiž nastiňuje empirické pravidlo o exponenciálním růstu výpočetního výkonu při zachování stejné hladiny nákladů. Díky tomu, že bude v čase růst výpočetní výkon používaného hardwaru, bude růst i počet ověřených transakcí v síti Solany. Ta je tak díky svým možnostem škálování připravena na budoucnost.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688