mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.12.2021 20:55:00

Americká vláda představila plán pro výstavbu dobíjecích stanic pro elektrická vozidla

Americká vláda představila plán pro výstavbu dobíjecích stanic pro elektrická vozidla

18.12.2021 / 19:51 | Aktualizováno: 18.12.2021 / 20:55

Vláda USA představila 13. prosince 2021 tzv. akční plán na urychlení investic do nabíjecích stanic podle zákona o infrastruktuře. Prezident USA Joe Biden stanovil ambiciózní cíl 50% podílu elektrických vozidel (EV) na prodeji aut v USA do roku 2030. K tomu má přispět právě zákon o infrastruktuře, přijatý nedávno hlasy demokratických i částečně republikánských kongresmanů.

Podle prezidenta Bidena je výroba elektrických vozidel ekonomickou příležitostí k podpoře dobře placených pracovních míst v odborech napříč americkými dodavatelskými řetězci, protože automobilky stimuluje v investicích do výroby čistých vozidel a baterií.

Akční plán konkrétně nastiňuje kroky, které mají federální agentury podnikat na podporu vývoje a výstavby dobíjecích stanic v USA. Pro řádné fungování celé sítě zřídí ministerstvo energetiky (DoE) a ministerstvo dopravy (DoT) společný úřad pro energetiku a dopravu zaměřený na zavádění infrastruktury pro elektrická vozidla. Úřad bude shromažďovat informace a pokyny od odborníků v oboru, výrobců, pracovníků a dalších zúčastněných stran. Cílem bude zaměřit se nejdříve na pokrytí venkovských, znevýhodněných a těžko dostupných lokalit po celých Spojených státech.

Plánuje se dosud největší investice do dobíjecích stanic v USA. V zákoně o infrastruktuře je zakotveno mj. poskytnutí pět miliard dolarů pro státy pro vybudování národní sítě, a dále 2,5 miliard dolarů prostřednictvím soutěžního grantového programu, který podpoří inovativní přístupy a zajistí, že nasazení dobíjecích stanic splňuje vládní priority, jako jsou podpora výstavby dobíjecích stanic na venkově, zlepšení místní kvality ovzduší a zvýšení přístupu k nabíjení elektromobilů ve znevýhodněných oblastech.

Jak se dále uvádí v prohlášení vlády USA, další klíčovou součástí strategie pro elektromobily je zvýšit americkou výrobu baterií a komponentů pro elektromobily a pokročit v ekologicky odpovědném získávání a recyklaci kritických minerálů.

V této souvislosti vláda připomněla, že zákon o infrastruktuře obsahuje mimo jiné tyto finanční částky, které mají podpořit elektromobilitu: tři miliardy dolarů v soutěžních grantech na nerostné suroviny a rafinované materiály zaměřené na urychlení rozvoje severoamerického dodavatelského řetězce baterií; tři miliardy dolarů na soutěžní granty zaměřené na stavbu, přestavbu nebo rozšíření výroby baterií a součástí baterií (jako jsou katody, anody a elektrolyty) a na zřízení recyklačních zařízení ve Spojených státech. Program recyklace baterií elektroaut a využití jejich „druhé životnosti“ nabízí dalších 200 milionů dolarů, 750 milionů dolarů pak může být poskytnuto v rámci „Grantového programu pokročilé výroby energie a recyklace“ na vybavení, rozšíření nebo zřízení průmyslového nebo výrobního závodu za účelem snížení emisí skleníkových plynů těchto zařízení podstatně pod úroveň současných osvědčených postupů.

Důležité bude, do jaké míry budou tyto příležitosti otevřené i zahraničním subjektům, tedy včetně Evropy a České republiky.

Fact-sheet Bílého domu je možné nalézt zde:

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/12/13/fact-sheet-the-biden-harris-electric-vehicle-charging-action-plan/

Zpracoval: Martin Fott, Aneta Baudyšová (Velvyslanectví ČR ve Washingtonu)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688