Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.12.2021 18:58:03

Počasí: Před Vánoci přituhne. Jenže pak obleva

 

Nedávno jsme zveřejňovali první výhled počasí na Vánoce. Naznačoval, že se před Vánoci sice citelně ochladí, srážek ale nebude dostatek na to, aby byly bílé Vánoce na většině území. Tento odhad se zatím potvrzuje. Nutno říct, že počasí před Vánoci a kolem nich výrazně zakolísá.

Ve střední Evropě se budou přetlačovat teplejší vzduch od západu a velmi silný studený vpád původem arktického vzduchu, který se před střední Evropou stočí z východní Skandinávie na Pobaltí, Ukrajinu a Rusko. Česko tak zasáhne svým okrajem. Citelnější ochlazení bude na severovýchodě. A od Štědrého dne přijde obleva.

Podmínka studeného vzduchu ve výšce bude zpočátku splněna a srážky budou vypadávat sněhové. Nicméně nebude jich moc. Původem arktická vzduchová hmota bývá velmi studená a suchá. Obvykle se při mrazech „vypaří“ nějaká ta vlhkost z Baltského moře a sněhové přeháňky přijdou hlavně do severovýchodní poloviny naší země do hor a vrchovin.

Na některých místech tedy sníh napadne. Zároveň stoupá šance, že zrovna 24. prosince přijdou vydatnější srážky naopak na jihozápad na teplé frontě, která bude reprezentovat teplejší proudění od oceánu, což by ale znamenalo i déšť. Předpovědi upřesníme.


Předpověď počasí do Vánoc

V neděli bude oblačno až zataženo, ojediněle a postupně místy (zejména v severovýchodní polovině Česka) přeháňky, od 500 m n. m. postupně sněhové. Teploty 4 až 8 °C. Na horách a Vysočině vichřice.

V pondělí bude proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, zejména v severovýchodní polovině Česka. Teploty -1 až 3 °C.

úterý bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, v severovýchodní polovině Česka místy. Teploty -3 až 1 °C.

Od čtvrtka bude oblačno, později od jihozápadu až zataženo, na teplé frontě zpočátku sněžení, které ale může shodou okolností přesně na Štědrý den přecházet i v déšť, ojediněle mrznoucí. Další svátky vánoční by pak byly ve znamení oblevy. Teploty -3 až 1 °C, postupně 0 až 5 °C, na jihozápadě i tepleji.

Až do čtvrtka budou velmi mrazivá rána, často v rozmezí teplot -4 až -9 °C. 

Počasí 22.12.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty