mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.12.2021 11:04:16

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

18.12.2021 / 00:06 | Aktualizováno: 18.12.2021 / 10:57

 

V sobotu 18. prosince 2021 uvedl předseda vlády Petr Fiala do úřadu nového ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. Nový šéf české diplomacie při této příležitosti jednal se svým předchůdcem Jakubem Kulhánkem a seznámil se s náměstky a vedením ministerstva. Představil také své hlavní priority pro resort.

Máme před sebou jasný úkol, a to posílit dobré jméno a postavení České republiky za hranicemi, aby z toho těžila celá naše země i naši občané. To bylo vždy mým hlavním cílem a o to se budu každý den naplno zasazovat. Kontinuita české zahraniční politiky by měla nadále plynout z budování konsenzu na domácí politické scéně.

Programové prohlášení vlády se hlásí k návratu k hodnotově orientované zahraniční politice a obnovení dobrého jména České republiky jako země, která stojí na straně lidských práv. Mezi konkrétní kroky v jeho naplňování bude proto patřit například předložení tzv. Magnitského zákona, který zajistí lepší vymahatelnost ochrany lidských práv. Musíme být silnou, nezávislou zemí, která je ale i rovnocenným a spolehlivým partnerem. Klíčové je pro nás upevnění našich spojeneckých vazeb i posílení našeho postavení v EU a NATO. Vztahy s Ruskem a Čínou musejí projít věcnou revizí. Současně je nutné připravit předsednictví v Radě EU, kterého se Česká republika ujme již v polovině příštího roku,“ uvedl ministr zahraničních věcí.

Mezi priority bude patřit také rozvoj ekonomické diplomacie. „Chci napomoci tomu, aby se Česká republika zařadila na světovou špičku v oblastech jako je vzdělání a inovace. Aby byla atraktivní zemí pro investice, z čehož mohou těžit naše firmy i občané. Jsem si také vědom toho, že v současné době ministerstvo zahraničí řeší řadu záležitostí, které jsou klíčové pro občany této země. Ať už jde o problematiku související s covidem a cestováním, konzulární služby poskytované občanům v zahraničí a cizincům cestujícím do České republiky. Chci pracovat na jejich průběžném rozvoji a další profesionalizaci diplomatického sboru. V Černínském paláci i na našich zastupitelských úřadech po celém světě ale již nyní působí zkušení diplomaté a další lidé, na které se mohu spolehnout. O tom jsem se přesvědčil již dnes při první schůzce s vedením ministerstva,“ dodal šéf české diplomacie.

Svoji první zahraniční cestu podnikne ministr zahraniční Jan Lipavský na Slovensko. V pondělí 20. prosince 2021 bude v Bratislavě jednat se slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem.

Jan Lipavský před svým ministerským angažmá působil od roku 2017 jako poslanec. V dolní parlamentní komoře zastával mimo jiné pozici místopředsedy zahraničního výboru a také místopředsedy výboru pro obranu. Byl také členem podvýboru pro obrannou, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce ČR. Zároveň patřil mezi členy podvýboru pro migraci a byl součástí stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Věnoval se především otázkám energetické a mezinárodní bezpečnosti či hybridním hrozbám.

Ministr Lipavský na sociálních sítích komunikuje prostřednictvím svého twitterového účtu @JanLipavsky. Stanoviska MZV i nového ministra dále naleznete také na twitterovém účtu @mzvcr a na Facebooku a Instagramu MZV.

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

Jan Lipavský převzal úřad ministra zahraničních věcí

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688