Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.12.2021 18:40:00

Otočí rozvahy centrálních bank, tenze ve výrobních vertikálách poleví

V dubnu letošního roku očekávala většina investorů zahrnutých v průzkumu BofA růst inflace, ale od té doby se situace výrazně změnila. Podíváme se jak. A k tomu očekávaný vývoj u rozvah centrálních bank a tenzí ve výrobních vertikálách.

1. Obrat v inflačních očekávání: Ona očekávání odražená v průzkumu BofA shrnuje následující graf. Je zřejmé, že zatímco ještě relativně nedávno většina tázaných čekala růst inflace spotřebitelských cen, následoval rychlý obrat a nyní většina čeká pokles inflace. A to dokonce v míře, která je nejvyšší od roku 2012:

1

Zdroj: Twitter

2. Poptávková strana ekonomiky a rozvahy bank: Na poptávkové straně americké ekonomiky se v souvislosti s inflačními tlaky nejvíce hovoří o monetární politice, až v závěsu za ní jsou probírána témata jako úspory spotřebitele a jeho výdaje, či fiskální politika současné americké vlády. Následující graf, opět z dílny BofA, ukazuje historický a očekávaný vývoj rozvah hlavních centrálních bank (není tu ale čínská PBoC, čínský úvěrový cyklus se přitom zdá být významným monetárním kolečkem v soukolí globální ekonomiky):

2

Zdroj: Twitter

Podle grafu nebude trvat dlouho a souhrná výše rozvah G6 dosáhne svého vrcholu, pak klesne/začne stagnovat. Kupodivu by to mělo být kvůli ECB. „Kupodivu“ proto, že v eurozóně jsou inflační tlaky znatelně nižší, než v USA, takže z tohoto pohledu by se dalo čekat, že ne ECB, ale Fed potáhne rozvahy směrem dolů. Každopádně i přechod na stagnaci, který se očekává i u Fedu, může mít svůj vliv.

V této souvislosti bývá zmiňována otázka: Rozhoduje tok, nebo zásoba? Jinak řečeno, rozhoduje na dluhopisovém trhu to, co Fed zrovna nakupuje, či vše to, co již nakoupil? Jelikož se ještě chci věnovat nabídkové straně ekonomiky, jen v této souvislosti připomenu, že předchozí tapering, či již náběh na něj, nepřinesl růst výnost obligací, ale jejich pokles. Což jde proti pohledu „přes likviditu“´a odpovídá to pohledu „přes ekonomiku“. Jinak řečeno, ani tok, ani zásoba, ale hlavně ekonomický výhled.

3. Nabídková strana ekonomiky a výrobní tenze: Oxford Economics ukazuje v následujícím grafu výsledky posledního průzkumu zaměřeného na odhad, kdy u společnosti tázaného skončí výrobně dodavatelské tenze. Ve srovnání s říjnem se zvýšil podíl těch, kteří očekávají změnu k lepšímu ve druhém čtvrtletí příštího roku a celkově je nejvyšší podíl u tohoto a dalšího čtvrtletí. Zvýšil se ale podíl těch, kteří hovoří až o roku 2023, či déle:

3

Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688