mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  17.12.2021 17:01:00

Pravidla pro cesty do Švýcarska a Lichtenštejnska od 20. 12. 2021

Pravidla pro cesty do Švýcarska a Lichtenštejnska od 20. 12. 2021

17.12.2021 / 17:00 | Aktualizováno: 17.12.2021 / 17:01

Od 20. 12. 2021 stačí všem cestujícím z Česka před vstupem na švýcarské a lichtenštejnské území předložit negativní výsledek PCR nebo antigeního testu na COVID-19. Povinnost druhého testu mezi 4. a 7. dnem po vstupu do země platí od tohoto data pouze pro neočkované.

1. Jaké jsou podmínky vstupu na švýcarské nebo lichtenštejnské území?

S dotazy ohledně podmínek vstupu na švýcarské nebo lichtenštejnské území je třeba se OBRACET PRIMÁRNĚ NA DIPLOMATICKÉ NEBO KONZULÁRNÍ ZASTOUPENÍ ŠVÝCARSKA ČI LICHTENŠTEJNSKA V ČR NEBO V ZEMI, V NÍŽ SE NACHÁZÍTE, nikoliv na Velvyslanectví ČR v Bernu. Jedině švýcarská a lichtenštejnská zastoupení mohou poskytovat oficiální a závazné informace o pravidlech pro cestování do svých zemí.

https://www.eda.admin.ch/prag

https://www.eda.admin.ch/countries/austria/de/home/vertretungen/botschaft/rkc-wien.html

https://www.liechtenstein.li/

https://www.regierung.li/ministerien/ministerium-fuer-aeusseres/diplomatische-vertretungen/deutsch/wien-a/mitarbeitende-kontakt/

Níže uvedené sdělení zpracované Velvyslanectvím ČR v Bernu má pouze základní informační charakter.

Cestující z České republiky musí před přicestováním vyplňovat elektronický příjezdový formulář. Všichni, tedy i ti, kteří mají certifikát o očkování nebo o prodělání nemoci, musí dále:

  • při příjezdu do země předložit negativní výsledek PCR testu (starého max. 72 hodin) nebo antigenního testu (starého max. 24 hodin).
  • PRO NEOČKOVANÉ platí ještě navíc povinnost mezi 4. a 7. dnem po vstupu na švýcarské nebo lichtenštejnské území podstoupit další test PCR nebo antigen; po příjezdu se však mohou volně pohybovat a nemusí do karantény.

Upozornění: Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím pracovištěm na území Švýcarska a Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání antigenního nebo RT-PCR testu po příjezdu do jmenovaných zemí. Nabídku testovacích míst v jednotlivých kantonech lze nalézt pod níže uvedeným odkazem: bag.admin.ch (je třeba rolovat na konec bodu).

2. Existují výjimky z pravidel?

Ano, např. osoby převážející zboží nebo cestující v přeshraničním styku, tedy řidiči kamiónů či autobusů, kteří nemusí vyplňovat elektronický příjezdový formulář ani předkládat výsledek testů.

Výjimku z povinnosti předkládat výsledky testů při přicestování do Švýcarska a Lichtenštejnska mají osoby do 16 let věku. Nemusí je předkládat ani zástupcům letecké a autobusové společnosti při letecké a autobusové přepravě před nástupem do dopravního prostředku. Povinnost vyplnit před cestou elektronický příjezdový formulář (nebo být zahrnuty do formuláře rodičů).

Výjimka z povinnosti předkládat výsledky testu platí i pro tranzit, který ale musí proběhnout bez zastávek. Tranzitující osoby nemusí vyplňovat elektronický příjezdový formulář ani předkládat výsledek testů.

Nicméně nelze vyloučit, že letecké a autobusové přepravní společnosti mohou na základě vlastního rozhodnutí požadovat od všech cestujících před započetím cesty negativní výsledek (PCR a/nebo antigenního) testu. Proto doporučujeme všem, aby se včas předem informovali u své přepravní společnosti, za jakých podmínek budou vpuštěni na palubu dopravního prostředku, a to i v případě, že přes Švýcarsko pouze tranzitují.

3. Je možno uplatnit test na protilátky?

Nikoliv. Osvědčení o bezinfekčnosti v podobě Covid-certifikátu lze sice ve Švýcarsku získat i na základě testu na protilátky, provedeného po 15. 11. 2021. Jeho platnost je omezena časově (90 dnů) i teritoriálně (pro území Švýcarska). Test musí být proveden švýcarskou certifikovanou laboratoří a náklady hradí testovaná osoba.

4. Kde najdu švýcarská / lichtenštejnská pravidla, upravující příjezd do Švýcarska / Lichtenštejnska?

Nařízení švýcarské vlády je neustále aktualizováno a vycházejí z něj i lichtenštejnské úřady. Platný stav lze zkontrolovat pod následujícími odkazy Bundesamt für Gesundheit: Massnahmen und Verordnungen (vpravo nahoře lze měnit jazykovou mutaci němčina/francouzština/italština/angličtina).

5. Je třeba si ještě dát na něco pozor?

Ano. Situace se může kdykoliv změnit, proto je žádoucí konzultovat oficiální webové stránky věcně příslušných švýcarských a lichtenštejnských úřadů, nikoliv vycházet z různých internetových informací z nekompetentních zdrojů.

Kompetentní je:

https://www.eda.admin.ch/prag

https://www.llv.li/inhalt/1908/amtsstellen/amt-fur-gesundheit

Jak upozorňujeme v bodě 2, mohou mít přepravní (letecké, autobusové, železniční) společnosti vlastní firemní pravidla k ochraně svého personálu a dalších cestujících, odlišná od pravidel navštíveného státu. Proto doporučujeme, aby se cestující vždy včas informovali, jaké podmínky musí splnit, aby byli vpuštěni na palubu veřejného dopravního prostředku. Je třeba výslovně žádat pravidla cestovních společností, nikoliv cílového státu. V opačném případě přepravní společnosti často odkazují na zastupitelský úřad, který zná pravidla cílového státu, nikoliv přepravních společností.

Obdobné doporučení platí, projíždíte-li přes další státy. Je třeba se zajímat o pravidla cestování každého z nich, neboť se mohou vzájemně lišit. Postupy mimo Švýcarsko a Lichtenštejnsko Velvyslanectví ČR v Bernu nesleduje. V případě dotazů na pravidla v jiných zemích je tak potřeba obrátit se na diplomatické či konzulární zastoupení Švýcarska či Lichtenštejnska v zemi, kde se nacházíte, které jediné může poskytovat oficiální a závazné informace.

6. Na koho se mohu ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku obrátit v případě, že jsem v atypické osobní situaci?

Ve Švýcarsku je třeba se s případnými dotazy obracet přímo na místně příslušný kantonální zdravotní úřad. Seznam těchto úřadů a příslušné kontakty naleznete pod níže uvedeným odkazem, je třeba rolovat na konec bodu: Kontakte der kantonalen Behörden.

V Lichtenštejnsku je příslušný zdravotní úřad Vaduz: https://www.llv.li/inhalt/1908/amtsstellen/amt-fur-gesundheit

7. Jak se chovat ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku a jaká jsou platná hygienická pravidla?

Na mnoha místech platí povinnost nosit roušky nebo respirátory, dezinfikovat si ruce a dodržovat bezpečnostní rozestupy, např. v prostředcích hromadné dopravy, ale i ve vnitřních veřejných prostorách. Základní informace lze nalézt na webu: Bundesamt für Gesundheit BAG.

8. Opatření

Opatření se mohou měnit, proto doporučujeme sledovat stránky Bundesamt für Gesundheit: Massnahmen und Verordnungen (vpravo nahoře lze měnit jazykovou mutaci němčina/francouzština/italština/angličtina).

Upozorňujeme, že se pravidla mohou lišit rovněž kantonálně. Je třeba se tudíž ptát na pravidla, platná v kantonu, v němž se cizinec pohybuje.

9. Doprava

Mezi Švýcarskem a Lichtenštejnskem na jedné straně a Českou republikou na straně druhé je možno cestovat s využitím soukromé nebo veřejné dopravy (letecké, železniční a autobusové). Na možnosti a podmínky přepravy je třeba se informovat u leteckých, železničních a autobusových společností.

10. Návrat do ČR

Pravidla cestování ze Švýcarska a Lichtenštejnska do České republiky jsou uvedena v naší samostatné informaci „Pravidla pro cestování do České republiky

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688