Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  17.12.2021 16:05:44

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji nadále zpomaluje

17. 12. 2021 Autor: Dan Lechmann

Sedmidenní nárůst nových případů covid-19 v Královéhradeckém kraji se znovu snížil. Za posledních sedm dní zde testy potvrdily 4 040 případů nákazy, minulý týden to bylo 4925 případů. V regionu zdravotníci nadále očkují v průměru pět tisíc dávek vakcíny denně, dohromady podali už téměř 773 tisíc dávek.

Epidemie koronaviru v regionu slábne. Sedmidenní incidence se pomalu snižuje, ale přesto jsou čísla nových případů stále vysoká, což se promítá v nemocnicích, kde sice počet hospitalizovaných s covidem-19 neroste, ale zatím ani příliš neklesá,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

 

Ve všech nemocnicích v kraji se dnes ráno léčilo 237 pacientů s covidem-19, 47 z nich vyžadovalo intenzivní péči zdravotníků. Minulý týden jich bylo o 18 více. Nadále je velká zátěž na zdravotníky nejen v souvislosti s covidem i dalšími případy vyžadujícími akutní péči.

 

Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní v regionu klesl na 733, před týdnem v pátek byl na hodnotě 895. V celé ČR je sedmidenní incidence na hodnotě 704.

Pokračuje zájem o očkování

 

Vysoký zájem veřejnosti evidují nadále očkovací místa. Zájem je v posledních týdnech především o posilující dávku, kterou v kraji dostalo přes 105 tisíc osob. Dohromady zdravotníci podali už téměř 773 tisíc dávek.

 

Z celkové populace kraje starší 16 let je alespoň jednou očkováno přes 73 %. Nejproočkovanější kategorií v regionu jsou lidé nad 65 let, kde se průměrná proočkovanost pohybuje okolo 88 %.

 

Vedle deseti očkovacích míst mají lidé v kraji možnost nechat se očkovat v ordinacích 158 praktických lékařů. Jejich seznam je dostupný na www.kr-kralovehradecky.cz/praktici.

 

Vedle nemocnic a praktiků kraj zajišťuje také možnost mobilního očkování. V rychnovském společenském centru od tohoto týdne ve vybrané dny očkuje mobilní tým. Očkovat bude ještě v sobotu a neděli 18. a 19. prosince. Zájemci sem mohou přijít bez registrace a nechat si aplikovat první nebo posilující dávku vakcíny.

Očkování věkové kategorie 5 až 11 let

 

Do očkování se v následujících týdnech zapojí také dětští praktičtí lékaři, kteří budou očkovat kategorii 5 až 11 let. Rodiče by měli kontaktovat přímo registrujícího dětského praktika svého dítěte. V případě, že daný dětský praktik nebude očkovat, měl by zajistit očkování u některého ze svých kolegů.

 

Alternativou v případě absentujících praktiků budou očkovací místa ve třech nemocnicích v regionu, která budou děti od 5 let očkovat. Rodiče tak budou moci objednat na termín očkování své dítě v nemocnici v Hradci Králové, Trutnově nebo Náchodě. Očkování bude probíhat vždy za přítomnosti dětského lékaře.

 

Předpokládáme, že většinu zájemců o očkování dětí od pěti let obslouží dětští praktičtí lékaři. Pro ty ostatní připravujeme očkovací místa ve třech nemocnicích, které budou tuto věkovou kategorii očkovat jednou týdně,“ doplnil hejtman.

 

Fakultní nemocnice Hradec Králové začne očkovat děti ve věku 5 až 11 let od úterý 21. prosince. Očkování bude probíhat jednou týdně v budově Dětské kliniky FN HK. Očkovat bude pouze registrované zájemce a dítě musí doprovázet zákonný zástupce.

 

Oblastní nemocnice Náchod začne očkovat děti od 5 do 11 let příští týden ve čtvrtek 23. prosince. Očkovat bude pouze registrované zájemce. Stejně tak Oblastní nemocnice Trutnov, která nabídne první termíny očkování této kategorie v lednu 2022.

Situace ve školách

 

Ve školách a školských zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem je k dnešnímu dni 221 pozitivních dětí, žáků a studentů, 585 v karanténě, dále 39 pozitivních pedagogů a 17 v karanténě.

 

U ostatních zaměstnanců testy prokázaly nákazu u 12 osob a 6 je v karanténě. Covid-19 se aktuálně vyskytuje ve 31 zařízení z celkových 72, které kraj zřizuje. Oproti minulému týdnu to je o 13 škol méně.

Situace v sociálních zařízeních

 

Počet nových případů covid-19 klesá i v sociálních zařízeních. K dnešnímu dni zařízení evidují 33 pracovníků a 27 klientů pozitivních na covid-19. Nákaza se vyskytuje ve 12 zařízení, z nich devět zřizuje kraj.

 

Ve všech sociálních zařízeních platí protiepidemická opatření a pravidla pro návštěvy. V Domově U Biřičky platí zákaz návštěv do 20. prosince, DPS Pilníkov zákaz ukončí zítra 18. prosince.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688