olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  17.12.2021 00:00:00

Olomouc: Nabucco na jevišti Moravského divadla

Nabucco na jevišti Moravského divadla

17. prosince 2021 (pá)

Po sedmnácti letech se na jeviště Moravského divadla vrací slavná opera Giuseppe Verdiho Nabucco. Příběh o osvobození Židů z babylonského zajetí odvypráví soubor opery a operety pod vedením režisérky Jany Andělové-Pletichové a autora hudebního nastudování Petra Šumníka. Premiéra nové inscenace se uskuteční 17. prosince v 19 hodin.

„Nabucco patří mezi opery, jež považuji za jakýsi zlatý fond opery. Jedná se o operu, která bývá divácky velmi vděčná, a já věřím a doufám, že i naše zpracování bude na repertoáru dlouhé roky a bude bavit vyprodané hlediště našeho divadla,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Podle tvůrců chystané inscenace je opera Nabucco postavená na kontrastech. „Na jedné straně máme židovský národ, jehož víra zdůrazňuje myšlenku a duchovno, zatímco babylonská kultura a víra je postavená na efektu. Vedle mohutných sborových scén tu máme intimní scény, v nichž je důraz kladen na charaktery a vztahy jednotlivých postav. Chceme v naší inscenaci zachovat příběh se vší svou pompézností, ale současně chceme vyzdvihnout i tyto komorní momenty,“ přiblížila režisérka Jana Andělová-Pletichová, která se k slavnému opernímu dílu vrací po necelých deseti letech od nastudování v Opavě.

Autor hudebního nastudování Petr Šumník upozornil, že o Nabuccovi se tradičně hovoří jako o sborové opeře. „Právě sborové scény – slavný sbor Židů nevyjímaje - a scény se sólisty a sborem považuji za nejefektnější a pro posluchače nejzajímavější. Krásný hudební nápad představuje jistě árie kněze Zachariáše, kde doprovod tvoří pouze šest sólových violoncell, nebo závěrečná modlitba. Typicky verdiovské melodie si všichni jistě náležitě užijí,“ shrnul dirigent. Pro potřeby inscenace byl sbor olomoucké opery a operety čítající necelých třicet členů rozšířený o dvacet externistů.

V titulní roli se představí Martin Bárta, kterého už olomoucké publikum zná z inscenace Fidelio. S Nabuccem se setkal už ve třinácti produkcích, zpíval jej v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě či Mannheimu. „Samozřejmě je pro mě snazší, když roli dobře znám a mám ji takříkajíc pod kůží. Tvrdím, že Verdiho opery jsou nejtěžší disciplínou. Nabucco je skvělá příležitost po pěvecké i herecké stránce,“ popsal Bárta. Roli Nabucca s ním alternuje Jakub Tolaš. Dceru Fenenu ztvární Dana Šťastná a Eva Wolfová Zatloukalová, její nevlastní sestru Abigail si zahrají Radoslava Müller a Iveta Jiříková. V roli kněze Zachariáše diváci uvidí Jiřího Přibyla a Davida Szendiucha, židovského vojevůdce Ismaela ztvární Petr Martínek a Jakub Rousek. Vedle orchestru a sboru spoluúčinkuje v inscenaci také balet.

V historii českého divadla v Olomouci jde o teprve čtvrté nastudování Nabucca, po inscenacích v letech 1964 a 1989 měla Verdiho opera poslední olomouckou premiéru 17. prosince před sedmnácti lety, režie se ujal Michael Tarant.

Fotografie:

| Poslední úprava: 17. prosince 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688