MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  16.12.2021 15:15:00

Novela rozpočtových pravidel - změna ve vedení účtů mimo ČNB

V souvislosti s novelou Rozpočtových pravidel dochází s účinností od 1. ledna 2022 ve vybraných případech k povinnosti organizačních složek státu a příspěvkových organizací požádat nejpozději do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti Ministerstvo financí o souhlas s pokračováním vedení platebních účtů u bank nebo ostatních poskytovatelů platebních služeb zřízených před 1. 1. 2022 nebo veškeré prostředky z těchto účtů převést do České národní banky a tyto účty neprodleně zrušit.

Zřízení a vedení účtu mimo ČNB


V souladu s § 45 odst. 7 nebo § 53 odst. 7 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů může organizační složka státu nebo příspěvková organizace zřízená organizační složkou státu po předchozím souhlasu Ministerstva financí uděleném na základě odůvodněné žádosti zřizovat a vést platební účty u bank nebo ostatních poskytovatelů platebních služeb. Stejně postupuje také příspěvková organizace mající zastoupení v zahraničí, pokud jde o platební účty u zahraničních bank nebo ostatních zahraničních poskytovatelů platebních služeb.

Na základě přechodných ustanovení zavedených zákonem č. 484/2020 Sb. Čl. II musí majitelé účtů zřízených podle § 45 odst. 7 a § 53 odst. 7 a 8 zákona č. 218/2000 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, nejpozději do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona požádat Ministerstvo financí o souhlas s jejich vedením u bank nebo ostatních poskytovatelů platebních služeb, zahraničních bank nebo ostatních zahraničních poskytovatelů platebních služeb nebo veškeré prostředky z těchto účtů převést na příjmové účty státního rozpočtu vedené organizačními složkami státu nebo na účty, na které přijímají příspěvkové organizace peněžní prostředky plynoucí z jejich hlavní činnosti, a tyto účty neprodleně zrušit. Stejně se postupuje i v případě, kdy Ministerstvo financí nevysloví s vedením účtů souhlas.

Po uplynutí lhůty stanovené zákonem č. 484/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony mohou organizační složky státu a příspěvkové organizace zřízené organizačními složkami státu včetně příspěvkových organizací mající zastoupení v zahraničí vést účty mimo Českou národní banku pouze se souhlasem Ministerstva financí uděleným po datu účinnosti tohoto zákona.

Příspěvkové organizace zřízené organizačními složkami státu, jejichž účty jsou vedeny u bank nebo ostatních poskytovatelů platebních služeb se souhlasem Ministerstva financí uděleným na základě čl. II bodu 3 zákona č. 128/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, žádají v případě potřeby o souhlas Ministerstva financí s pokračováním vedení účtů v souladu s uděleným souhlasem na základě žádosti uvedenou v bodě 3 sekce Dokumenty ke stažení.

Dokumenty ke stažení

1. Účty zřízené po 1. 1. 2022

Žádost o souhlas Ministerstva financí se zřízením a vedením účtů pro účty zřízené po 1. 1. 2022 podle § 45 odst. 7 a § 53 odst. 7 zákona č. 218/2000 Sb., ve znění zákona č. 484/2020 Sb.

2. Účty zřízené před 1. 1. 2022

Žádost o souhlas Ministerstva financí s pokračováním vedení účtů zřízených před 1. 1. 2022 podle § 45 odst. 7, § 53 odst. 7 a 8 zákona č. 218/2000 Sb., ve znění účinném před 1. 1. 2022. Tato žádost je podávána dle čl. II bodu 2 zákona č. 484/2020 Sb.

3. Účty vedené se souhlasem Ministerstva financí v souladu s čl. II bodem 3 zákona č. 128/2016 Sb.

Žádost o souhlas Ministerstva financí s pokračováním vedení účtů pro účty vedené v souladu s čl. II bodem 3 zákona č. 128/2016 Sb. 

 

Vyplněné a podepsané žádosti se zasílají Ministerstvu financí datovou schránkou (ID: xzeaauv) nebo na níže uvedenou adresu, a to včetně kopií dokladů potvrzující důvod žádosti.

Ministerstvo financí
Sekce 06 – Veřejné rozpočty
Letenská 15
118 10 Praha 1

Informační povinnost

Dle § 45 odst. 7, případně § 53 odst. 7 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů jsou majitelé účtů povinni informovat Ministerstvo financí do desátého dne každého měsíce o zůstatku k poslednímu dni předcházejícího měsíce a o průměrné výši prostředků za předcházející měsíc na každém z účtů, pro které byl udělen souhlas Ministerstva financí do doby převedení peněžních prostředků do České národní banky.

V souladu s přechodnými ustanoveními zavedenými čl. II zákona č. 484/2020 Sb. se na účty zřízené podle § 45 odst. 7 a § 53 odst. 7 a 8 zákona č. 218/2000 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se vztahuje pravidelná informační povinnost podle § 45 odst. 7 a § 53 odst. 7 zákona č. 218/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Informační povinnost se týká i účtů vedených se souhlasem Ministerstva financí v souladu s čl. II bodem 3 zákona č. 128/2016 Sb. Na základě tohoto ustanovení jsou majitelé těchto účtů povinni informovat Ministerstvo financí do desátého dne každého měsíce o počtu účtů vedených u bank nebo u ostatních poskytovatelů platebních služeb k poslednímu dni předcházejícího měsíce a o průměrné výši prostředků na nich za předcházející měsíc.

Požadované informace se zasílají formou standardizovaného formuláře uvedeného níže na e-mailovou adresu backoffice@mfcr.cz.

Dokumenty ke stažení

b) Všeobecná zdravotní pojišťovna, resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny a svazy zdravotních pojišťoven

Všeobecná zdravotní pojišťovna, resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny a svazy zdravotních pojišťoven mohou vést své platební účty u bank nebo ostatních poskytovatelů platebních služeb pouze se souhlasem Ministerstva financí v souladu s přechodnými ustanoveními zavedenými Čl. II zákona č. 128/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Tyto účty mohou být vedeny pouze odpadnutí důvodu, pro který byl udělen souhlas.

Dokumenty ke stažení

Žádost o souhlas Ministerstva financí s pokračováním vedení účtů pro účty vedené v souladu s čl. II bodem 3 zákona č. 128/2016 Sb.

Informační povinnost

Do doby převedení peněžních prostředků do České národní banky jsou Všeobecná zdravotní pojišťovna, resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny a svazy zdravotních pojišťoven povinny informovat Ministerstvo financí do desátého dne každého měsíce o počtu účtů vedených v bankách nebo u ostatních poskytovatelů platebních služeb k poslednímu dni předcházejícího měsíce a o průměrné výši prostředků na nich za předcházející měsíc.

Požadované informace se zasílají formou standardizovaného formuláře uvedeného níže na e-mailovou adresu backoffice@mfcr.cz.

Dokumenty ke stažení

 

Vyplněné a podepsané žádosti se zasílají Ministerstvu financí datovou schránkou (ID: xzeaauv) nebo na níže uvedenou adresu, a to včetně kopií dokladů potvrzující důvod žádosti.

Ministerstvo financí
Sekce 06 – Veřejné rozpočty
Letenská 15
118 10 Praha 1 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688