Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.12.2021 11:36:21

Zdražování ve výrobě pokračuje

Ceny českých průmyslových výrobců jdou dále strmě nahoru. V listopadu meziměsíčně přidaly 1,2 %, více než trh čekal, naopak o trochu méně, než jsme se obávali my. Meziročně se tím dostaly na 13,5 % po předešlých 11,6 %. Znovu tak stanovily nový rekord.

Meziměsíční tempo bylo taženo především cenami v odvětví elektřiny, plynu a páry (o1,9 %), těžbě a dobývání (o 1,3 %). V čele pak stojí ceny chemických látek a výrobků (o 7,4 %). Pozitivně lze hodnotit meziměsíční pokles cen ve skladování a služeb v dopravě (o 0,4 %), které jsou pod tlakem na pozadí problémů v mezinárodních dodavatelských řetězcích. Meziměsíčně poklesly také ceny obecných kovů (o 0,7 %), nicméně jejich meziroční dynamika je i přesto velmi vysoko na 26,4 % po 26,9 % v říjnu. Cenový vývoj v ostatních kategoriích oproti říjnu buď stagnoval nebo se zvýšil.

Ceny průmyslových výrobců

 

 

 

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

13,5

11,6

13,7

13,2

v % m/m

1,2

1,9

1,4

0,9

Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg


Zvýšily se i ceny zemědělských výrobců o 0,6 % meziměsíčně a o 14,6 % meziročně. Ceny stavebních prací vzrostly o 0,4 % meziměsíčně a o 7,9 % meziročně, přičemž ceny materiálů ve stavebnictví vzrostly o 0,2 % a oproti loňskému listopadu tak byly o 17,1 % vyšší. Tento vývoj zapadá do našeho odhadu spotřebitelské inflace, u které čekáme zesílení příspěvku potravin právě na pozadí rostoucích cen zemědělských výrobců a také pokračující růst jádrové inflace v prvních měsících příštího roku. Jádrová inflace je aktuálně tažena především složkou imputovaného nájemného, která odráží vyšší ceny nemovitostí a také stavebních prací a příslušného materiálu. Celkově počítáme s tím, že zvýšené ceny na straně výroby se ještě plně nepropsaly do spotřebitelských cen.
Pro vývoj cen na straně výroby vidíme nadále rizika vychýlena směrem nahoru. Důvodem je, že růst cen energií se ještě zcela nezklidnil a nadále přiživuje výrobní náklady. K tomu je třeba přičíst pokračující tlak na ceny vstupů, které v posledních týdnech vytlačily nahoru nejen zpřetrhané výrobní řetězce, ale také snaha firem předzásobit se s příchodem nepříznivých zpráv ohledně vývoje pandemie. Náklady domácí meziprodukce jsou tak nadále zvýšené, kdy kromě vyšších cen výrobního materiálu reflektují i vyšší mzdové tlaky. Výhledově by měly cenové tlaky v příštím roce zvolňovat, kdy počítáme se zlepšením situace v dodavatelských řetězcích v druhé polovině roku a rovněž se silnější korunou. S odezněním pandemických dopadů na ekonomiku by se měla zvýšit i produktivita práce a snížit tak jednotkové náklady práce.
I kdyby ceny průmyslových výrobců v prosinci zvolnily meziměsíční tempo, tak se meziroční dynamika dostane nad 14 %. Průměrný meziroční růst výrobních cen se pravděpodobně přehoupne přes 7 %, o něco výš, než jsme předpokládali (6,8 %).
Pokračující vyšší dynamika cen ve výrobě je dalším signálem pro ČNB znovu ještě před koncem roku razantně navýšit úrokovou sazbu (očekáváme o 75 bps). Ceny průmyslových výrobců jsou nad prognózou stejně jako ceny spotřebitelské, mzdy, spotřeba domácností a v neposlední řadě i slabší koruna.
 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688