Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.12.2021 09:37:38

Ranní okénko - Fed a zvýšení úrokových sazeb? Tři v 2022 i 2023

Po včerejším zasedání Fedu, které se podle očekávání neslo spíše v jestřábím tónu, byla reakce finančního trhu vcelku mírná. Ani to nebylo překvapivé, neboť Fed se se svou projekcí úrokových sazeb blíže posunul tam, kde už trh byl. Dnes je na řadě ECB, od které můžeme očekávat spíše umírněnější komentáře k vývoji inflace a prohlášení, že úrokové sazby je třeba držet dlouho na aktuálně velmi nízké hodnotě. Kromě monetární politiky nás dnes čekají i zajímavá ekonomická data. Z tuzemska dorazí ceny průmyslových výrobců, které v listopadu možná již překročily skoro 30letý rekord a dosáhly nad 13 % meziročně. Dále budou sledované PMI indikátory pro eurozónu a USA. Koruna si drží zisky, kterých dosáhla během úterý a aktuálně se pohybuje okolo EUR/CZK 25,26. Kurz eura vůči dolaru byl během včerejšího jednání Fedu v očekávání dnešního zasedání ECB méně volatilní.

Od ECB se čeká, že oznámí ukončení pandemického programu nákupu aktiv PEPP během března 2022. Nicméně aby zamezila abruptnímu ukončení pravděpodobně oznámí, že může dočasně navýšit nákupy aktiv v rámci standardního programu APP. Trh bude také zajímat, jak centrální banka přistoupí k nástupci refinančních operací (TLTRO III). Celkově se dá očekávat, že s nejistotou ohledně pandemie si ECB bude chtít držet flexibilitu, a bude se tak zdráhat vyslovit závazky na dlouhodobějším časovém horizontu. U nových makroekonomických predikcí se inflace na příští rok zřejmě dočká revize nahoru, přičemž odhad na rok 20232024 může posadit inflaci pod 2% cíl ECB. To Lagarde pomůže argumentovat, že není třeba spěchat se zvyšováním sazeb. ECB je na rozdíl od Fedu v situaci, kdy navíc zohledňuje finanční situaci členských zemích, aby nedestabilizovala měnovou unii, ve které utahování měnové politiky představuje riziko především pro jižní státy, například Itálii. V tomto kontextu ECB čelila v poslední době kritice a bude zajímavé, pokud na toto téma padne dotaz na tiskové konferenci.

Ceny průmyslových výrobců ženou vzhůru dražší energie a vyšší ceny vstupů do výroby na pozadí stále napjatých globálních dodavatelských řetězců. Očekáváme, že výrobní inflace v listopadu přesáhla 1 % meziměsíčně po předchozích 1,9 %, čímž by se meziročně dostala z 11,6 % nad 13 %.

Od PMI indexů se v eurozóně čeká mírné zvolnění ve všech jeho složkách. U průmyslu je brzdou především automotive sektor a u služeb zvýšená inflace a přitvrzení vládních uzavírek kvůli Omicronu

Pohled zpět:

Fed byl v porovnání s předchozími zasedáními více jestřábí. Bylo oznámeno zdvojnásobení taperingu (tempa snižování nákupu aktiv) a pro projekce FOMC vidí trojí zvýšení úrokových sazeb v roce 2022 i 2023. Inflaci Fed vidí jako nadále zvýšenou, přičemž zlepšení na trhu práce podle slov Powella již výrazně pokročilo. Vyzdvihl především pokroky napříč příjmovými skupinami. K inflaci Powell poznamenal, že cenové tlaky se staly více plošnými, avšak dopad mezd do inflace byl dosud mírný. Fed se v lepšícím se ekonomickém prostředí, které je však nadále zatíženo riziky, a zvýšenou inflací snaží ukončit nákup aktiv co nejrychleji, ale přitom pozvolna, aby nevyvolal na finančních trzích obavy. Otevírá si tak cestu k dřívějšímu zvyšování sazeb, čímž se přiblížil k již převládajícímu očekávání finančního trhu. Očekávání trhu a Fedu jsou tak nyní více sladěna.  

Autor: David Vagenknecht, analytik 
Editor: Lenka Kalivodová, analytička  
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.03.2023Ranní okénko - Fed letošní pokles sazeb nečeká, trh se zdráhá věřit Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688