mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.12.2021 00:00:00

Lyžařská sezóna 2021/2022 ve Švýcarsku

06.12.2021 / 10:45 | Aktualizováno: 16.12.2021 / 08:16

Osoby, cestující z ČR, mohou do Švýcarska přicestovat i za zimními sporty.

Cestující z České republiky musí před přicestováním vyplňovat elektronický příjezdový formulář. Všechny osoby od 16. roku věku, tedy i ty, které mají certifikát o očkování nebo o prodělání nemoci, musí dále:

  1. při příjezdu do země předložit negativní výsledek PCR testu (starého max. 72 hodin),
  2. následně mezi 4. a 7. dnem po vstupu na švýcarské nebo lichtenštejnské území podstoupit další test PCR nebo antigen; po příjezdu nemusí do karantény.

Výjimku z povinnosti předkládat výsledky testů při přicestování do Švýcarska a Lichtenštejnska mají osoby do 16 let věku. Povinnost vyplnit před cestou elektronický příjezdový formulář (nebo být zahrnuty do formuláře rodičů) však i ony mají.

Kompletní informace k podmínkám vstupu do Švýcarska získáte na stránkách našeho úřadu.

Lyžařské areály

Podmínky vstupu turistů do Švýcarska jsou stanoveny na federální úrovni nařízením švýcarské vlády, pro cestování z ČR platí nyní viz výše. Pro provoz lyžařských středisek pak už platí kompetence kantonálních úřadů. Ty ho umožňují v závislosti na kantonální epidemiologické situaci a při splnění stanovených kritérií. Všichni mají zájem, aby lyžařská sezóna proběhla co nejlépe, nelze však samozřejmě vyloučit situaci, že v průběhu sezóny budou některá střediska otevřena, jiná uzavřena. Jaký bude vývoj v následujících zimních měsících, nelze dnes predikovat. Aktuální stav lze zjistit na webových stránkách jednotlivých lyžařských středisek nebo u místně kompetentních kantonálních zdravotních úřadů (vpravo nahoře lze měnit jazykovou mutaci -němčina/francouzština/italština/angličtina)

Lyžařská sezóna začala. Jaká střediska jsou v provozu, lze sledovat na webu schneehoehen.de

Podmínky vstupu do lyžařských areálů, na lanovky či přístupu ke službám se liší nejen kanton od kantonu, ale i středisko od střediska. Je nutno si je ověřit na webových stránkách jednotlivých lyžařských středisek, příp. lze opět využít web schneehoehen.de

Švýcarsko neustále vyhodnocuje epidemiologickou situaci v jiných státech a nelze vyloučit do budoucna žádná opatření, včetně znovuzavedení povinné karantény pro některé skupiny osob. Na stránkách federálního zdravotního úřadu BAG

nebo Státního sekretariátu pro migraci SEM

se lze neustále informovat o aktuálních podmínkách vstupu (u obou informačních stránek vpravo nahoře lze měnit jazykovou mutaci - němčina/francouzština/italština/angličtina).

Stejně tak nelze vyloučit, že se epidemiologická situace ve Švýcarsku nebo v jeho jednotlivých kantonech změní. Každý ze 26 kantonů může na základě aktuálního vývoje na svém území přijmout další, vlastní zpřísnění nad rámec celostátních. Nelze vyloučit v krajním případě ani rozhodnutí kantonálních úřadů o uzavření lyžařských středisek s okamžitou platností, a to bez jakékoliv náhrady.

Je tedy na každém občanovi ČR, který se rozhodne přicestovat do Švýcarska, aby se včas informoval o aktuálním stavu, o omezeních vstupu a aby zejména zvážil v neustále se měnící epidemiologické situaci v celé Evropě veškerá rizika. Velvyslanectví ČR v Bernu nemá žádnou možnost, jak rozhodnutí švýcarských úřadů ovlivnit či zvrátit.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688