pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  15.12.2021 00:00:00

Pardubický kraj: Dálnice D35 z Opatovic do Časů je v provozu

15.12.2021

Předčasný vánoční dárek dostali řidiči směřující z dálnice D11 dál na Moravu. Ve středu dopoledne byl totiž otevřen první, 12,6 kilometru dlouhý úsek dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů. Stavba, jejíž součástí je také více než kilometr dlouhý most přes Labe, vyšla na 3,4 miliardy korun. Slavnostního otevření prvního úseku dálnice se kromě předsedy vlády v demisi Andreje Babiše či generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnice ČR Radka Mátla zúčastnili také hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

„Otevření prvního úseku dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů je samozřejmě dobrou zprávou, avšak je nutné mít na paměti, že tento úsek prozatím pro odlehčení dopravy v regionu mnoho nepřinese. Proto je nutné pokračovat v navazujících úsecích, z nichž ten z Časů do Ostrova by měl být po úpravě harmonogramu hotov za rok touto dobou. U dalších úseků z Ostrova do Vysokého Mýta a dále na Džbánov, Litomyšl a Svitavy věříme, že stavba bude zahájena co nejdříve, jelikož až tyto stavby zbaví Vysoké Mýto, Hrušovou a Litomyšl těžké nákladní dopravy,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Stavba dálnice nepřináší jen zvýšení komfortu pro řidiče dálnici využívající, ale také starost pro vlastníka komunikací, které jsou využívány těžkou technikou pro přepravu materiálu na stavbu dálnice. „S novou vládou budeme chtít pokračovat v jednáních o dotacích na opravy silnic, které slouží jako návozová trasa pro stavbu dálnice. V této chvíli naše Správa a údržba silnic vyčíslila poškození silnic nižších tříd na přibližně 2,8 miliardy korun, což je pro srovnání téměř stejná částka, jakou máme přislíbenou memorandem na stavbu dálničních přivaděčů. Problém je navíc u silnic, které nejsou oficiální návozovou trasou, ale stavbaři po nich zcela prokazatelně jezdí. U těchto komunikací budeme chtít také podporu, protože není možné, abychom za jejich zničení platili z krajského rozpočtu,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688