OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.01.2022 10:14:43

Debata o povinném živelním pojištění v Německu pokračuje

Zdá se, že v diskusi o možném zavedení povinného živelního pojištění u našich západních sousedů došlo na další krok. Z iniciativy Severního Porýní-Vestfálska a Porýní-Falce by měli ministři spravedlnosti spolkových zemí seriózně prověřit takovou možnost. K tomu by se měla obnovit činnost původní pracovní skupiny „Povinné pojištění proti živelním škodám“. To země Beneluxu chtějí proti škodám z extrémních výkyvů počasí bojovat společně.

„Se zkušeností s pustošivými následky katastrofální povodně z července 2021 považují ministři spravedlnosti jednotlivých německých spolkových zemí za urgentní a potřebné, aby byly prověřeny vedle dosavadního systému státní pomoci a soukromých darů i jiné modely na vyřízení škod ze soukromých obytných domů v případě přírodních katastrof,“ píše se v předloze rozhodnutí z konference ministrů spravedlnosti konané nyní v listopadu 2021. V rámci toho má pracovní skupina opětovně ověřit, zda je pro takové zavedení dále ústavněprávní shoda, anebo jsou vhodné a správné na základě aktuálně disponibilních dat ke klimatickým změnám a k pojistnému trhu jiný přístup a jiné vyhodnocení situace. V roce 2017 bylo takové povinné pojištění ještě odmítnuto.

Ovšem ministr spravedlnosti spolkové země Porýní-Falc Hebert Mertin se vyslovil i s ohledem na právní důsledky: Životní riziko každého jednoho ohraničitelného okruhu obyvatel by bylo alokováno na celé společenství pojištěných, ačkoli by pro prakticky každého jednoho vlastníka bylo současně možné pojistit se individuálně proti příslušným živelním škodám,“ zněla zveřejněná citace v německém deníku Handelsblatt.

„Existuje stále větší nebezpečí, že mnohem více firem už nebude moci pojistit své stavby a objekty, což v důsledku znamená dokonce možné problémy s obecným financováním jejich podnikatelské činnosti,“ prohlásil Alexander Mahnke, prezident Asociace pojistníků v ekonomice (GVNW) a šéf divize pojištění ve finanční sekci Siemens.

Tato asociace GVNW navrhuje proto veřejně-privátní partnerství. Díky účasti státu by bylo možné držet pojistné na přiměřeně únosné úrovni. Za vzor by mohl sloužit Extremus: „Ten by mohl být doplněn o klimatické a další škody, popřípadě by mohla být vytvořena jiná podobná společnost,“ vyslovil se Jürgen Seiring, jednatel pojišťovací divize Svazu německého strojírenství (VDMA). Extremus je specializovaná německá pojišťovna na majetkové škody a na škody z přerušení provozu v důsledku teroristických útoků v tuzemsku. Má sídlo v Kolíně nad Rýnem.

Celostátní svaz německého pojišťovnictví GDV nedávno zveřejnil svůj návrh celkové koncepce reagující na klimatické důsledky. Podle ní mají být nové pojistné smlouvy na obytné objekty opatřeny závazně ochranou proti živlům. Jádrem nové koncepce GDV je, že do budoucna budou už existovat jen taková pojištění obytných budov, která budou obsahovat pojistnou ochranu pro případ povodní a silného deště. K tomu pojišťovací sektor požaduje udržitelný obrat veřejné správy, například ve věci jasných stavebních závor v oblastech ohrožených velkou vodou. „Bez důsledného přizpůsobení se klimatickým důsledkům bude muset naše společnost stále znovu a znovu čelit zlým následkům pustošivých událostí z nepřízně počasí. To přece nemůže být naším cílem,“ apeloval šéf GDV Jörg Asmussen. Ovšem pro pevné zakotvení zásady je zapotřebí odpovídající zákonná norma.

Benelux chystá společnou obranu proti přírodním katastrofám

Země sdružené v Beneluxu hodlají postupovat proti stejným rizikům společně a čelit následkům přírodních katastrof ruku v ruce. Ve hře je propojení s odvětvím pojištění. Austrálie nedávno ukázala praktický příklad, jak by to mohlo fungovat.Ministři pověření bezpečnostní problematikou z Nizozemí, Belgie a Lucemburska se v polovině října setkali, aby společně podpořili užší spolupráci při krizovém a katastrofickém managementu. To se týká jak přírodních katastrof, jakou například zažily všechny tři jmenované státy spolu s Německem během letošního léta při extrémní povodni, ale například i v boji proti pandemii covidu-19.

Setkání ministrů Beneluxu se uskutečnilo krátce před konáním akce Federation of European Risk Management Association (Ferma). V centru pozornosti byla témata jako společná krizová centra nebo preventivní opatření, informoval server businessinsurance. Dalším bodem zájmu byla veřejně-soukromá partnerství s potenciální finanční podporou ze strany členských zemí a z EU. Šlo také o to, aby se diskuse o těchto tématech dostala na novou úroveň a znovu se dostala do popředí zájmu.

Austrálie jako vzor

Jak může vypadat takové privátně-veřejné partnerství, ukázali letos Australané. Aby byly pojišťovny schopné nabídnout navzdory rostoucím rizikům lepší podmínky, byl zřízen pool proti následkům zaplavení a větrných smrští.  Šéfové evropských pojišťovacích gigantů Allianz a AXA už dlouho volají po takovém partnerství z veřejných i soukromých zdrojů, a to zejména pro oblast pandemií. GDV a Mnichovská zajišťovna se rovněž vyslovily pro užší spolupráci s vládouNěmecku. Doposud bez většího úspěchu.

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de/maerkte-und-vertrieb/2021-11-04/justizminister-der-laender-sollen-pflichtversicherung-fuer-elementarschaeden-pruefen/

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688