OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.01.2022 14:05:23

Jaké jsou principy pro udržitelné pojištění?

Při sledování vývoje na zahraničních pojistných trzích se dost často narazí na informaci, že určitá pojišťovna podepsala či se přihlásila k Principům pro udržitelné pojištění (dále jen „Principy“) v rámci Finanční iniciativy Programu OSN pro životní prostředí (United Nations Environment Programme Finance Initiative – UNEP FI). UNEP FI je partnerství mezi UNEP a globálním finančním sektorem za účelem mobilizovat financování udržitelného rozvoje ze strany soukromého sektoru. UNEP FI spolupracuje s více než 400 členy – bankami, pojišťovnami a investory a s více než 100 podporujících institucí.

Principy jsou konstruovány tak, aby napomohly řešení podstatných environmentálních a sociálních rizik i příležitostí a rovněž rizik i příležitostí v oblasti správy a řízení (ESG – environmental, social and governance risks and opportunities).

Princip 1: Zahrnutí faktorů ESG do rozhodování s ohledem na konkrétní pojišťovací byznys

  • Faktory ESG se musejí promítnout do strategie společnosti, řízení rizik a upisování, přípravy produktů a služeb, likvidace pojistných událostí, prodeje a marketingu a rovněž do řízení investic.

Princip 2: Spolupráce s klienty a obchodními partnery za účelem zvýšení povědomí o ESG faktorech, řízení rizika a přípravě řešení

  • Pokud jde o klienty a dodavatele, je třeba s nimi vést dialog například o řízení ESG problémů, o očekáváních společnosti a požadavcích na ESG faktory. Dále je zapotřebí jim poskytovat informace a nástroje, které jim mohou pomoci řídit ESG otázky atd. Co se týče pojistitelů, zajistitelů a pojišťovacích zprostředkovatelů, tak se vytyčuje úkol podporovat přijetí Principů i inkluzi faktorů ESG do odborného vzdělávání a do etických standardů v pojišťovnictví.

Princip 3: Spolupráce s vládami, regulátory a jinými klíčovými zainteresovanými osobami za účelem podpory širokého působení napříč společností týkajícího se ESG otázek

  • Pokud jde o vlády, regulátory a jiné tvůrce politik, tak k možným akcím patří podpora obezřetné politiky i regulatorní a právní rámce, jež umožní snížení rizik, inovace a lepší řízení ESG faktorů. Počítá se také s dialogem s vládami a regulátory ohledně přípravy postupů integrovaného řízení rizika a řešení týkajících se transferu rizik.

Princip 4: Prokazování zodpovědnosti a transparentnosti formou pravidelného zveřejňování informací o pokroku v implementaci Principů

  • Mezi možná opatření patří například hodnocení, měření a monitorování pokroku v řízení ESG otázek a proaktivní pravidelné zveřejňování příslušných informací. Dále je třeba vést dialog s klienty, regulátory, ratingovými agenturami a jinými zainteresovanými osobami za účelem docílit vzájemného chápání hodnoty zveřejňovaných informací. 

Výše uvedený text není doslovným překladem Principů. Jde o jejich stručnou charakteristiku, aby si uživatel portálu oPojištění.cz učinil základní představu o jejich významu. Možná je ale účelné upozornit, že ustanovení každého Principu začínají slovem „We“ („My“), což jasně signalizuje, že společnost, která Principy přijme, se zavazuje je implementovat.  U některých Principů jsou vymezena zmíněná „možná“ opatření, z čehož rezultuje možnost jejich rozšíření a specifikace s ohledem na konkrétní podnikatelský profil. Plné znění Principů v anglickém jazyce je k dispozici na webových stránkách UNEP: www.unepfi.org/psi/the-principles.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688