OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.01.2022 16:51:32

Jaké technologické trendy změní pojišťovnictví?

Mnoho pojišťovacích společností je starých 100 nebo i 200 let a svoji existenci na trhu do dneška obhájily. Ovšem technologický pokrok jde kupředu takovou rychlostí, že za deset let budou mít pojišťovny jen málo společného s jejich dnešní podobou. Společnost McKinsey přináší pět trendů, které podle všeho mají šanci otřást odvětvím.

Řada zrychlujících se technologických trendů změní podstatu pojišťovnictví, tvrdí McKinsey ve své zprávě. V pojištění aut se například riziko ze řidiče přenese na umělou inteligenci a na software pro autonomní vozidlo. Satelity, drony a shromážděné datové soubory v reálném čase poskytnou pojistiteli dosud nevídaný vhled do rizik spojených s předmětem pojištění. Vyřízení škody po přírodních katastrofách se zautomatizuje, jeho škála řešení bude nekonečná a k tomu rychlá jako blesk. Odvětví životního pojištění přinese „balení produktů“, která přizpůsobí pojistnou ochranu bezprostředně podle měnících se potřeb zákazníků. Podle McKinsey půjde především o těchto pět klíčových trendů.

Aplikovaná umělá inteligence (UI)

UI má ambici změnit obchod, upisování rizik, vyřízení škod a samozřejmě servis, protože na tyto procesy lze UI aplikovat a vzniká model „Human-In-The-Loop“, jenž zvyšuje produktivitu a umožňuje kvalitativně hodnotné zákaznické momenty. Pojišťovny ovšem musí ještě plně využít potenciál datových kmenů, jako například v oblasti škodní historie a interakcí v obchodě. Vedle přeformátování klíčových procesů budou hlavní hráči na trhu a marketéři v oblasti ekosystémů využívat schopnost UI k vývoji produktů a služeb na základě dat a datové analýzy.

Členěná infrastruktura

Se správným zráním cloudu pomůže pojišťovnám rychlý přesun všech klíčových systémů do cloudu k tomu, aby byly pružnější k ohledem na zavádění nových produktů a k vytvoření lepší úrovně servisu pro zákazníky. Cloud bude rozhodující pro to, aby umožnil takový početní výkon, jenž je zapotřebí pro úplné porozumění a využití nepředstavitelně velkých datových souborů (například více desítek milionů bodů ve škodních datech). Vzhledem k tomu, že se ekosystémy celosvětově dále rozvíjí, budou pojistitelé schopní pracovat v cloudu v nejlepší pozici, aby řídili celý „orchestr ekosystémů“ – jako pojítko mezi klientem, prodejní společností, insurtechem, poskytovateli zdravotní péče, zajistiteli – a mnoha dalšími subjekty.

Konektivita

Na mnoha trzích využívají pojišťovny telematiku, aby mohly dále rozvíjet klíčový produkt pro pojištění aut. Širší zavedení internetu věcí (IoT) by mohlo vést k přetransformování produktů v oblasti životního, soukromého zdravotního, majetkového a podnikatelského pojištění. Rostoucí četnost a specifika dat, která jsou vyměňována přes zařízení s IoT, pomáhá zákazníkům s lepším odhadem a hodnocením jejich potřeb, a pojistitelům k lepšímu pochopení rizika, a to jak v okamžiku koupě, tak i průběžně během doby pojištění. A stále širší pokrytí 5G usnadňuje výměnu těchto dat.

Automatizace procesů a virtualizace

Už řadu let investují pojišťovny do automatizace procesů za pomoci robotů, a to zejména ve sféře back office. Ale nové technologie umožní společnostem od základů nový pohled na konstrukci produktů a služeb. Průmyslový IoT umí přinést například dozor nad zařízeními v reálném čase tak, aby potřebná údržba byla možná už před tím, než vznikne škoda. Podobným způsobem mají digitální dvojčata a 3D tisk nebo 4D tisk potenciál změnit dosavadní škodní zkušenosti ve všech oblastech pojištění.

Důvěryhodná architektura

Zákazníci budou do budoucna s pojišťovnami sdílet stále více citlivých údajů. Nové technologie současně pojistitelům umožní efektivnější správu rizik a využití komplexních klientských dat – rozhodující krok na cestě směrem k modelu pojištění, označovanému jako „Predict and Prevent“ (předvídej a zabraň). U tohoto modelu dochází k častější výměně dat mezi zúčastněnými stranami, a pojišťovny hrají aktivnější roli v předcházení škodám. S rostoucí akceptací blockchainu mohou pojišťovny spravovat efektivněji jistějším a konzistentnějším způsobem klientská data, a současně zjednodušit aktuální problémy s managementem identity a jejím ověřováním. Zabezpečení typu Zero-Trust a podobné způsoby pomohou pojistitelům vytvořit odolné sítě chránící před kybernetickými útoky.

Příklady budoucího vývoje v některých odvětvích

McKinsey věří, že účinky těchto trendů na pojišťovnictví se projeví pravděpodobně tehdy, začnou-li technologické síly působit spolu a navzájem a navážou jedna na druhou. Lidé mají sklon dlouhodobé následky těchto technologií spíše podceňovat (člověk zvažuje jen rychlé, v některých případech exponenciální posílení schopností UI, jako jsou Deep Learning/strojové učení v posledních 3 až 5 letech).

V podnikatelských oborech pojištění dojde například na stále častější využití dronů, satelitního radarového zobrazování, computer vision, aplikované UI a inteligentních zařízení, aby bylo možné shromažďovat velké množství dat o zařízení a aktivech firem. Jen v řádu několika dnů může pojišťovna sestavit datový soubor z radarových obrázků a záznamů z dronu pořízených z ropné plošiny, aby bylo proveden kvalitní úpis rizik jen za zlomek času, který nyní potřebujeme. Ve svém důsledku to výrazně zlepší kvótu škodních nákladů.

S bio-revolucí a se schopnostmi precizní medicíny mohou životní a zdravotní pojišťovny podstatně více diferencovaně ocenit riziko svých zákazníků, což povede k vývoji balíků pojistné ochrany na míru každého klienta. Jako příklad zde McKinsey zmiňuje Vitality, wellness řešení z JAR, jež podněcuje k lepšímu chování pro vlastní zdraví. Vitality shromažďuje data pomocí fitness nářadí a kalkuluje riziko v průběhu času dynamicky na základě aktivit konkrétního klienta pro jeho vlastní zdraví.

Zdroj:
versicherungswirtschaft-heute.de/maerkte-und-vertrieb/2021-10-04/diese-tech-trends-werden-die-versicherungsbranche-umwaelzen/

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688