OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.02.2022 17:15:15

Postřehy Evy Gmentové: Chci vidět svět pozitivně! Negace je slepá ulička

Kam dospěla tahle doba, že se v novinách píše jen o katastrofách, problémech, podvodech a podobně? Proč se přestalo psát o úspěších, o radostech a o lásce? Přinesl to covid, nebo ne?

Neumím na to odpovědět, protože negativní zprávy vnímám až poslední dobou. Negativní kampaň ve volbách je trendem už od nepaměti, přestože má přesně opačný efekt. Provází nás při každých volbách, a stále se poražené strany nenaučily, že negace není cesta.

Jak je to vlastně s tou negací? Můj kamarád mi jednou psal – nebo volal, už nevím. Použil ve výkladu stavu věcí několikrát „ne“, pak se zamyslel a logicky matematicky řekl: Aha, takže ano, protože ne a ne je ano, stejně jako mínus a mínus je plus. 

Jak prosté a jednoduché! Negativní zprávy a negativní kampaň vyvolává nikoli další mínusy a negaci, ale plusy. Očerňujete někoho ve volbách? Přihráváte mu hlasy. Děsíte lidi covidem a smrtí? Podporujete je ve víře v život a vlastní úsudek. Nadáváte na někoho a pomlouváte ho? Ostatní se od vás odvrátí. Možná je v tom matematika, možná logika, ale hlavně jsou to přírodní a vesmírné zákony, které fungují, ať jim věříme či nevěříme, chceme je nebo nechceme. Jsme součástí vesmíru, a tak to je. Možná nás jednou pohltí černá díra a možná se nám vyhne – vesmír tu je a bude, i když Země zmizí.

Noviny byly letos (2021) zaplaveny fotkami řádícího tornáda a povodníNěmecku. Novináři se předháněli v autentičnosti. Ještě chvíli psali i o vlně solidarity, ale pak utichli. Proč nepíšou o tom, kolik vyplatily pojišťovny těm, kdo byli pojištěni? Proč nepíšou o tom, kolik z vybraných peněz dostal každý jednotlivec? Proč už je nezajímá ta dobrá stránka téhle přírodní katastrofy? Proč nezveřejňují fotky z Německa, kde se daří opravovat domy a silnice a lidé se vracejí do svých domovů? Prý to nikoho nezajímá. Kam jsme to dospěli, když nás nezajímá, jak lidi situaci zvládli, jak jim pomohl stát, pojišťovny, jednotlivci? Jak teď žijí? Opravdu nás to nezajímá? Mě tedy ano!

To už se my Češi vážně umíme radovat jen z výhry v hokeji a ze zlata Ledecké? Přestali jsme se radovat z hezkého dne, z dobře vykonané práce, ze správně fungujícího pojištění? Ano, jsou to maličkosti a banality, ale maličkosti a banality dělají život pestrým a opravdovým.

Když jsem byla makléřem, vždy jsem měla velkou radost z pojistného plnění, které klienti obdrželi. A většina z nich mi nezapomněla zavolat a poděkovat, že jsem pojistnou smlouvu dobře nastavila a že jsem přispěla k vyřízení věci k jejich spokojenosti. Každý takový den, každá taková pochvala, to byl svátek. Neříkejte mi tedy, že nás netěší dobré zprávy. Neříkejte, páni novináři, že lidi dobré zprávy nechtějí slyšet, že se nechtějí potěšit radostí a úspěchem někoho jiného.

Opravdu nás baví poslouchat stále o katastrofách, průšvizích, mordech, podvodech a krádežích…? Mě ne, a vás? Taky ne? Tak to neposlouchejte, nečtěte – je to přece o nás, o posluchačích a divácích, o nás „spotřebitelích“. Když nebudeme kupovat pivo, přestane se po nějakém čase vyrábět. Tak přestaňme poslouchat a číst negativní zprávy. Vypněme televize, rádia i mobily, nebo v nich hledejme jen zprávy, které nás potěší, přinesou nám radost.

Sleduji na Facebooku  vesnickou základní školu, kam chodí moji vnuci. Jsou tam přesně ty informace, které mě baví a těší. Děti vařily v hodině vaření? Super, hned bych šla ochutnat. Děti vystavovaly své obrazy? Bezva. Děti vyhrály soutěž? Úžasné. Děti byly na výletě? Hořelo před nimi auto, ale řidič autobusu je zachránil? Díky, Bože!  Děti měly besídku? Jejich zápal září i z fotek! Tohle jsou zprávy, které chci vědět! Tohle jsou zprávy, jaké chci sledovat.

Nechci sledovat, kdo koho zabil a kdo kolik ukradl nebo zpronevěřil. Nechci sledovat, kolik lidí je v nemocnici. Chci sledovat radost a štěstí a chci sledovat pozitivní zprávy. Pojďte se přidat a napište na své zdi a LinkedIn, kolik peněz dostali vaši klienti, které postihla katastrofa v podobě tornáda nebo záplavy. Jak dnes žijí. Děkovali vám?

Vždyť je tolik krásného okolo nás. Sdílejte to!

Ing. Eva Gmentová, LL.M.
Specialista na vzdělávání v oblasti korporátního pojištění
Zakladatelka E.G.I. Education Grow Insurance

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688