MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  14.12.2021 17:50:00

Země EU schválily program předsednického tria Francie, Česka a Švédska

Zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) dnes schválilo společný program francouzského, českého a švédského předsednického tria. Program tria vymezuje základní rámec a agendu působení Rady EU pro období od ledna 2022 do června 2023.

V gesci Ministerstva financí se země zaměří na nastartování ekonomik po covidové pandemii, trvale udržitelný ekonomický růst, zjednodušení a modernizaci pravidel DPH nebo na boj proti daňovým únikům a nesystémovým daňovým výjimkám.

Společný osmnáctiměsíční program Francie, Česka a Švédska reflektuje hlavní prioritní oblasti jednotlivých členů tria, díky čemuž jsou respektovány národní zájmy všech tří partnerů. Program je rozdělený do čtyř pilířů:

  • Ochrana občanů a svobod;
  • Budování hospodářské základny: evropský model pro budoucnost;
  • Budování klimaticky neutrální, ekologické, spravedlivé a sociální Evropy;
  • Prosazování evropských zájmů a hodnot ve světě.

Obsahové priority tria reflektují široké spektrum politických, sociálních a ekonomických výzev. V první řadě však adresují nutnost reagovat na aktuální krizi způsobenou celosvětovou pandemií nemoci COVID-19. Snahou tria bude především zmírnit ekonomické a sociální dopady krize. V ekonomické oblasti tak bude předsednické trio podporovat obnovu evropských ekonomik prostřednictvím provádění národních plánů obnovy a dalších dočasných nástrojů zavedených v souvislosti s covidovou krizí.

Česká republika bude z mimořádného krizového fondu EU čerpat v letech 2021-2026 až 7,1 mld. EUR, tedy zhruba 180 mld. . První peníze v rámci předfinancování obdržela ČR už letos, a to částku 23,3 mld. , což odpovídá 13% záloze. Prostředky z Národního plánu obnovy půjdou na reformní a investiční projekty v oblasti digitalizace, klimatické udržitelnosti, dopravní infrastruktury, vědy a vzdělání, ale třeba i na výstavbu onkologických center.

Další prioritou budou pravidla pro klasifikaci investic v oblasti trvale udržitelného financování (tzv. taxonomie), kde se ČR spolu se zeměmi V4 nebo např. Francií zasazuje o zahrnutí jaderné energie mezi bezemisní udržitelé zdroje energie a nastavení reálných podmínek pro dočasné využívání zemního plynu, které je nezbytné pro úspěšnou energetickou tranzici a snížení emisí CO2. Tím by byly ve strategii na snižování emisí CO2 lépe zohledněny specifické startovní podmínky a individuální potřeby členských států.

Další významnou prioritou bude projednání klimatického balíčku Evropské komise Fit for 55 zasazujícího se o snížení emisí CO2 o 55 % do roku 2030. U novely směrnice o zdanění energií Ministerstvo financí obecně souhlasí s klasifikací minimálních sazeb spotřebních daní dle míry negativního dopadu na životní prostředí, budou-li přijaty adekvátní kompenzační mechanismy a minimalizovány negativní sociální dopady balíčku na zranitelné domácnosti. MF podporuje také odstranění nesystémových výjimek v oblasti spotřebních daní tak, aby lépe reflektovaly negativní externality. Příkladně se jedná o zrušení osvobození benzínu od daně u letecké a lodní dopravy.

Tématem předsednického tria bude také zjednodušení a modernizace pravidel DPH, která by měla být lépe přizpůsobena digitálním technologiím a reflektovat i současnou energetickou krizi. V daňové oblasti chce trio rozvíjet spravedlivý a jednoduchý systém zdanění v souladu s celosvětově dohodnutými standardy a rušení nesystémových a neoprávněných daňových výjimek. Souběžně s tím chce program tria efektivně bojovat proti daňovým únikům a daňovým podvodům.

Program předsednického tria představuje jednu ze základních rovin obsahových příprav českého předsednictví v Radě EU. Česká republika se bude nyní moci soustředit na finalizaci národních priorit předsednictví. Finální podoba programu musí být připravena před samotným zahájením předsednictví, tedy do konce června příštího roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688