Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  14.12.2021 12:22:45

Kontrariánské investování vyžaduje odvahu, ale i pořádnou dávku štěstí

V srpnu 2011 společnost Gallup ve Spojených státech uspořádala průzkum, v němž se lidí ptala, jaké aktivum považují v dlouhodobém horizontu za nejlepší investici. Třetina lidí odpověděla, že zlato, s velkým odstupem následovaly nemovitosti, akcie a podílové fondy, spořicí účty a žebříček uzavíraly dluhopisy. Když se na tyto odpovědi podíváme zpětně, musí se člověk smát. Tedy vlastně brečet.

Pravda je, že preferování zlata mělo své důvody. Lidé byli stále vystrašení velkou finanční krizí a trhy obcházel strašák hyperinflace vyvolané masivní podporu ekonomiky ze strany americké centrální banky. Zlato jednoduše vypadalo jako sázka na jistotu. A roli jistě hrálo i to, že žlutý kov za sebou měl skvělé roky, zatímco americké akcie měly nakročeno ke ztracené dekádě, nemovitostem chyběl do odrazu ode dna stále skoro rok a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se pohyboval kolem dvou procent.

Zlato, akcie, nemovitosti, dluhopisy č. 1

Člověk je od přírody stádovitý tvor, takže není překvapivé, že má v investování tendenci držet se toho, co funguje a díky čemu ostatní bohatnou. Při pohledu do zpětného zrcátka však hodnotí situaci jinak. Kdo v roce 2011 vsadil na kontrariánskou minci v podobě technologických akcií, kryptoměn či nemovitostí, nemohl prodělat. Celá tato úvaha má ovšem jedno velké ale, a to právě ono zpětné zrcátko. V srpnu 2011 se skutečně zdálo, že zlato čeká pokračování skvělých časů, zatímco akcie nebo nemovitosti pokračování nepřesvědčivé výkonnosti. Sázka na opačný vývoj byla zkrátka jen sázkou.

John Paulson, který se stal miliardářem poté, co v roce 2007 vsadil na propad trhu rizikových hypoték v USA, v roce 2010 založil hedgeový fond, přes který ve velkém kupoval zlato. Lidé tehdy s trochou nadsázky Paulsona na kolenou prosili, aby si vzal i jejich peníze. Jenže ouha, zatímco první kontrariánská sázka vyšla beze zbytku, druhá se ukázala být katastrofou.

Zlato, akcie, nemovitosti, dluhopisy č. 2

Trhy jsou, pokud jde o předvídaní začátků a konců býčích, respektive medvědích trendů, nevyzpytatelné. Růstové trendy umějí být nad očekávání dlouhé a silné (mezi roky 1946 a 1968 americké akcie přidávaly ročně v průměru 13 %, mezi roky 1978 a 1999 v průměru 17 % ročně a od roku 2009 zpevňují v průměru o 19 % ročně), totéž lze ale říci o obdobích poklesů a umazávání ztrát (americkým akciím trvalo 25 let, než smazaly všechny ztráty způsobené hospodářskou krizí z roku 1929). Kontrariánské sázky tak zůstávají jen sázkami a investoři, kteří se pokoušejí jít proti trhu, musejí mít nejen trpělivost, ale i pořádnou dávku štěstí.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688