pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  13.12.2021 00:00:00

Pardubický kraj si bude připomínat 80 let od heydrichiády

Po půlnoci 29. prosince 1941 byly na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava vysazeny tři paradesantní skupiny Anthropoid, Silver A a Silver B s cílem pomoci domácímu odboji se spojením s Londýnem, ale především s úkolem uskutečnit likvidaci zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V odvetě za atentát provedený 27. května 1942 byly vypáleny obce Lidice či Ležáky a popraveny tisíce českých vlastenců a odbojářů. Pardubický kraj, na jehož území se velká část odbojové činnosti odehrávala, si bude právě od 29. prosince připomínat klíčové události a osobnosti celého období heydrichiády, a to ve spolupráci s Památníkem Lidice, Památníkem Ležáky, Československou obcí legionářskou a dalšími organizacemi.

Náš kraj je nedílně spjat s řadou klíčových momentů období heydrichiády, které patří jednoznačně mezi nejsmutnější období našich novodobých dějin. Proto jsme se ve spolupráci s Památníkem Lidice, Památníkem Ležáky a Československou obcí legionářskou rozhodli toto smutné výročí důstojným způsobem připomínat. Chceme tak připomenout osudy odbojářů a především uctít památku těch, kteří za své činy zaplatili  životem, řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Vzpomínku zahájí jízda vojenské techniky a vernisáž obrazů

První vzpomínkové akce začnou na den přesně 80 let od seskoku výsadků Anthropoid, Silver A a Silver B. Ve středu 29. prosince v půl osmé ráno vyrazí od Krajského úřadu Pardubického kraje kolona vojenské historické techniky v rámci projetu Po stopách parašutistů. Ve spolupráci s kluby vojenské historie uskutečníme jízdu více než deseti historickými vojenskými vozidly s osádkami v dobových uniformách.  Kolona vyrazí z Pardubic a pojede přes Lázně Bohdaneč, Kasaličky, Voleč, Chlumec nad Cidlinou, Podmoky, Senici, Poděbrady, Sadskou, Mochov až do Nehvizd. V místech seskoků Kasaličky a Senice - Podmoky proběhne krátká pieta, v Nehvizdech pak program u nového památníku výsadku Anthropoid objasnil zámysl František Bobek z Československé obce legionářské.

Ve stejný den bude v sále Jana Kašpara zahájena výstava tří desítek obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Představené obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století. Zdenka Landová se osudy československých parašutistů za nacistické okupace nezačala zabývat náhodou. Na jaře roku 1942 totiž její rodina ve svém domě ukrývala nadporučíka Adolfa Opálku, velitele paraskupiny OUT DISTANCE a bratranec Zdenky Landové Veleslav Wahl, který velel odbojové organizaci Zpravodajská brigáda, úzce spolupracoval s paraskupinou PLATINUM-PEWTER, vysvětlil motiv autorky ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. Vybrány přitom byly právě ty obrazy, které mají vztah k působení paraskupiny SILVER A na Pardubicku a tragédii osady Ležáky, jež byla 24. června 1942 vyhlazena nacisty, doplnil Stehlík.

Výstava bude v sále Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje otevřena od 29. prosince každý den od 8 do 17 hodin s výjimkou 12., 25. 1. a 26. ledna. Návštěvní režim se bude řídit platnými protiepidemickými opatřeními. Vstup je zcela zdarma.

Logo vypráví příběh heydrichiády

Celý výroční rok bude akce spojené s heydrichiádou v Pardubickém kraji doprovázet logo, které bylo pro tyto účely speciálně navrženo. Naším cílem bylo vytvořit logo, které bude vyprávět příběh heydrichiády a bude důstojným způsobem připomínat klíčové události. Zároveň však nutí k přemýšlení a rozklíčování svých jednotlivých součástí a provází nás celým obdobím od seskoků až po popravy na pardubickém Zámečku, vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Webové stránky představí klíčové aktéry a události

Součástí připomínky 80 let od heydrichiády bude také speciální web. Ve spolupráci s Památníkem Lidice a panem ředitelem Stehlíkem připravujeme webové stránky, které budou rozcestníkem pro zájemce o jednotlivé akce pořádané ve výročním roce. Zároveň chceme na tomto webu připomenout klíčové události heydrichiády, ale také klíčové aktéry, a to včetně těch méně známých. Paralelně chceme také aktéry a události připomínat na facebookové stránce Pardubického kraje či Instragramu, řekl hejtman Netolický.

Přiložené obrázky

Kontakt

Statutární město Pardubice 
Pernštýnské náměstí 1
530 21 Pardubice

Tel.: 466 859 111
E-mail: posta@mmp.cz
Provozní podmínky centrální podatelny
ID datové schránky: ukzbx4z


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.08.2021V Pardubickém kraji je očkováno přes 80 procent seniorů nad 80 let pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
19.01.2021V Královéhradeckém kraji začalo očkování osob starších 80 let Hradec Králové (hradeckralove.org)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688