Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.12.2021 10:12:12

V návaznosti na rekordní ceny elektřiny akcie ČEZ v týdnu poskočily nejsilněji v tomto roce, dopomohly pražské burze na nová 13letá maxima

  • ceny emisních povolenek a v návaznosti i elektřiny vystoupaly na nová historická maxima
  • akcie ČEZ se v týdnu postaraly o 60 % všech akciových obchodů, majitele vyměnily za 2,21 mld.
  • pátek v závěrečné aukci dojde k pravidelné čtvrtletní aktualizaci báze indexů, očekávat lze zvýšenou aktivitu

Pražská burza zažila velmi pozitivní týden, přestože v poslední páteční seanci o část zisků přišla. Index PX se poprvé od září 2008 dostal nad hranici 1 400 bodů. V týdnu si nakonec polepšil o 3,13 %, když zakončil nad 1 405 body. Připomenout lze, že loni v březnu při propadech na trzích se ocitl krátce i pod hranicí 700 bodů, od té doby svou hodnotu tedy již více než zdvojnásobil.

Druhý týden v řadě se hlavním motorem růstu staly akcie ČEZ. Tentokrát dokonce s ještě větší intenzitou, když za nadprůměrné likvidity poskočily o více než 7 %. Jejich váha v indexu PX navíc vzrostla na více než 22 %. Dostaly se na téměř 10letá maxima, když vůbec poprvé od března 2012 začaly od čtvrtka uzavírat nad hranicí 800 . Podporou růstu bylo další výrazné severní směrování cen elektřiny. Roční nejdražší kontrakt (pro rok 2022) se obchodoval i téměř za 193 EUR/MWh (4,90 Kč/kWh). Před rokem v tuto dobu jej přitom šlo pořídit za cca 47 EUR, tzn. svou hodnotu jen za rok již zečtyřnásobil. Na nová maxima zdražila elektřina i pro následující roky a u blízkých měsíčních či čtvrtletních kontraktů se pak ceny dostaly nad 250 EUR/MWh. A situace zůstává cenově napjatá i na vnitrodenním trhu, kde ceny nad hranicí 300 EUR se pomalu stávají standardem.

Na akciích ČEZ pak možno zmínit přetrvávající aktivitu světově největší investiční skupiny BlackRock. Zatímco předchozí regulatorní listopadová hlášení ukazovala převážně na pokles podílu, zatím poslední k 2. prosinci odtajnilo kontrolu nad více než 5,41 mil. akcií ČEZ, resp. společně s finančními instrumenty navázanými na titul pak celkový podíl BlackRock ve výši 1,11 %.

 

Překonat, resp. vyrovnat v týdnu výkonnost indexu PX dokázaly již jen akcie VIG, které si po třech týdnech ztrát dokázaly připsat solidní zisky. Dokázaly se zkrátka v domovské Vídni odrazit od technické hranice cca 24,30 EUR, zmiňované v minulém reportu. Index PX však svou vahou výrazněji podpořil druhý rakouský titul ERSTE, který se již navrátil zpět k hladině 40 EUR. Podporou mohl být přítok nových prostředků do titulu z firemní dividendy vyplacené v předchozím týdnu. Titul nyní dominuje indexu PX s vahou 22,4 %, která jak jsme popisovali, by se měla po pátku navrátit do limitu.

V korekci předchozích ztrát pokračoval druhý týden v řadě další bankovní titul KB. Akcie MONETA se pak před blížící se „rozhodující“ valnou hromadou vlastně držely nedaleko svých maxim. Po předchozím zamítavém postoji Petrus Advisers k navrhované fúzi, přicházeli tentokrát od jiných akcionářských skupin naopak pozitivní ohlasy. Nadcházející valné hromady se 20.12. budou moci zúčastnit akcionáři vlastnící akcie k 13.12., v pátek se tak již titul obchodoval bez nároku. Vliv na cenu to nemělo, když akcionáři zároveň vyhlíží na konci roku rozhodný den pro navrhovanou 3 dividendu.

Akcie PHOTON ENERGY nakonec také přidaly, když se nejprve obchodovaly zpět na letošních minimech 40,60 . Firma oznámila v Maďarsku zprovoznění 1,3 MW fotovaltaické elektrárny, která je u firmyEvropě první fungující bez vládní podpory.

Možno zmínit akcie Avast rostoucí v Londýně, potažmo u nás, na nová historická maxima. A to navzdory spíše stále negativnímu vývoji akcií NortonLifeLock (NLOK). Za neuvedených podmínek „domácí“ firma oznámila akvizici americké firmy Evernym, poskytující například platformu pro zabezpečené přihlašování bez loginu a hesel. K akciím Avast také možno zmínit značnou investiční aktivitu bank JPMorgan a Morgan Stanley, které každá kontroluje více než 5% podíly, ze značné části díky finančním instrumentům navázaných na titul.

Odchod akcií Avastpražské burzy nejspíše ale předběhnou akcie O2, kde se k potřebným před téměř půl rokem avizovaným krokům konečně odhodlala skupina PPF. Nejspíše v úvodu ledna se tak uskuteční potřebná valná hromada, která vytěsnění minoritních akcionářů za regulátorem posvěcený kurz 270 (více zde) odsouhlasí, resp. již měsíc poté může být „hotovo“.

Za zmínku stojí volatilita mimo index PX stojících akcií PILULKA, které se nejprve ocitly na 1,5měsíčních minimech 1 500 . Vůbec nejníže od konce prázdnin se pak obchodovaly akcie KOFOLA, kde nicméně pokračují tzv. insider nákupy. Manažeři dle všeho akcie nakupují, aby v rámci pravidel motivačního programu mohli později získat další akcie přímo od firmy. Tentokrát necelých 500 akcií za kurz 309 koupil v pondělí člen představenstva Karel Teichmann.

Závěrem možno zmínit, že celková letošní výkonnost pražské burzy se přehoupla přes hranici 40 %, resp. díky dividendám a tedy měřeno indexem PX-TR dosahuje téměř 43 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688