Lynx (Lynx)
Makroekonomika  |  10.12.2021 14:35:38

Inflace v ČR je 6 %, nad očekáváním ČNB. Rusnok oznámil další zvyšování sazeb

Bank of Canada na svém posledním zasedání v tomto roce ponechala základní úrokovou sazbu na úrovni 0,25 %. Že centrální banka zůstane ve vyčkávajícím módu analytici očekávali, takže se nejednalo o žádné překvapení ze strany banky. Centrální banka se obává, že omikron by mohl mít vliv na růst ekonomiky, jelikož by mohl více narušit dodavatelské řetězce a snížit poptávku po některých službách. Bank of Canada také informovala, že i když došlo k oživení kanadské ekonomiky, tak ta se stále nachází o přibližně 1,5 % níže než před vypuknutím pandemie. Co se týče inflace, tak u ní banka predikuje návrat ke 2 % v druhé polovině příštího roku.

Místopředseda SNB Fritz Zurbrügg oznámil, že na konci července 2022 odstoupí ze své funkce. „Činnost Fritze Zurbrügga v SNB byla ovlivněna celosvětovým prostředím nízkých úrokových sazeb, různými mezinárodními krizemi a mimořádnými opatřeními, která musela SNB přijmout, aby zajistila cenovou stabilitu, “ uvedla centrální banka ve svém prohlášení.

Guvernér PBOC Yi Gang informoval veřejnost, že rizika spojená s čínskými realitními firmami by neměla krátkodobě ohrozit hongkongský kapitálový trh. Práva akcionářů a věřitelů společnosti Evergrande budou plně respektována, dodal Yi.

Listopadová meziroční inflace v České republice dosáhla rovných 6 %, což je o 1,1 procentního bodu výše, než predikovala ČNB ve své prognóze. Naposledy v České republice byl zaznamenán 6% růst inflace v říjnu 2008.
„Za odchylkou pozorovaného cenového vývoje od prognózy stála především – stejně jako v říjnu – akcelerující jádrová inflace. V rámci cenového jádra dále mohutní příspěvek imputovaného nájemného. Ten zachycuje náklady vlastnického bydlení, které mají v tuzemském indexu spotřebitelských cen poměrně vysokou váhu a odrážejí déletrvající rychlý růst cen nemovitostí a cen ve stavebnictví,“ konstatoval ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Na konferenci Barometr českého průmyslu poznamenal guvernér ČNB Jiří Rusnok, že úrokové sazby se stále nenacházejí na neutrální úrovni, a poroto banka bude i nadále pokračovat v jejich zvyšování.
„Ještě bude nějaké další posunutí sazeb nahoru. Nejsme ještě ani na neutrální úrovni, která je kolem tří procent. Ale tam se brzy dostaneme. Lze čekat ale, že půjdeme ještě výše a tam nějakou dobu i setrváme,“ dodal Rusnok.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688