Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  10.12.2021 00:00:00

Ve všech okresech Královéhradeckého kraje epidemie koronaviru zpomalila

10. 12. 2021 Autor: Lukáš Vaníček

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji mírně zpomalila. Za posledních sedm dní zde testy potvrdily 4 929 nových případů nákazy covidem-19. Minulý týden za stejnou dobu přibylo 5 470 případů. Nadále se zvyšuje zájem o očkování, kdy zdravotníci za poslední měsíc aplikovali přes 91 tisíc dávek vakcíny.

„Chvilku jsme byli na stropu, teď mírně klesáme. Stále jsou to vysoká čísla, ale je důležité že epidemie se ve všech okresech zastavila. Potěšující je, že neroste počet hospitalizovaných v nemocnicích, nadále je ale obrovská zátěž na zdravotníky nejen v souvislosti s pacienty s covidem ale i dalšími případy vyžadujícími akutní péči,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Za posledních sedm dní v regionu přibylo přes 4,9 tisíce nových případů nákazy covid-19, což je o 500 méně než za stejnou dobu minulý týden.

Stejně jako počet nově nakažených mírně klesl také počet hospitalizovaných. Ve všech nemocnicích v kraji se dnes ráno léčilo 255 pacientů s covidem-19, přičemž 52 z nich vyžadovalo intenzivní péči zdravotníků.

Očkování v regionu

Zvýšený zájem veřejnosti evidují nadále očkovací místa. Za poslední měsíc zdravotníci v regionu aplikovali přes 91 tisíc dávek vakcíny, celkem už přes 742 tisíc. Zájem je v posledních týdnech především o posilující dávku, kterou v kraji dostalo přes 80 tisíc osob.

„V očkování jsme jedni z nejlepších v ČR. Za včerejšek se v regionu aplikovalo na šest tisících dávek. Polovinu očkují nemocnice, polovinu praktici a já znovu děkuji všem zdravotníkům v nemocnicích, ale i všem dalším, kteří se do očkování zapojili, případně nabízí pomoc. Z celkové populace kraje starší 16 let bylo do dneška alespoň jednou očkováno 72,9 %. Nejproočkovanější kategorií v regionu jsou lidé nad 65 let, kde se průměrná proočkovanost pohybuje okolo 88 %,“ doplnil hejtman.

Vedle deseti očkovacích míst mají lidé v kraji možnost nechat se očkovat v ordinacích 158 praktických lékařů. Jejich seznam je dostupný na www.kr-kralovehradecky.cz/praktici.

Praktici v kraji aplikovali už přes 128 tisíc dávek vakcíny. V posledních 14 dnech ve všední dny očkují přes dva tisíce dávek denně. Za poslední měsíc je součet podaných dávek v ordinacích praktiků v regionu 33 725.

Čtěte také: Kde se v Královéhradeckém kraji můžete nechat očkovat

Kraj se starosty obcí znovu jedná o možnosti mobilního očkování. Například v rychnovském společenském centru bude v pondělí a úterý 13. a 14. 12. a poté v sobotu a neděli 18. a 19. 12. očkovat mobilní očkovací tým. Zájemci budou moci přijít bez registrace a nechat si aplikovat první nebo posilující dávku vakcíny.

Kromě očkování roste zájem o testování, kdy odběrová stanoviště postupně navyšují kapacity. Od minulého týdne kraj například navýšil testovací kapacity v jičínské a rychnovské nemocnici. Ve vybrané dny zde v odpoledních hodinách testuje soukromá společnost GHC Genenetics.

Monoklonální protilátky látky

Od října postupně roste počet pacientů, kterým zdravotníci podávají monoklonální protilátky. Tyto protilátky v nemocnicích v regionu dostalo už více jak tisíc pacientů, jen za minulý týden jich bylo v krajských nemocnicích 281.

Léčbu pomocí infuzí s neutralizačními monoklonálními protilátkami proti covid-19 může indikovat praktický lékař, případně jiný ambulantní specialista, pokud má pacient mírný až středně těžký průběh onemocnění a splňuje předepsaná indikační kritéria. Mezi ně patří například vysoká nadváha, zvýšený krevní tlak, cukrovka či kardiovaskulární onemocnění.

Situace ve školách

Plošné testování neočkovaných žáků a studentů tento týden odhalilo ve školách v Královéhradeckém kraji 327 pozitivních žáků a 21 pozitivních zaměstnanců z celkového počtu 42 960 provedených antigenních testů. Pozitivita testů žáků se oproti minulému týdnu snížila na 0,81 %, což je oproti minulému týdnu pokles o 0,14 %.

K dnešnímu dni je ve školách a školských zařízeních zřizovaných Královéhradeckým krajem 296 žáků pozitivních, 856 v karanténě, 41 pozitivních pedagogů a 27 v karanténě. U ostatních zaměstnanců je pozitivita prokázána u 21 osob a 6 je v karanténě. Pozitivita na covid-19 a karanténa je prokázána ve 44 školách a školských zařízení z celkových 72, které kraj zřizuje.

Situace v sociální zařízeních

Podobně jako ve školských zařízeních nákaza pomalu ustupuje i v těch sociálních. Zatímco minulý týden bylo v pobytových službách sociální péče 38 pozitivních pracovníků a 38 klientů, k dnešku bylo evidováno 24 pracovníků a 12 klientů s covidem-19.

Klesl také počet zasažených zařízení, kdy se minulý týden nákaza vyskytovala v 18 zařízeních, dnes jich bylo 11, z toho pouze ve dvou zařízeních jsou nakaženi klienti.

Zákaz návštěv trvá v pěti zařízeních: Domov U Biřičky, DPS Pilníkov (do 13. 12.), SSM Nová Paka – domov pro seniory, DD Náchod a DD Humburky. V ostatních zařízeních platí opatření a pravidla pro návštěvy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688