army.cz (MO ČR)
Armáda  |  09.12.2021 00:00:00

Sbírka munice v hodnotě milionu eur rozšíří svoji expozici

Dělostřelecké granáty z roku 1863 nebo osmimetrové protiletadlové rakety obsahuje sbírka munice v posádce 15. ženijního pluku. V současné době čítá na 5 300 kusů ze všech koutů světa a svým obsahem může konkurovat mnoha světovým sbírkám. 

 

Sbírka se začala formovat vznikem asanačních odřadů (Ralsko, Mimoň) v roce 1993. Po jejich zániku, v době reorganizace, převzalo záštitu ženijní vojsko a nově vzniklá rota EOD (Explosive Ordnance Disposal). Munice začala sloužit potřebám pyrotechniků, kteří jí dodnes používají především jako výukový materiál. „Munici jsme postupem času začali shánět i sami, rozjeli jsme spolupráci s policií a po roce 2010 i se zahraničními partnery, např. pyrotechniky z Belgie, ze Slovenska, z Nizozemí,“ přiblížil postupný vývoj sbírky Specialista informační skupiny Centra pyrotechnické informační skupiny (CTIP) nadrotmistr David Bártů. Podle něj má hodnotu přes milion Eur. „Najdete tady téměř všechno. Od nábojů do vzduchovky až po protivzdušnou obranu. Z těch nejstarších kousků jsou to např. dělostřelecké granáty vz. 1863, 1866 do horských kanónů rakousko-uherské armády.“

Spolupráce armády a legionářů

Sbírka kvůli legalizaci postupně přešla pod Československou obec legionářskou, konkrétně pod Jednotu In memoriam majora Václava Vokurky v Boleticích. „Jméno převzala od jednoho z prvních instruktorů pyrotechnických kurzů, který zemřel společně se svými žáky v Praze při nežádoucím výbuchu,“ dodal nadrotmistr.

Jednota spolupracuje s armádou České republiky, poskytuje jí sbírku k výcviku a armáda na oplátku prostory k uložení munice. „Objekty, které teď využíváme, už nám nestačí. Spousta letecké a protiletadlové munice čeká v depozitářích po celé republice na svoje umístění. V současné době připravujeme letecký hangár v posádce Bechyně, který nabízí skvělé podmínky ke skladování i spoustu místa,“ doplnil Bártů. Jedná se o uskladnění vzácných kousků, jako jsou např. rakety o délce 6-8 metrů (S- 200 VEGA), letecké pumy nebo hlavice z torpéda, která je v Čechách velkou raritou.

Studijní materiál i vzácné exponáty

V největších počtech se v expozici nachází vyřazená munice české výroby. S tou se mohou pyrotechnici roty EOD setkávat např. při asanačních pracích na Brdech nebo Boleticích. „Vojenský prostor na Brdech je tady od roku 1926, můžeme tady narazit i na munici prvorepublikové armády, což je velká vzácnost,“ upřesnil zástupce velitele týmu pro ničení chemické munice roty EOD nadrotmistr Radek Mazur, který se pravidelně účastní pyrotechnické očisty.

Právě díky sbírce mohou vojenští specialisté lépe jednotlivé fragmenty rozeznávat a určovat. Využívají ji i studenti Univerzity obrany v Brně nebo vojáci před výjezdem do zahraniční operace. Např. pro strážní roty, které se střídaly na BAFu v Afghánistánu, to bylo povinné. „Fungujeme také jako informační podpora pro jiné státy. Pokud je to možné, daný kus nafotíme, dopodrobna popíšeme a pošleme. Pokud je žádost větší, třeba od Švédů nebo Němců, tak ti pak přijedou třeba na celý týden a školí se přímo na té munici,“ popsal spolupráci se zahraničními partnery Bártů.

Největší sbírku munice v České republice má Vojenský historický ústav. Sbírku má i Policie České republiky v Opatovicích nad Labem, a i ta je z větší části spravovaná Československou obcí legionářskou. „Naše sbírka sice není tak rozsáhlá, ale na druhou stranu se můžeme pochlubit kusy, které nikdo jiný nemá,“ doplnil Bártů. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688