plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.12.2021 00:00:00

Nový mobiliář zastávek MHD pro Plzeň navrhli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara

Nový mobiliář zastávek MHD pro Plzeň navrhli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara

Foto: FDULS ZČU v Plzni

Foto: FDULS ZČU v Plzni

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni navrhli pro Plzeň, jak by mohl vypadat v budoucnu její mobiliář zastávek městské hromadné dopravy. Nejlepší výstupy studentských vizí jsou až do 15. ledna 2022 k vidění na výstavě Mobiliář pro Plzeň, kterou připravil Útvar koncepce a rozvoje města Plzně ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Výstava byla komorně, vzhledem k aktuálním epidemickým nařízením, zahájena v úterý 7. prosince.

Foto: FDULS ZČU v Plzni

Plzeň v současnosti pracuje na novém koncepčním přístupu k pořizování a umisťování mobiliáře. V této souvislosti se návrh nové podoby městského mobiliáře stal předmětem studentské soutěže pořádané ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Jsem rád, že studenti naší krajské metropole pracují na reálných potřebách města, ve kterém se rozhodli studovat,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Foto: FDULS ZČU v Plzni

„Cílem soutěže bylo navrhnout jednotnou podobu mobiliáře zastávek městské hromadné dopravy tak, aby bylo možné takový mobiliář uplatňovat univerzálně v rámci budování nových zastávek i obnovy stávajících,“ zdůraznil za Útvar koncepce a rozvoje města Plzně Jaroslav Holler.
„Pro Plzeň je výstup soutěže hodnotný z mnoha důvodů. Kromě konkrétních návrhů je stěžejním přínosem celé soutěže propojení studentů s praxí, čímž získají reálné představy o možnostech uplatnění po ukončení studií. Soutěž je dokladem toho, že se daří prohlubovat vztahy mezi studenty Západočeské univerzity a městem Plzní,“ doplnila Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Foto: FDULS ZČU v Plzni

Do projektu bylo v rámci letního semestru 2021 zapojeno celkem 44 studentů z ateliérů Průmyslového designu, Produktového designu a Interiérového designu z různých ročníků bakalářského a magisterského studia, kteří na designových návrzích pracovali pod vedením svých pedagogů. Studentská soutěž byla rozdělena do dvou kol a byla hodnocena odbornou porotou a technickými experty, kteří se podíleli i na přípravě zadání. „To, že se nám podařilo v průběhu realizace celé soutěže zapojit formou konzultací odborníky na design, veřejný prostor a dopravu, bylo zcela jedinečné. Studenti tak měli možnost rozvíjet své vize na základě informací a zkušeností z praxe, což podpořilo kvalitu jejich designérské práce,“ doplnil Tomáš Chochole, proděkan pro projekty a rozvoj Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Foto: FDULS ZČU v Plzni

Prvky mobiliáře použité na zastávkách, které se běžně vyskytují i v jiných částech veřejného prostoru, měly být navrženy tak, aby mohly být použity i mimo zastávky (v parcích, ulicích apod.). Řešený mobiliář tedy zahrnuje zastávkový přístřešek, označník, panely pro dopravní informace a případnou reklamu, lavičku, odpadkový koš a zábradlí. Hlavními posuzovanými požadavky byly kvalitní materiál a technický detail, vysoká odolnost, jednoduchá konstrukce, snadná obsluha a údržba, příznivá pořizovací cena, modulovost a variabilita, estetická příbuznost prvků a jednotný vizuální styl, soudobý, spíše nenápadný, vzhled s možností použití v různých městských prostředích (centrum, sídliště, park). Odborná porota organizátorům soutěže doporučila tři nejlepší studentské práce. Jedná se o návrhy studentů Daniela Skotáka, který se umístil na prvním místě, Kryštofa Píši na druhém a na místě třetím to byl návrh Markéty Blažkové.

Text: Adriana Jarošová/ Alena Výborná


 

Zveřejněno: 9. 12. 2021, Adriana Jarošová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688