Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  09.12.2021 13:21:12

Čtvrté zasedání Rady guvernérů Mezinárodní investiční banky: Srbsko novým akcionářem, realizace stávající strategie v předstihu, další cílený růst

8. prosince 2021 se konalo čtvrté zasedání Rady guvernérů Mezinárodní investiční banky (MIB), nejvyššího řídicího orgánu této instituce. Účast byla hybridní: sedm z devíti akcionářů bylo přítomno osobně v sídle MIB v Budapešti a další dva se zúčastnili online. Jedná se o první zasedání Rady guvernérů poté, co se banka natrvalo přestěhovala do historické budovy Lanchid Palota. Ještě před zasedáním guvernérů se 6. prosince 2021 konala schůze představenstva.

Předseda správní rady MIB Nikolaj Kosov v projevu k vysokým představitelům akcionářských států s potěšením konstatoval, že Mezinárodní investiční banka v roce 2021 pokračovala v pozitivním vývoji ve všech klíčových ukazatelích. Úvěrové portfolio vykazuje kvalitativní i kvantitativní růst, banka udržuje vysokou úroveň finanční stability a roste zisk z hlavní činnosti. S více než ročním předstihem dosáhla banka cílové hodnoty úvěrového a dokumentárního portfolia ve výši 1,2 miliardy EUR, což je cíl současné strategie pro konec roku 2022. Portfolio je vysoce diverzifikované z hlediska využívaných nástrojů podpory, geografie i sektorů, neboť pokrývá zájmy všech členských států MIB. Podíl evropských investic na celkovém objemu portfolia přesahuje 55 %.

Tento rok byl pro MIB milníkem i v oblasti aktivit na kapitálových trzích. Kromě pokračujícího trendu rozšiřování investorské základny a diverzifikace banka poprvé ve své historii získala zdroje v rámci svého programu MTN se zápornou úrokovou sazbou a v průběhu roku na tento úspěch mnohokrát sebevědomě navázala. V roce 2021 navíc MIB vydala dluhopisy s historicky nejdelší splatností 20 let. Kvalitativní růst treasury aktiv je rovněž velmi patrný - více než 67 % treasury portfolia je alokováno na nástroje ESG s vysokým ratingem.

Podíváme-li se na průběžné výsledky posledních devíti let činnosti banky od jejího obnovení v roce 2012, můžeme vidět tyto hlavní úspěchy: Celkový objem investic v ekonomikách členských států dosáhl 3,1 miliardy EUR. Úvěrové a dokumentární portfolio vzrostlo 13krát z 95,6 milionu EUR na současných 1,3 miliardy EUR. Aktiva vzrostla téměř 5krát z 367 milionů EUR na 1,8 miliardy EUR. Celkový objem financování, které poskytla banka, je 2,5 miliardy EUR. Úroveň špatných úvěrů klesla ze 75,3 % celkového portfolia na 2,3 %.

Guvernéři jednomyslně ocenili práci správní rady MIB a jejího mezinárodního týmu. Zdůraznili, že navzdory poměrně náročnému globálnímu prostředí banka výrazně zvýšila úroveň podpory členských států a celkové výsledky v končícím roce předčily očekávání.

Klíčovým bodem programu zasedání Rady guvernérů byla žádost Srbské republiky o členství v Mezinárodní investiční bance. Musíme zdůraznit, že otázka přistoupení nové země se stala předmětem jednání poprvé za více než půlstoletí existence této instituce. Výsledkem bylo kladné jednomyslné rozhodnutí o přijetí Srbské republiky za akcionářský stát.

Zástupci členských států zdůraznili, že rozšíření akcionářské základny přijetím Srbska plně odpovídá zájmům všech zemí. Umožní MIB rozšířit své aktivity v Evropě a pokračovat tak v nastoleném „evropském“ strategickém kurzu posledních let, zvýšit úroveň kapitálu, dále zlepšit finanční stabilitu a geografickou diverzifikaci díky přístupu na trhy balkánského regionu. Členství Srbska může dát i další impuls k posílení jeho obchodních a hospodářských vazeb se zeměmi MIB na bilaterální i multilaterální úrovni díky realizaci integračních projektů.

“Jménem správní rady srdečně vítám přijetí Srbské republiky jako členského státu Mezinárodní investiční banky. Rád bych poděkoval srbské vládě za konstruktivní, efektivní a praktický přístup. Srdečné poděkování patří také akcionářům banky, kteří kvitovali úsilí vynaložené srbskou vládou a naším týmem, a za jejich jednomyslnou podporu tohoto významného rozhodnutí,“ uvedl Nikolay Kosov, předseda správní rady MIB. "Považuji za velmi symbolické, že přesně v 10. roce od obnovení činnosti naší instituce se MIB nyní stává bankou 10 zemí a 3 kontinentů. 2021 je rokem, kdy jsme předčasně realizovali Bukurešťskou strategii 2018-2022, a pro nás všechny končí skvělým způsobem a na pozitivní vlně”.

Guvernéři v průběhu zasedání také zvažovali řadu otázek týkajících se současných činností MIB a plánů na rok 2022. Členské státy schválily návrhy představenstva banky týkající se strategických priorit pro nadcházející rok, jejichž cílem je zajistit další růst investičních operací a posílit pozice banky jako jedné z klíčových finančních institucí v regionu. Guvernéři vyjádřili záměr pokračovat v poskytování komplexní podpory Mezinárodní investiční bance k dosažení vytyčených ambiciózních cílů.


International Investment Bank (IIB) was founded in 1970. Current shareholders of the Bank include Bulgaria, Cuba, Czech Republic, Hungary, Mongolia, Romania, Russia, Slovakia and Vietnam. The Bank has undergone major modernisation since late 2012 and is rated A- (outlook stable) by S&P, A3 (outlook stable) by Moody’s, A- (outlook positive) by Fitch, A (outlook stable) by ACRA.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688