Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  09.12.2021 12:50:11, aktualizováno 12:53:17

Šéf společnosti Pfizer – čtvrtá dávka vakcíny již v příštím roce

Ještě na jaře jsme stále mohli slyšet proklamace, jak na přelomu roku spuštěné očkování proti COVID-19 udělá brzy za pandemií definitivní „tečku“. V současnosti se však již stává standardem tzv. posilující třetí dávka. Dle všeho však ziskovému vakcinačnímu byznysu farmaceutických firem není konec. Jak uvedl šéf společnosti Pfizer Albert Bourla, čtvrtá dávka je vlastně již na obzoru. Otázkou již jen zůstává, jak se k dalšímu vývoji postaví jednotlivé vládní, potažmo „odborné“ autority...

Po letní mutaci nazvané Delta se na přelomu měsíce začalo strašit nově objevenou mutací omikron. Z Jihoafrické republiky, kde novou variantu objevili, nicméně brzy začaly přicházet vlastně pozitivní zprávy. Omikron má být sice více nakažlivější, na druhou stranu má způsobovat menší zdravotní potíže. Naznačuje tak vlastně slábnutí viru.

Společnosti Pfizer a BioNTech pak ve středu ráno zveřejnily výsledky první laboratorní studie, která ukázala, že třetí dávka v boji proti omikronové variantě je účinná, zatímco u původní dvoudávkové očkovací série její schopnost chránit před novým kmenem výrazně poklesla. Podle společností však dvoudávková série pravděpodobně stále poskytuje ochranu před vážným onemocněním způsobeným omikronem.

Albert Bourla, coby generální ředitel společnosti Pfizer, pak pro televizi CNBC poznamenal, že předběžná studie společnosti byla založena na syntetické, laboratorně vytvořené kopii varianty a je třeba získat více údajů z testů proti skutečnému viru. Reálné výsledky mají být přesnější a očekávají se v příštích dvou týdnech.

V pořadu „Squawk Box“ dané televize konkrétně uvedl: „Až údaje z reálného světa určí, zda je omikron dobře pokryt třetí dávkou a na jak dlouho. A druhý poznatek, myslím, že budeme potřebovat čtvrtou dávku.“

Bourla již dříve předpokládal, že čtvrtá dávka bude potřeba 12 měsíců po třetí dávce. Nyní dále uvedl: „U omikronu musíme počkat a uvidíme, protože máme velmi málo informací. Možná ji budeme potřebovat rychleji.“ Dále šéf společnosti Pfizer zmínil, že léčba např. firemní perorální antivirovou pilulkou Paxlovid pomůže zabránit hospitalizacím.

A že byznys ohledně COVID-19 může být dokonce dlouhodobou záležitostí, naznačil šéf společnosti Pfizer již v minulém týdnu. Tehdy na otázku stanice BBC, zda si myslí, že po třetí injekci bude nutné podávat ještě další dávky vakcíny, uvedl: „Odhaduji, že k udržení velmi vysoké úrovně ochrany bude pravděpodobně třeba každoroční přeočkování.“

Jak si vedou akcie Pfizer a BioNtech?

Na mnohamiliardový byznys ve vztahu ke COVID-19 možno v návaznosti zmínit vývoj akcií hlavních zainteresovaných společností. Tedy právě Pfizer a BioNtech jejichž společně vyvinutá vakcína je světově nejpoužívanější.

Zatímco historie americké společnosti Pfizer sahá dokonce až do 19. století, německá BioNtech byla založena teprve v roce 2008. Její akcie se na akciový trh dostaly na podzim 2019, tedy před příchodem pandemie. Nutno zmínit, že tehdy přitom ne příliš úspěšně.

Firma BioNtech si přišla na akciový trh v USA formou primární emise pro finanční prostředky pro svůj rozvoj. Získala nakonec jen 150 mil. USD, když prodala méně akcií než plánovala, navíc za nižší cenu. Kdo však tehdy akcie BioNtech (BNTX) za kurz 15 USD nakoupil, a vydržel, mohl extrémně vydělat. Po sotva dvou letech se totiž titul letos v létě obchodovaly až 464 USD. Zhodnocoval tedy o téměř tři tisíce procent! Naposledy včera pak akcie BioNtech zakončily na necelých 292 USD, čímž trh německou firmu aktuálně oceňuje na více než 70 mld. USD.

Historický vývoj akcií BioNtech (BNTX)


Vývoj akcií Pfizer (PFE) pak v kontextu pandemie nejlépe asi zmínit od počátku roku 2020. Tehdy se obchodovaly u hranice 37 USD a ani jim se nevyhl následný březnový propad v okamžiku startu celosvětového rozšíření onemocnění COVID-19. Ocitly se o zhruba 10 USD níže. Spuštění výroby a distribuce vakcíny pak na přelomu roku přinesly již kurz u 43 USD. Po následném vychladnutí však akcie Pfizer nabraly opět severního směrování a v létě dokázaly již překonat svá dosavadní historická maxima z roku 2018, potažmo 2000. Svá zatím poslední maxima vytvořily na konci listopadu, když se obchodovaly za více než 55 USD. Ve středu zakončily obchodování na 51,40 USD. Trh tak amerického farmaceutického giganta, produkujícího stovky léků, včetně například známe Viagry, aktuálně oceňuje na 288, 5 mld. USD. V přepočtu tedy na téměř 6,5 bil. .

Vývoj akcií Pfizer (PFE) od počátku roku 2020







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688