Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.12.2021 06:11:00

Estenssoro: Marco Polo a digitální měny centrálních bank

Peněžní technologie zpočátku představovaly mince. Ty se začaly používat pět šest století před naším letopočtem a jejich nominální hodnota byla pevně svázána s hodnotou kovu, ze kterého byly vyrobeny. Pak byly jako peníze postupně používány i směnky a v sedmnáctém století švédská banka vydala vlastní „bankovky“, což byl „koncept, který zpět do Evropy přinesl Marco Polo.“ Na stránkách blogu St. Louis Fedu to píše ekonomka Amalia Estenssoro v souvislosti s tím, že se nyní hodně uvažuje o digitálních měnách centrálních bank, které by byly dalším významným krokem v historii zmíněných peněžních technologií.

Ekonomka poukazuje na to, že koncept bankovních závazků, které mohou sloužit jako prostředek směny a které jsou kryty nějakými aktivy, připomíná to, jak jsou dnes konstruovány takzvané stablecoins. V tomto smyslu tato digitální měna není ničím jiným, než inovací vzniklou už v sedmnáctém století. Digitální měna centrální banky by pak podle ekonomky mohla být efektivnější inovací než měny soukromého sektoru.

Estenssoro pokračuje s tím, že v historii vedly inovace soukromého sektoru k inovacím v sektoru veřejném a u digitálních měn by tomu mohlo být nakonec stejně. To, jakou konkrétní formu by digitální měny centrálních bank měly, přitom souvisí s funkcí, kterou by měly plnit. Mohly by například stát na technologii podobné současným bankovním účtům, které by byly drženy u centrální banky. Takový systém by disponoval potenciálem pro prevenci zločinu. Nebo by systém byl více orientován směrem k anonymitě. Právě otázka soukromí bude přitom podle ekonomky u digitálních měn centrálních bank klíčová.

Vlády mohou váhat s vytvářením nových platebních systémů kvůli jejich snahám o omezení podvodů či zvýšení finanční stability. Soukromý sektor je ale může obejít v případě, že by jeho nové technologie získaly širokou oblibu u veřejnosti. Podle ekonomky by ale v takovém případě nakonec přišla tužší regulace technologických firem nabízející alternativní služby. Vepředu v této oblasti figuruje Čína, kde se mobilní platby zprostředkované soukromým sektorem začaly používat už v roce 2004.

V tuhle chvíli je před centrálními bankami ještě dlouhá cesta v poznávání toho, jak by jejich vlastní digitální měny ovlivnily jak domácí, tak zahraniční ekonomiky. Obavy mohou mít jak z dopadu na stabilitu finančního systému, tak na suverenitu dané země. A rozhodnutí ohledně vlastní digitální měny nakonec podle ekonomky bude záviset na konkrétní situaci v dané zemi. A to zejména co se týče „rovnováhy mezi poptávkou po penězích, bankovními depozity a tvorbou úvěrů.“

Zdroj: Blog St. Louis Fedu


Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688