Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.12.2021 15:17:30, aktualizováno 12.12.2021 09:06:00

Bullard (Fed): Americká ekonomika a monetární politika v příštím roce


Spojené státy si letos prošly „inflačním šokem“, jádrová inflace očištěná o ceny potravin a energií vzrostla na 4,1 %, což je nejvíce od roku 1991. Na stránkách St. Louis Fedu to připomíná jeho prezident James Bullard s tím, že Fed minulý rok v prosinci takový vývoj ani zdaleka nečekal a jeho predikce se pohybovaly znatelně níže. U jádrové inflace konkrétně hovořil o 1,8 %. Jak ve světle tohoto vývoje vidí Bullard budoucí nastavení monetární politiky a situaci v ekonomice?

Ekonom připomíná, že americká centrální banka rychle reagovala na šok, který vyvolala pandemie. Nastavila velmi akomodační politiku, která přispěla k výraznému zlepšením hospodářství ve srovnání s výchozím stavem v březnu a dubnu 2020. Fed následně stahoval některé nástroje pomoci a stimulace a v listopadu se rozhodl snižovat nákupy aktiv o 10 miliard měsíčně u vládních dluhopisů a o 5 miliard měsíčně u MBS. Tímto tempem by měly být nákupy ukončeny v polovině roku 2022.

Bullard si následně klade otázku, kde se bude americké hospodářství tou dobou nacházet. Již nyní se dostalo nad vrchol dosažený v roce 2019 a ekonom i přes zpomalení ve třetím čtvrtletí letošního roku očekává opětovnou akceleraci ekonomické aktivity. Trh práce je „mimořádně silný“ a pokud vše půjde jako doposud, nezaměstnanost se dostane pod 4 % už v prvním čtvrtletí příštího roku. Předpandemickou výši 3,5 % by pak mohla dosáhnout ve druhém čtvrtletí.

Velká pozornost je a bude věnována inflaci. Ve hře je tu řada faktorů včetně veřejného zdraví, stavu výrobních vertikál, síly poptávky domácností a podobně. Nejistota je vysoká, ale podle Bullarda bude mít Fed v době končících nákupů aktiv více informací ohledně toho, zda se inflace začne sama snižovat, nebo se bude stále držet nad cílem ve výši 2 %. Dříve byla pravděpodobnost poklesu inflace hodnocena výše, ale to se nyní mění a ekonom sám dnes míní, že inflace s 50% pravděpodobností klesne a 50% pravděpodobnost má scénář, ve kterém se bude dál držet nad cílem.

Podle Bullarda je ale nyní politika Fedu nastavena právě na onen posun v pravděpodobnostech a riziku. Původně totiž Fed zamýšlel, že ukončení nákupů aktiv přijde později, oznámený postup reflektuje novou situaci. Monetární politika tak bude příští rok v lepší pozici pro flexibilní reakci na to, jaký bude skutečný inflační vývoj, uzavírá ekonom.

Zdroj: Blog St. Louis Fedu

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688