Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.12.2021 17:41:00

Propad zájmu o finanční akcie, poptávkový šok a deflační tlaky

Akcie bank a finančních společností bývají někdy zmiňovány jako místo, kam se na akciovém trhu vrtnout v případě vyšší inflace. Příčinou má být (i) pozitivní vztah mezi inflací a sazbami a (ii) pozitivní vliv vyšších sazeb na hospodaření bank. Tedy na úrokové marže – obecně rozdíl mezi tím, co banky platí za používaný kapitál a co dostávají z toho, kam jej investovaly. Dnes se podíváme na to, jak je to s aktuálním zájmem o finanční tituly, ale nejdříve na pár inflačních poznámek.

1. Inflace a poptávkový šok: Goldman Sachs přišel se srovnáním toho, jakým poptávkovým šokem prošly vybrané ekonomiky a jak se v nich od počátku roku 2020 změnily ceny zboží (ne služeb). V této souvislosti připomenu, že za jednu z hlavních příčin vysoké inflace pozorované v některých zemích je na poptávkové straně zmiňován významný strukturální posun – pandemií vyvolaný poptávkový odklon od služeb směrem ke zboží. A ono srovnání od GS vypadá následovně:

1

Zdroj: Twitter

Vyjma pár inflačních rebelů jsou body v obrázku poměrně slušně koncentrovány kolem proložené přímky potvrzující intuitivní vztah – čím vyšší (pozitivní) poptávkový šok, o to vyšší růst cen. Extrémem tu není nikdo jiný, než Spojené státy, kde vláda poskytla domácnostem mohutnou finanční podporu (projevující se jak v uvedeném grafu, tak na akciovém trhu na zájmu retailových investorů).

Mezi ony rebely odmítající se zařadit je na jedné straně třeba Finsko a Dánsko (poptávkový šok jde ruku v ruce s tlumenou inflací). A na straně druhé třeba my, protože u nás podle grafu proběhl negativní poptávkový šok, ale inflace je v logice grafu dost vysoko. A ve vztahu ke Spojeným státům je pak v této souvislosti relevantní, že další podobná podpora a tudíž „neorganický“ poptávkový šok se nyní nechystají.

2. M2 a deflační tlaky: Do inflace již řadu čtvrtletí bezesporu promlouvá řada poptávkových i nabídkových faktorů, ze skupiny těch prvních bych ve vztahu k USA dnes poukázal na vývoj peněžní nabídky na úrovni M2. Následující graf jí srovnává s vývojem spotřebitelských cen. Jak ukazuje třeba období let 2010, 2011, vztah nemusí být nijak silný, respektive může být i jednoznačně negativní (peněžní nabídka tu je posunuta o 9 měsíců). Což prostě ukazuje, že M2 není ani zdaleka jediným faktorem ovlivňujícím vývoj cen (mění se třeba rychlost oběhu peněz, jsou tu ony nabídkové faktory...).

V posledních dvou letech ale panoval vztah znatelně pozitivní a jelikož tvůrci grafu počítají zřejmě s tím, že tomu tak bude i nadále, připojili ke grafu popisek tvrdící, že přichází deflační tlaky.

2

Zdroj: Twitter

3. Nezájem a finanční sektor: Výše uvedené není ani zdaleka nějakým uceleným inflačním pohledem, jen výběrem aktuálních věcí, které by do něj nemalou měrou mohly promlouvat (tématu se zde věnuji průběžně). A nyní pojďme k oněm finančním titulům. Jak vidíme z dnešního posledního grafu, zájem o ně v USA byl od konce roku 2020 až do poloviny roku letošního znatelný. Kapitál sem pak přestal téci o prázdninách, následně zájem opět vzrostl, ale nyní výrazně opadl:

3

Zdroj: Twitter

Onen propad zájmu může, ale nemusí souviset se změnami v inflačním a sazbovém výhledu. Respektive ve výhledu týkajícího se dalšího vývoje cyklu. Významně by do tohoto zájmu měly celkově mimo jiné promlouvat valuace a dlouhodobý výhled. A i to bude téma pokračování dnešní úvahy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688