cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  07.12.2021 16:34:32

Jak nám NFT avatarů umožní získat zpět naši online identitu v Metaverse?

Jak nám NFT avatarů umožní získat zpět naši online identitu v Metaverse?

07.12.2021 / Crypto Kingdom

Z velké části díky nedávno oznámeným ambicím Facebooku a následnému rebrandingu se metaverse stal hlavním investorským tématem konce roku 2021.

Grayscale odhaduje, že metaverse by mohla představovat tržní příležitost ve výši $1 bilionu, zatímco firmy včetně Microsoftu, Sony a Samsungu všechny naskočily do rozjetého vlaku.

Uprostřed veškerého nadšení z potenciálně rozsáhlého nového rostoucího odvětví existuje také spousta dobrých důvodů, proč zpochybnit daný směr cesty. Spolu s otázkami, zda korporací kontrolovaný metaverse porušuje lidská práva a obavy z vytváření odbytišť pro kyberzločin, je třeba si položit další, zásadnější otázku.

Není online interakce již dostatečně komplikovaná, aniž bychom centralizovaným společnostem s prokázaným zájmem ohledně upřednostňování zisků poskytovali ještě větší kontrolu?

Bezpečný prostor pro trolly

Holým faktem je, že sociální sítě v čele s Facebookem a Twitterem vytvořily prostor, kde se může dařit trollům a šikanátorům. Pro nikoho neexistuje snadný způsob, jak zjistit, zda je účet skutečný nebo ne, a je na společnostech, aby hlídaly své platformy – což je úkol, který se ukazuje být téměř příliš rozsáhlým na to, aby jej bylo možné efektivně provádět.

A dopady jsou dalekosáhlé. Na individuální úrovni vytvářejí pro uživatele nevlídné prostředí, kdy jsou celebrity jako Daisy Ridley a Lesley Jones na platformách pronásledovány v důsledku kyberšikany.

Nyní však víme, že sociální média jsou také náchylná k manipulaci s voliči a byla dokonce zapletena do incidentů, jako byly nepokoje 6. ledna v Kapitolu USA.

Regulátoři požadují, aby účty na sociálních sítích podléhaly typu kontrol typu KYC(Know-Your-Customer), které jsou uvalovány na banky a jejich uživatele. Je však třeba vznést rozumné protiargumenty – nejzjevněji proti tomu, abychom technologickým gigantům nepředávali ještě více osobních údajů. Je to také řešení, které pravděpodobně neuvítají ani samotné firmy, protože představuje vysokou překážku na vstupu a další režijní náklady.

Žijící NFT avatar

Decentralizovaná identita byla dlouho nabízena jako řešení problému online anonymity a totožnosti, ale blockchainový projekt Selfkey zabývající se identitou vytvořil zajímavé řešení, které využívá vlastnosti NFT.

Decentralizovaná digitální identita založená na blockchainu již má několik atraktivních funkcí. Uživateli může umožnit vlastní suverenitu, takže se může rozhodnout, které prvky svých osobních údajů a identity si přeje zveřejnit uvážlivým použitím svého soukromého klíče. Na druhé straně transakce má osoba, která potřebuje ověřit identitu, zabezpečení důvěryhodného ověřovacího systému založeného na blockchainu. V případě Selfkey může dotyčný prokázat svou důvěryhodnost prostřednictvím stakování klíčů.

Společnost Selfkey nyní představila koncept nazvaný „Žijící NFT Avatar“, který spojuje myšlenky decentralizované identity spolu s NFT představující online identitu jednotlivce. Namísto jpeg nebo jiného souboru s fotografií by se v profilu uživatele mohl zobrazit jeho Žijící avatar s QR kódem, který dokáže ověřit jeho přihlašovací údaje ukotvené na blockchainu.

Mohli byste například vidět profilový obrázek vedle informací, které ukazují něčí zemi pobytu a jeho národnost. Z těchto informací byste věděli, že jeho pas byl ověřen a že jde o skutečnou osobu.

To je však dost základní informace. Osoba by mohla použít Žijícího avatara k připojení libovolných přihlašovacích údajů ke svému profilu. Například prokázat svou loajalitu ke konkrétnímu sportovnímu týmu, že drží kryptoměny, nebo že jsou očkovaní.

Identifikační NFT údaje na vašem Twitter profilu

Vzrušující je, že nemluvíme o technologiích a možnostech použití, které jsou roky vzdálené – tento typ funkce by mohl být zaveden během několika měsíců nebo dokonce týdnů. Twitter již zveřejnil ukázková videa ukazující, jak budou uživatelé brzy moci zobrazovat své NFT jako součást svého uživatelského profilu, stejně jako dnes mohou nahrávat fotografie a videa.

Jakmile budou moci zobrazit své NFT, nic nebrání uživatelům v tom, aby začali používat své vlastní systémy identity založené na NFT, podobné tomu od Selfkey, jako způsob, jak odlišit, s kým komunikují online.

Stojí za zmínku, že Facebook potvrdil, že jeho metaverse bude také podporovat NFT. Facebook a Twitter však mají velmi odlišné přístupy, pokud jde o blockchain a kryptoměny. CEO Twitteru Jack Dorsey byl hlasitým zastáncem Bitcoinu a vyjádřil přání, aby se Twitter nakonec stal decentralizovanou platformou. Z toho, co víme o funkci NFT Twitteru, tak můžeme říct, že nebude propojena s žádným proprietárním blockchainem provozovaným společností.

Naproti tomu Facebook je známý tím, že provozuje svůj vlastní blockchain a kryptoměnu, dříve Libra, nyní Diem. Na základě všech předpokladů se zdá pravděpodobné, že se Facebook pokusí vytvořit svůj vlastní NFT ekosystém a kryptoměnu, možná s určitou interoperabilitou s decentralizovaným prostorem.

Nicméně za předpokladu, že Twitter zůstane nakloněný blockchainu, tak bude pro svou NFT funkci nejspíš pracovat na integraci se zavedenými blockchainovými platformami.

Šťastná střední cesta

Předávání ještě více dat a kontroly centralizovaným technologickým firmám se nakonec nezdá jako udržitelná cesta k metaverse – zvláště ne, když existuje rozumná střední cesta, která umožňuje zavedeným sociálním platformám sloučit se s decentralizovaným ekosystémem.

Jak se metaverse stává realitou, měli bychom se ujistit, že využijeme příležitosti k vyřešení nejpalčivějších prvků anonymních sociálních médií a zároveň od technologických gigantů získáme zpět naši online identitu.

Zdroj: bitcoinist.com

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Po   9:18  Graf dne – Bitcoin (22.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688