Export (export.cz)
Investice  |  07.12.2021 15:34:50

Rakousko ohlásilo první projekty na výrobu zeleného vodíku

Společnost Energie Steiermark chce ještě letos zahájit výstavbu závodu na výrobu zeleného vodíku. Vůbec první komerční projekt v tomto sektoru energetiky by měl brzy doplnit i obří závod OMV. Obě firmy vycházejí ze zákona na výstavbu obnovitelných zdrojů energie, který počítá s investičními dotacemi státu.

Ilustrační foto Shutterstock

Energie Steiermark bude stavět v jihoštýrském Gabersdorfu (okres Leibnitz) na pozemku o rozloze 10 000 m2. Martin Graf, předseda představenstva společosti, odhaduje cenu projektu na 10 mil. eur, přičemž 2,6 mil. eur bude financováno z klimaticko-energetického fondu spolkové agentury pro výzkum (FFG), společností Kommunalkredit Public Consulting a „covidových“ investičních prémií. Součástí projektu bude zařízení na výrobu fotovoltaické energie o rozloze 6 000 m2, která bude propojena s již existující bioplynovou stanicí. Ročně se má vyrobit kolem 300 tun zeleného vodíku, projekt tak může ušetřit až 5 200 tun CO2 za rok. V prvním roce provozu, v roce 2023, by mělo být vyprodukováno 160 tun zeleného vodíku. O 71 tun, kterými by nahradila plyn, již projevila zájem nedaleko sídlící společnost Wolfram Bergbau & Hütten AG (koncern Sandvik), která patří k předním světovým dodavatelům vysoce kvalitních prášků na bázi kovového wolframu. Zbytek vyprodukovaného vodíku si již zarezervoval dopravní podnik Graz Linien, který plánuje sestavení vozového parku složeného z autobusů s elektrickým i vodíkovým pohonem.

Společnost Energie Steiermark projevila o produkci vodíku zájem již v roce 2018, kdy si vláda spolkové země Štýrsko nechala vypracovat vodíkovou strategii. Tato je stále předmětem jednání. Podle Grafa je zájem o zelený vodík ze strany průmyslu velký a v budoucnu očekává v tomto oboru řadu investic. Bez jistoty ze strany odběratelů a dotací by se firma k investici do zelené vodíkové elektrárny neodhodlala. Důvodem je zejména skutečnost, že zelený vodík vyráběný elektrolýzou z obnovitelných zdrojů energie je až třikrát dražší než šedý vodík z fosilních a spalovacích pohonných hmot.

Partnerství s Abú Dhabí

Další projekt navazuje na výsledky červencové návštěvy korunního prince Abú Dhabí Mohammeda bin Zayed Al Nahyana ve Vídni, během níž se představitelé obou zemí dohodli na spolupráci při rozvoji vodíkového průmyslu a vytvoření společného partnerství s OMV. V rámci své restrukturalizace z ropného a plynového koncernu na plastový a chemický plánuje samotný koncern OMV ve spolupráci s Kommunalkredit Austria AG ve Schwechatu výstavbu největší elektrolýzy Rakouska. Celková investice se pohybuje kolem 25 mil. eur, od druhé poloviny roku 2023 se počítá s produkcí 1 500 tun zeleného vodíku ročně.

Své vlastní vodíkové projekty chystají i další rakouští průmysloví giganti, jako je Verbund nebo Voestalpine. Reagují tak na zákon o obnovitelných zdrojích energie (EAG – Erneuerbaren-Ausbau-Gesetz), který byl schválen letos v červenci a počítá s investičními dotacemi pro systémy na přeměnu elektřiny na vodík nebo syntetický plyn za předpokladu, že bude při výrobě použita energie z obnovitelných zdrojů.

O vodíku, jako jednom z klíčových řešení probíhající energetické transformace, hovoří mnozí odborníci v souvislosti s některými průmyslovými sektory již několik let. Téma vodíku souvisí jak s procesem postupné dekarbonizace, tak s jeho využitím jako prostředku pro uchování zelené energie vygenerované v letních měsících.

Ačkoliv účinnost celkového procesu přeměny elektřiny na vodík a jeho následného znovupoužití nedosahuje prozatím ani 50 %, poptávka po zeleném vodíku prudce roste. Lze jej totiž využít i v oblastech, kde k dostatečnému snížení CO2 nestačí energetická efektivita ani ve spojení s přímým využitím obnovitelných zdrojů energie. Bez vodíku bude obtížné až nemožné dekarbonizovat průmyslovou výrobu a těžkou dopravu.

Poptávka z průmyslu i dopravy

Očekává se, že v samotném sektoru mobility vzroste v Evropě do roku 2050 poptávka po vodíku ze současných 10 mil. tun na 45 mil. tun. Dnes je evropská poptávka téměř zcela pokryta místní výrobou, již nyní lze však předpokládat, že v roce 2050 bude podstatná část zeleného vodíku dovážena ze zemí, kde je dostatek ploch pro větrnou nebo solární energii. Prozatím se hovoří o přechodné fázi, kdy bude silněji využit šedý vodík. Ten má přispět k rozvoji průmyslu a sektoru dopravy v implementaci vodíku jako zdroje energie, dokud nebudou existovat dostatečné kapacity výroby zeleného vodíku.

V této fázi je téma výroby, skladování a distribuce zeleného vodíku zajímavé hlavně pro velké společnosti působící v oblasti energetiky, průmyslu a dopravy, ale také pro zastřešující svazy, komory, odborné asociace a potenciální investory. V případě dotazů k projektu se mohou české firmy obrátit na společnost Energie Steiermark nebo přímo na obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR ve Vídni.

Pavlína Šrámková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR ve Vídni

Ina Bayerová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR ve Vídni

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688