Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.12.2021 11:34:07, aktualizováno 11.12.2021 09:04:00

PPF si cení O2 na 81,2 miliard korun, znalecký posudek k tomu nevyužila

Dlouhé měsíce čekání na zprávy ohledně vytěsnění minoritních akcionářů společnosti O2 C.R. (dále jen O2) jsou u konce. Jak se nyní ukázalo, skupina PPF požádala ČNB o potřebný souhlas v polovině listopadu. A regulátor počátkem prosince vydal kladné stanovisko, když posvětil pohled PPF na ocenění hlavního domácího telekomunikačního operátora. Na v Holandsku registrovanou společnost PPF Telco by tak akcie O2 měli od minoritních akcionářů přejít nakonec za protiplnění 270 /akcii. Dokončení celé transakce se očekává v polovině příštího roku.  Skupina PPF následně plánuje O2 plně integrovat do své telekomunikační divize PPF Telecom Group a využít všech synergií.

Schválené protiplnění je tedy vyšší, než za jakou cenu skupina PPF nabyla v úvodu léta akcie, díky kterým zvýšila svůj podíl v O2 nad hranici 90 %. Tedy nad limit nutný pro zahájení možného vytěsnění minoritních akcionářů. Pro řadu investorů je tak oznámená cena pozitivním překvapením, nemalé množství akcionářů však bude s vyrovnáním, v návaznosti na ziskovost O2, i tak nespokojeno. Jak už dříve někteří avizovali, požadovat budou právní cestu vyšší cenu, resp. protiplnění.

PPF vydá na ovládnutí O2 přes 7,7 mld.

Ze zveřejněných dokumentů plyne, že skupina PPF od léta svůj podíl v O2 dále nenavýšila, resp. je vlastníkem 90,5 % podílu. Uvedla, že v mezičase zkrátka žádné akcie nekoupila. Zbývá ji tedy do získat přes 28,5 mil. akcií O2, což při ceně vytěsnění 270 /akcii znamená výdaj přes 7,7 mld. .

PPF při ocenění použila také model DCF

PPF využila právní možnosti § 392 zákona o obchodních korporacích, kdy se v návaznosti nevyžaduje k doložení přiměřenosti protiplnění znalecký posudek. Skupina výši protiplnění odůvodnila sama, na základě několika pohledů.

Hlavním pohledem byla cena na pražské burze, potažmo pak transakce, kterým PPF navýšila podíl nad 90 %. PPF vzala jako relevantní cenu na burze v posledních 12 měsících od podání žádosti na ČNB, resp. pak i 6 měsíců před červnovou letošní dividendou, když 21 následně technicky negativně ovlivnilo kurz. Dle podkladů z CDCP průměrná cena za období 23.12.202023.6.2021 činila 265,87 . A v červnu kupované podíly, včetně 3,92 % od Belviport, pak byly jak známo PPF koupeny za maximálně kurz 264 .

Z hlediska posuzované likvidity, dle nařízení MiFID i MiFIR sice titul zaostal, nicméně ČNB vzala názor PPF, že pro titul existoval aktivní trh s velkým počtem nakupujících a prodávajících, resp. že průměrná cena je tak vhodným kritériem pro přiměřenost navrhovaného protiplnění.

Dle oceňovacích metod použitých skupinou PPF pak cena vyšla na 264 . Odhad byl proveden metodou diskontovaných volných peněžních toků pro vlastníky a věřitele (DCF Entity) a pro ověření jejího výsledku byly aplikován také metody založené na tržním porovnání – metoda tržních násobků a metoda transakčních násobků.

U DCF Entity bylo rozpětí skupinou PPF stanoveno na 241-291 , u metody tržních násobků na 255-316 a transakčních na 247-306 . U prvně zmiňovaného měl být hlavním podkladem finanční plán na období 2021-2034, přičemž od samotného managementu měla firma na základě žádosti k dispozici plán do roku 2024. Zbytek tedy musely tvořit predikce PPF.

Nicméně dle podkladů předložených PPF byl klíčovým předpokladem postupný pokles provozní ziskové marže až na úroveň střední hodnoty referenčního vzorku srovnatelných telekomunikačních operátorů působících v rámci EU (o které se jedná, není známo). PPF navíc využila teoretické teze, že rentabilita podniku má v konkurenčním prostředí tendenci konvergovat k průměrným hodnotám v odvětví... Navíc zmiňuje očekávaný nárůst některých nákladů či regulatorní tlak na ceny telekomunikačních služeb.

Z hlediska diskontní míry, kterou se diskontují (přepočítávají) budoucí výnosy, použila pro celé období PPF sazbu 5,2 % a to na úrovni průměrných vážených nákladů kapitálu (WACC).

Cena pod pohledem analytiků

K pohledu ocenění PPF možno zmínit ocenění ze strany analytiků, které jsou dlouhodobě prezentovány přímo na stránkách O2. Jejich rozsah se pohybuje v poměrně širokém pásmu 240-362 . Jak plyne z níže uvedeného přehledu, ty nejnižší jsou však již poměrně staré (neaktualizované). I tak průměr vychází na 293 , resp. medián pak na 286 .

 

Zdroj: O2

V návaznosti na vydané rozhodnutí ČNB, lze každopádně od PPF očekávat požadavek na společnost O2 na svolání „mimořádné“ valné hromady. Lze tak odhadovat, že se nejspíše již v průběhu ledna uskuteční setkání akcionářů a PPF zde svou vahou transakci formálně posvětí. Pražské burze tak následně, nejspíše již v 1. pololetí, ubude další titul. Tedy titul, který pražskou burzu obohacoval čtvrt století, když se s ním začalo obchodovat po 2. vlně kuponové privatizace. Tehdy ještě pod názvem SPT Telecom.  

11.12. 12:31  PPF nejhorší (Igor)
08.12. 09:16  Majstrštyk (Michal)

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688