Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  07.12.2021 09:48:23

Zahraniční obchod trápí drahé suroviny a výpadek automotive

Zahraniční obchod v říjnu vykázal 2. nejslabší výsledek letošního roku: schodek ve výši 18,2 miliard koruny. Zářijový schodek se po revizi prohloubil z 13,3 miliard na 15 miliard. Trh i my jsme čekali nižší schodek okolo 14 miliard korun.

Zahraniční obchod Česka je již pátý měsíc v mínusu a celoroční bilance se nezadržitelně propadá na úrovně z let 2012. Tehdy byl ale problém především na straně ještě slabé, teprve oživující se zahraniční poptávky, zatímco nyní čelíme prudkému růstu hlavně cen ale také objemu dovozu.

Export po sezónním očištění poklesl podruhé v řadě o 4 % r/r (bez sezónního očištění o 7,5 %). Dovoz, který má dost navrch, si připsal +10,7 % r/r sezónně očištěno (6,9 % bez očištění). Zatímco export klesá, dovoz stále roste dvouciferným tempem – za jeho růstem ale z velké části stojí dražší dovážené suroviny, polotovary, výrobky … tedy růst cen v zahraničí neboli dovážená inflace.

Největší brzdou je slabý výkon v automobilovém průmyslu a vysoké ceny nejen energetických surovin. Konkrétně vývoz aut byl v říjnu o 31 % a v září o 33 % nižší než loni. Potíže hlavního tahouna českého exportu se jen přelévají do výsledku celého zahraničního obchodu.

Obchodní bilance
                 Aktuální                 Předchozí        RB        Trh
v mld.        -18,2                -15,0 (-13,3)        -14,7        -14,5
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČS
 

Dle posledního PMI indexu, tuzemského i toho pro eurozónu, komplikace na straně nabídky prozatím neodeznívají, ale dobrou zprávou je, že se znovu oživuje poptávka. I pro další měsíce musíme ještě počítat se slabším výkonem zahraničního obchodu. Na druhé straně by, po odeznění skokového dohánění ušlé spotřeby a doplňování zásob firmami a zvolnění růstu cen nejen energetických surovin, měly zvolnit.

Přebytek zahraničního obchodu se letos smrskne z loňských 180 miliard korun až na nulu. Nemůžeme ani po dlouhých 11 letech obchodních přebytků vyloučit propad bilance do mínusu. Zahraniční obchod bude ještě několik měsíců ekonomiku spíše brzdit než ji podporovat v restartu. Komplikace na nabídkové straně budou patrně přetrvávat i v první polovině příštího roku, což při předpokládaném oživení růstu investic bude udržovat přebytek v zahraničním obchodě nízko. Zlepšení obchodní bilance proto očekáváme až ve druhé polovině příštího roku, kdy by také zdražování dovážených surovin a materiálů mělo polevit.

Výhled pro export se podle aktuálního výpočtu Indexu Exportu znovu mírně zhoršil, když pro závěr roku predikuje meziroční pokles až do výše 5 % a pro začátek nového roku jen slabý růst. I přesto výkon českého exportu měřený celoroční hodnotou vyvezeného zboží překoná předkovidové úrovně a zapíše si nový historický rekord v blízkosti 3,9 biliónů korun. Kromě nedostatku materiálů se exportéři potýkají s dalším zhoršením plynulosti dodávek a stále intenzivnějším cenovým tlakům, přičemž zhoršení epidemické situace doma i v zahraničí situaci ještě zhoršuje. Dokud se situace v dodavatelských řetězcích nezlepší, bude se export držet při zemi i na počátku příštího roku. Od března do výpočtu navíc vstoupí výrazně vysoká srovnávací základna z loňského jara, kdy se export vzpamatovával z úderu tehdejší vlny pandemie.

Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.01.2023Průmysl dále těží z automotive, zahraniční obchod zklamal Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
10.10.2022Na zahraniční obchod doléhá drahá ropa a zemní plyn (Komentář) (10.10.2022) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.10.2022Na zahraniční obchod doléhá drahá ropa a zemní plyn (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.08.2022Zahraniční obchod drží v deficitu dovoz drahých komodit Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688