Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Podnikání  |  06.12.2021 15:48:29

Postřehy z praxe evidence skutečných majitelů: nejasnosti kolem společného jmění manželů a konec bezplatné lhůty (6.12.2021)


Před půl rokem nabyl účinnosti nový zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů. Jednou z nejasností, kterou nová legislativní úprava přinesla, je otázka, zda zapisovat či nezapisovat manžela či manželku jako skutečného majitele v případě nezúženého společného jmění manželů. Podle odborníků advokátní kanceláře Moore Legal CZ to s ohledem na smysl a účel zákona není nezbytně nutné a v některých případech ani vhodné. Současně upozorňují na konec lhůty bezplatného zajištění zápisu údajů společností v souladu s novým zákonem.

Při striktním výkladu zákona platí, že, je-li podíl ve společnosti (včetně akciového podílu) součástí společného jmění manželů, tak manžel osoby, která je společníkem či akcionářem s relevantně velkou účastí v právnické osobě (zpravidla vyšší než 25 %) a je v pozici koncového příjemce, naplňuje zákonnou definici skutečného majitele společnosti. Striktním jazykovým výkladem by v evidenci skutečných majitelů měli být zapisování oba manželé. „Tento výklad se jeví jako přepjatě formalistický a jako krajně nepraktický. Ministerstvo spravedlnosti, gestor předmětného zákona, vyjádřilo svůj odborný názor, že ačkoli z formálního hlediska takovýto manžel skutečným majitelem společnosti je a lze jej zapsat do evidence skutečných majitelů, není s ohledem právě na smysl a účel zákona nezbytné takovýto zápis provést,[1] vysvětluje advokát a partner společnosti Moore Legal CZ Jan Kubica.

Skutečnost, že manžel není v evidenci skutečných majitelů zapsán, by tedy neměla vést k zahájení řízení o nesrovnalosti. „Během půl roku účinnosti nového zákona jsme se nesetkali se situací, že by bylo takové řízení zahájeno,“ dodává Jan Kubica, který zároveň nedoporučuje zapsat manžela jako společníka v obchodním rejstříku a využít tak služby automatického průpisu do evidence skutečných majitelů při zakládání společností, a to vzhledem k právním a daňovým dopadům a komplikacím.

Společnosti, které řádně a včas zapsaly své skutečné majitele před 1. 6. 2021, musí ověřit, že takovýto zápis odpovídá současným požadavkům právní úpravy a případně zápis v evidenci opravit. Společnosti, které musejí provést takovouto opravu zapsaných údajů, měly dle zákona o evidenci skutečných majitelů stanovenou lhůtu do 1. 12. 2021 k bezplatnému zajištění souladu zapsaných údajů s novým zákonem. „V případě, že nebude soulad zajištěn, hrozí společnostem sankce, například v podobě zákonného zákazu vyplacení podílu na zisku osobě, která je skutečným majitelem, ale není zapsaná v evidenci skutečných majitelů,“ upozorňuje na závěr Jan Kubica.




[1] priruckaSM.pdf (justice.cz), strana 19 a 20; příručku zpracovalo Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688