Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.12.2021 11:09:06

Komentář: Služby pokračují v růstovém trendu, mají šanci kompenzovat slabý průmysl

Služby „zachraňovaly“ český HDP už ve třetím čtvrtletí a nejspíš tak budou činit i v závěru letošního roku. Podle dnes zveřejněných výsledků vstoupily do posledního čtvrtletí letošního roku úspěšně. Navzdory dalšímu restartu pandemie se tentokrát neodehrává lockdown (a není vlastně ani na obzoru), a tak mohou pokračovat pozitivní trendy nastoupené už ve druhém čtvrtletí.

Reálně se tržby ve službách v říjnu zvýšily o 1,2 %, a to především díky pozitivnímu vývoji v oblasti dopravy a oblasti HORECA. Výkony dopravy už překonaly úroveň předcovidového roku 2019 (samozřejmě s výjimkou té letecké), HORECA se stále ještě ze šoku vzpamatovává. Meziročně si díky absenci tvrdých restrikcí HORECA připisuje 89 %, ve srovnání s rokem 2019 je níž už jen o 18 %. Lépe jsou na tom restaurace, které zaostávají o 10 %, hůře jsou na tom hotely (-38 %), kterým stále chybí zejména ve velkých městech zahraniční klientela. Už půl roku v řadě vidíme i soustavné zlepšování situace v oblasti letecké dopravy, o něco déle i u cestovních kanceláří, nicméně k dřívějšímu normálu je čeká v důsledku mezinárodní turistiky ještě poměrně dlouhá cesta.

I nadále platí, že ne všechny typy služeb poznamenala pandemie negativně. Pro poštovní a kurýrní služby navázané na e-commerce se stala příležitostí pro masívní expanzi s tím, jak se změnilo chování spotřebitelů. A protože spotřebitelé zůstávají e-shopům věrní i po rozvolnění, pokračuje tato část služeb v dynamickém růstu. Dalším vítězem v sektoru služeb je oblast IT a telekomunikací, kterým svědčilo rozšíření flexibility ve firmách, především v podobě homeoffice, nebo třeba i vynucený přechod některých obchodníků na virtuální platformu.

Služby mají velkou šanci kompenzovat slabé výsledky průmyslu v závěru roku, i když situaci v oblasti HORECA komplikují nastavená protipandemická opatření i zdrženlivost části zákazníků. V každém případě lze čekat mnohem lepší výsledky než loni na konci roku, kdy se krátkodobé rozvolnění na výsledcích služeb až tak neprojevilo.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688