zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  06.12.2021 00:00:00

Teplo pro Zlín zdraží jen minimálně

teplarnazlin2--2-.jpg

Teplo pro Zlín zdraží jen minimálně

publikováno: 6.12.2021

Zlín – Teplárně Zlín ze skupiny Sev.en Energy se podařilo udržet dostupnou cenu tepla. Do konečné ceny totiž nepromítne celé navýšení cen tzv. emisních povolenek, které meziročně zdražily o více než sto procent. Přestože teplo z jiných zdrojů oproti loňskému roku zdražilo i několikanásobně, centrální zásobování teplem z Teplárny Zlín zůstává pro odběratele i přes nutné minimální navýšení ceny dál výhodné. Díky maximálnímu využívání biomasy při výrobě a významným investicím do ekologizace je provoz ve Zlíně také šetrný k životnímu prostředí.

Nutné navýšení ceny tepla o zhruba pětinu oproti roku 2021 je způsobeno zejména vysokou cenou emisních povolenek. Jejich smyslem má být bojovat s globálním oteplováním a zlínská teplárna je musí povinně nakupovat. Povolenka v minulých dnech překonala rekordní cenu 80 EUR za tunu vypouštěného oxidu uhličitého (přes 2.000 ), což představuje více než stoprocentní nárůst oproti minulému roku. V předchozích letech se cena povolenky dokonce pohybovala kolem pouhých 5 EUR/tunu (130 ).

„Stejně jako další dodavatelé je proto i naše zlínská teplárna nucena přistoupit k meziročnímu zvýšení předběžných cen tepelné energie. S ohledem na už tak napjaté rodinné rozpočty našich zákazníků jsme se ale rozhodli nezohlednit celý nárůst našich nutných nákladů, a tedy plně neúčtovat ani zmíněný nárůst cen povolenek,“ vysvětluje jednatel společnosti Milan Prajzler. Zvýšení cen ostatních vstupů se teplárně daří dlouhodobě kompenzovat zejména díky ostatním aktivitám v rámci skupiny Sev.en Energy.

Další nadějí pro zákazníky je státní podpora, která má pomoci odběratelům tepla z tepláren, používajících klasická paliva. Cílem této podpory je vyrovnat se právě s rychle rostoucími cenami emisních povolenek, kompenzovat jejich nárůst, a udržet tak konkurenceschopnost tepla dodávaného prostřednictvím soustav zásobování tepelnou energií. Ve sbírce zákonů již vyšla novela zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích, nezbytná pro rozšíření současného systému podpor energetických zdrojů.  Novelu nyní posuzuje Evropská komise.

„Jakmile bude nová podpora vyhlášena, bude se o ni ucházet také naše společnost. Pokud podporu získáme,  za podmínek stanovených Energetickým regulačním úřadem vrátíme zpět svým odběratelů ekvivalentní část nákladů na emisní povolenky, které jsme nyní museli zahrnout do ceny tepelné energie, dodává Prajzler.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688