Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.12.2021 15:11:49, aktualizováno 04.12.2021 10:29:46

Pražskou burzu (index PX) bude ovládat jen 11 emisí. Během měsíce ubude druhý titul

Pražská burza s účinností od 20. prosince přistoupí k pravidelné čtvrtletní rebalanci indexů. Před zmiňovaným rozhodným dnem se v závěrečně aukci v pátek 17.12. jistě tradičně dočkáme zvýšené obchodní aktivity v návaznosti na úpravy portfolií institucionálních investorů. Nečekaně výrazně nadprůměrných obchodů jsme se však již dočkali minulý pátek 30. listopadu, když daný den byl rozhodným datem právě pro zmiňovanou periodickou aktualizaci báze indexů. A zatímco v létě při minulé aktualizaci indexu PX vyhovělo 13 emisí, tentokrát jen 11.

Již od pondělí nejsou součástí indexu PX akcie STOCK. V návaznosti na převzetí likérky se totiž s nimi v pátek obchodovalo naposledy. A to jak na pražské burze, tak v domovském Londýně. Jejich poměrně výrazná poslední váha v indexu PX (cca 3,7 %) se tak, jak jsme již popisovali v měsíčním reportu, rozprostřela mezi ostatní tituly.  

indexu PX však ještě zmizí jejich poslední nováček, akcie SAB Finance. Titul, který stojí relativně na okraji zájmu investorů. Ať už v návaznosti jakým nestandardním způsobem proběhla v úvodu roku jejich primární emise, či jak překotně společnost k akcionářům dostala dividendu, aby vůbec dostála svým slibům. A právě poměrný nezájem investorů stojí nejspíše za vyřazením titulu. Pražská burza důvod neuvedla, nicméně lze jej vlastně nalézt v burzovních pravidlech. Ty mj. k jakékoliv emisi zmiňují požadavek, aby byla „obchodována alespoň v 90 % burzovních dnů uskutečněných v rozhodném období“. A v potaz se bere půl roku zpět. A přestože uskutečněné štěpení emise SAB Finance přineslo v tomto směru ovoce, zejména letní prázdninová aktivita investorů byla na titulu mizivá.

Pro vývoj indexu PX jsou/byly akcie SAB Finance však prakticky bezvýznamné. A to ať už vzhledem k jejich prakticky neměnnému kurzu, tak k jejich zanedbatelné váze 0,13 %.

Ať už akcie STOCK či SAB Finance byly/jsou zařazeny v indexech PX, PX-TR, PX-TRnet a PX-GLOB, tedy ve všech indexech pražské burzy. Jak známo první tři jmenované jsou svým složením i váhou jednotlivých titulů naprosto totožné. Zatímco však index PX zohledňuje pouze kurzový vývoj jednotlivých emisí, PX-TR a PX-TRnet pak navíc i vyplácené dividendy. Posledně zmiňovaný index PX-TRnet (PX Net Total Return) pražská burza představila teprve před 2 lety, když díky němu začala dávat investorům údaj o reálné výkonnosti trhu ve vztahu k čisté dividendě. Tento index zkrátka kromě kurzového vývoje zohledňuje vyplacené dividendy po zdanění.    

Váha maximálně 20 procent

Zmiňované indexy PX mají dle pravidel omezení váhy pro jednotlivé tituly na maximálně 20 %. Není však poměrně nic výjimečného, když se váha některých emisí pohybuje nad danou hranicí. Pražská burza sice každé čtvrtletí přistupuje k pravidelné aktualizaci indexů, která má mj. tento „neduh“ eliminovat. V rozhodný den daná úprava „neposlušným“ titulům váhu omezí na zmiňovaný maximální limit. Avšak pokud kurz titulu nabere ve vztahu k ostatním pozitivního směrování, jeho váha se následně opět přehoupne přes hranici 20 %.

Letos tento úkaz můžeme sledovat zejména u akcií ERSTE a ČEZ, které zároveň patří kurzově od počátku roku k nejvýkonnějším. Jejich váha v indexu PX ke čtvrtku dosáhla zhruba 22,3 %, resp. 21,4 %. Především loni pak „limit“ často překračovaly akcie Avast. a stalo se jim to i nyní k rozhodnému dnu. Nyní v prosinci tedy dojde k uplatnění redukčního faktoru u akcií ERSTE a Avast (ČEZ v rozhodný den "unikl"), aby došlo k navracení jejich váhy do limitu. Akcie ČEZ si tak nadlimitní váhu udrží, resp. bude to záviset i na jejich kurzovém vývoji.

Návrat do minulosti

Že bude mít index PX pouze 11 emisí, není vlastně nic nového. Bylo tomu tak například loni na podzim, v návaznosti tehdy na vyřazení akcií mediální CETV. Pro porovnání níže uvádíme přehled stavů indexu PX, ze kterého je patrné meziroční polepšení si vlivu zejména akcií KB.


Větší změny za dveřmi

Připomenout závěrem lze, že kromě CETV v posledních letech opustily index PX ještě akcie PFNONWOVENS, FORTUNA a TMR. Jen posledně zmiňované v důsledku nízké likvidity (v indexu PX-GLOB zůstaly), když ostatní akcie (firmy) přešly do soukromých rukou.

Pražskou burzu, potažmo index PX, však historicky snad největší změna teprve čeká. A to v návaznosti jak na avizovaný „konec“ akcií O2, tak především akcií Avast. Tedy přechodu softwarové společnosti pod křídla americké NortonLifeLock. Někdy v příštím roce se tedy váhy obou titulů v indexu PX rozprostřou mezi ostatní, resp. pražská burza bude ještě více pod dominantním vlivem finančních titulů. Záchrannou mohou být jen nové tituly. Letos sice do indexu PX přibyly akcie PHOTON ENERGY a zejména CZG, potřeba by bylo více…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688